Aromaterapija u domovima za starije i nemoćne

Masaža beba i djece
October 23, 2008
Masaža – ugodna metoda primjene aromaterapije dodirom
October 23, 2008

Starenje je prirodan, kontinuirani i ireverzibilan fiziološki proces, koji je individualan i napreduje različitom brzinom kod pojedinaca. Sama starost predstavlja određeno životno razdoblje povezano s kronološkom dobi. Ne postoji istovjetnost biološke i kronološke starosti, već je ona uvjetovana genotipskom i fenotipskom individualnošću čovjeka. Članak je objavljen u časopisu Aromaterapeut – listopad 2008.

Starenje je prirodan, kontinuirani i ireverzibilan fiziološki proces, koji je individualan i napreduje različitom brzinom kod pojedinaca. Sama starost predstavlja određeno životno razdoblje povezano s kronološkom dobi. Ne postoji istovjetnost biološke i kronološke starosti, već je ona uvjetovana genotipskom i fenotipskom individualnošću čovjeka.

S odmakom životne dobi događaju se brojne promjene organa i organskih sustava kao što su progresivni pad efikasnosti i vitalnosti, povećana osjetljivost na traumu, deficit imunološkog sustava, atrofija gotovo svih organa, te učestalija pojava malignih i degenerativnih bolesti.

Ove promjene jesu kontinuirane, ali nisu linearne niti se događaju u organizmu odjednom. Dapače, biološka starost ne prati uvijek kronološku starost koju činjenično ne možemo smanjiti, ali na biološko starenje organizma ipak možemo na pozitivan ili negativan način djelomično utjecati vanjskim faktorima tj. načinom života, prehranom, tjelesnom aktivnošću, utjecajem okoliša te socijalno-ekonomskim statusom.

O starosti i starenju postoje različiti osobni, iskustveni i stručni sudovi i shvaćanja. Brojne teorije pokušavaju objasniti zašto starimo, iako niti jedna sama za sebe nije apsolutna već objedinjene odgovaraju na to pitanje.

Ljudi starije životne dobi predstavljaju specifičnu dobnu skupinu koja se progresivno povećava i time bitno utječe na zdravstvenu, ekonomsku, socijalnu, obrazovnu i gospodarsku strukturu cijelog društva. Današnji moderan način života nudi starijoj populaciji nove mogućnosti kako u vidu zdravstvene skrbi, potiče na aktivno zdravo starenje, brigu o mentalnom i fizičkom zdravlju, da se posvete svemu onom za što nisu imali vremena u mlađim godinama. Funkcionalno sposoban stariji čovjek vrlo je koristan član zajednice u kojoj živi i stvara, potencijal je za prijenos znanja i vještina na mlađe. S druge strane problemi nastaju kada nastupe bolest i nemoć- u današnje vrijeme mladi nisu u tolikoj mogućnosti preuzeti brigu o svojim roditeljima kada zaista uđu u period potpune ili djelomične ovisnosti o tuđoj pomoći. Užurbani i radnim obavezama pretrpani način života ostavlja malo mogućnosti za istinsku i potpunu brigu za nemoćne osobe.

Tu se ukazuje mogućnost smještaja starijih osoba u domove za stare i nemoćne. Korisnici domova pokriveni su u potpunosti medicinskom skrbi i njegom, fizikalnom i radnom terapijom, pa gdje onda svoje mjesto nalazi aromaterapija?

Upravo ćemo već u definiciji shvatiti potrebitost prisutnosti aromaterapeuta u takvim ustanovama jer ako je aromaterapija kontrolirano korištenje eteričnih ulja u svrhu unapređenja i uravnoteženja zdravlja tijela, uma i duha, tko god je jednom prošao kroz vrata jednog staračkog doma itekako će shvatiti o čemu govorim.

Koliko se god svima nama u naponu životne snage činilo realno i prihvatljivo smještaj starih i nemoćnih u ustanovu gdje će imati adekvatnu skrb, toliko nismo ni svjesni sa koliko se problema oni susreću. Osim već spomenutih kroničnih i degenerativnih promjena koje prate staračku dob veliki su problem osamljenost, odvojenost od obitelji i poznatog okruženja, gubitak smisla i vjere u život.

Primjena eteričnih ulja i svih ostalih aromaterapeutskih postupaka  ima široku primjenu, ali nikada ne smijemo zaboraviti da se starački organizam upravo kao i dječji razlikuje od organizma u naponu snage. Veća je mogućnost preosjetljivosti na eterična ulja, zbog usporenog metabolizma slabija je izlučivost iz tijela pa time i veća mogućnost toksičnosti. Treba biti pažljiv u odabiru ulja i ne prelaziti dozvoljenu koncentraciju od 1,5%, imajući u vidi i sve druge lijekove koje osoba uzima da ne dođe do interakcije.

Masažom ćemo pospješiti cirkulaciju, koži nadoknaditi izgubljenu masnoću i vlagu čime se izuzetno dobro prevenira stvaranje dekubitusa koji je izuzetno veliki i ozbiljni problem u njezi ležećih bolesnika. Eterična ulja lavande, geranija, tamjana, kamilice germanske i rimske u maceratima nevena ili kantariona odlična su u njezi kože i smanjenju pelenskog osipa. Blagotvorno je  djelovanje i na probavu koja je uglavnom problematična, kao i poticanje apetita koji je slabiji. Od pomoći će biti ulja mandarine, limuna, komorača. Nesanica inače u tegobama staračke dobi ima posebno mjesto i osobito je u institucijama izražena pa korištenje lavande svakako može ublažiti ovu neugodnu pojavu……..

Uopćeno gledajući na fizičkoj razini za svaku tegobu aromaterapija ima odgovor i pruža mogućnost djelovanja, ali u institucijama je to najčešće razina na kojoj se samo i radi. Korisnici domova dobro su pokriveni medikamentoznom terapijom pa mi se tu posebno isticala potreba za holističkim pristupom i radu na emocionalnom, mentalnom i duhovnom statusu. Pomoći osobi da uspije promatrati svoj život kao jedinstvenu cjelinu, bez uljepšavanja, ali i osjećaja krivnje, pomiren sam sa sobom a time i okolinom, u konačnici znači prihvatiti sebe i svoj život. Vrijeme provedeno u domu na praksi osim što je obogatilo moje iskustvo, toliko me ispunilo osjećajem korisnosti pa makar osobu držala samo za ruku. Shvatimo da je suton života nešto što nas sve čeka, a suočavanje  i pomoć nemoćnima korak na putu osobnog rasta i razvoja.

 

Ksenija Fortuna, aromaterapeut specijalist

Članak je objavljen u časopisu Aromaterapeut – listopad 2008.

error: Content is protected !!