Masaža beba i djece

Aromaterapija u domovima za starije i nemoćne
October 23, 2008

Primjena masaže kod beba je praksa stara više tisuća godina. To je stari običaj u kulturama mnogih naroda, naročito u Indiji, kao i dijelovima Rusije i Kine. Masiranje može početi već u dobi od dva tjedna. Ukoliko imate ikakvih dvojbi oko masiranja vašeg djeteta kontaktirajte vašeg pedijatra i nikada nemojte masirati dijete ako vidite da se osjeća nelagodno. Ako beba ne voli kad je skidate, masirati ju možete i dok je u bodiju, a tada joj masirate ruke i noge. Pratite djetetovu reakciju i uskoro ćete naučiti koji joj pokreti najviše odgovaraju, a gdje možda ne voli da je masirate. Masaža treba biti vrijeme za izmjenjivanje nježnosti i opuštanje kako roditelja tako i djeteta. Članak je objavljen u časopisu Aromaterapeut – listopad 2008.

Brojne su dobrobiti masaže bebe i djece, jer ona moraju biti u bliskom kontaktu sa roditeljem da bi se uz njih osjećala sigurno, zaštićeno, voljeno i željeno, i trebaju nježan dodir za uravnotežen emocionalni razvoj, a svakodnevna masaža snažno djeluje i na tijelo i na psihu:

  • korisno i ugodno provedeno zajedničko vrijeme – međusobna interakcija i zdrava komunikacija koja podrazumijeva međusobno zbližavanje, povezanost i kontakt između roditelja i djece stvarajući čvrstu vezu između njih. Masaža omogućuje bebi i majci da se bolje upoznaju i zbliže. Emocije veselja, ljubavi i sigurnosti koje majka prilikom takva druženja prenosi djetetu pozitivno se odražavaju na njegovo psihičko i fizičko blagostanje
  • relaksacija masaža opušta i roditelja i dijete, poboljšava san, smanjuje plač, uravnotežuje mišićni tonus, smanjuje hiperaktivnost i osjetljivost te djetetu daje osjećaj sigurnosti i ugode
  • stimulacija probavnog, dišnog, cirkulacijskog, hormonskog, limfnog i živčanog sustava; masaža poboljšava imunitet bebe, ujednačava disanje, pospješuje cirkulaciju i pospješuje pravilan fizički razvoj
  • eliminacija – kod kolika i zatvora, pospješuje oslobađanje plinova i zraka, mišićne napetosti, izbijanja zuba, preosjetljivosti na dodir; masaža normalizira funkciju cijelog probavnog sustava, stimulira metabolizam i apetit te se posebice preporučuje kod nedonoščadi za dobivanje na težini

Masaža je vrlo korisna za bebe do godine dana jer su dodir i miris načini kako mala beba komunicira s okolinom. Dodirivanje, majčina toplina i miris najbolji su mediji za “kontakt”, ohrabrivanje i poticanje djeteta. Naravno da masažu može provoditi i tata ili bilo koji član obitelji bez posebnog znanja i iskustva. Tate takvu masažu mogu iskoristiti kao vrijeme samo za njih i bebu, primjerice nakon posla.

Majka, pak, prilikom presvlačenja i njege, odnosno nakon kupanja može nježno utrljavati biljno ulje u bebinu kožu, koje uvijek treba biti hladno prešano i nerafinirano. Klasično ulje koje se koristi za bebe je badem, koje je stabilno (neće brzo užegnuti), i sadrži niz vitamina i nezasićenih masnih kiselina. Naravno možete koristiti i neka druga biljna ulja poput avokada ili marelice. Shea maslac je odličan izbor za suhu kožu, a za lakše korištenje preporuča se da ga izmiješate s nekim „tekućim“ biljnim uljem poput badema.

Pedijatar će vam možda preporučiti i jednostavne korektivne vježbe kojima ćete prevenirati eventualni manji problem s kukovima ili djelovati fizioterapeutski. U takvoj će se situaciji masaža i korektivne vježbe prožimati i veoma je važno da ih provodite.

Liječnici znaju predložiti i masaža trbuha – nježno masirajte trbuh bebe u smjeru kazaljke na satu. Postavite ruke na pupak bebe i masirajte kružnim pokretima, pomicanjem ruku izvan središta bebinog trbuha.

Primjena masaže kod beba je praksa stara više tisuća godina. To je stari običaj u kulturama mnogih naroda, naročito u Indiji, kao i dijelovima Rusije i Kine. Masiranje može početi već u dobi od dva tjedna. Ukoliko imate ikakvih dvojbi oko masiranja vašeg djeteta kontaktirajte vašeg pedijatra i nikada nemojte masirati dijete ako vidite da se osjeća nelagodno. Ako beba ne voli kad je skidate, masirati ju možete i dok je u bodiju, a tada joj masirate ruke i noge. Pratite djetetovu reakciju i uskoro ćete naučiti koji joj pokreti najviše odgovaraju, a gdje možda ne voli da je masirate. Kad vidite da se mršti i spremno je zaplakati, shvatite to kao uputu da je zasad dosta masiranja i da je vrijeme za nešto drugo. Uvijek dok masirate bebu, budite vedri i nasmiješeni jer na taj način produljujete vrijeme bebine zainteresiranosti za masažu. Masaža treba biti vrijeme za izmjenjivanje nježnosti i opuštanje kako roditelja tako i djeteta.

Istraživanja pokazuju da prerano rođene bebe koje se masira i puno dodiruje brže dobivaju na težini i ranije su spremne za odlazak iz rodilišta od onih koje nisu bile masirane.

 

Priprema za masažu

 Trebat ćete:

  • pravo vrijeme – jedna od najvažnijih komponenti je naći pravo vrijeme kada ćete se potpuno koncentrirati na vašu bebu bez ometanja.  bez obzira da li imate iskustva sa masažom odvojite vrijeme od 20-tak minuta u danu,  u kojem ćete se posvetiti svojoj bebi ili djetetu i tako im osigurati sve dobrobiti masaže. Dijete masirajte između dvaju obroka jer tada neće biti niti previše sito niti previše gladno. Izbjegavate masažu neposredno prije podnevnog i večernjeg odlaska na spavanje jer može pretjerano stimulirati dijete koje je već pospano. Možete provoditi masažu nakon kupanja, ali možda je i bolje to učiniti prije. Naime, topla će voda otvoriti pore i dopustiti hranjivim sastojcima da se upiju, a višak će se masnoće isprati. Svako dijete ima faze budnosti i spremnosti. Birajte te trenutke i provodite masažu sve dok to djetetu odgovara. Dakle, masažu možete provoditi ujutro kada ste oboje svježi za dobro jutro za buđenje, u sred dana za održavanje energije te navečer za lakši san. Masaža bebe obično traje između 15-20 minuta, ali to sve ovisi kako beba reagira na dodire i pokrete. Uvedite masažu u svoju svakodnevnicu tako da možete svome djetetu pružiti pažnju i dati mu da uživa u vašim nježnim dodirima.
  • ugodna atmosfera – nemojte masirati dijete istovremeno radeći druge stvari, posvetite se isključivo masaži. Jako je bitno da ste smireni, da masirate dijete sa voljom i željom da mu činite dobro. Pustite laganu, opuštajuću glazbu, prostorija neka bude dovoljno zagrijana i osvjetljenje ugodno. Zatvorite sva vrata i prozore i pripazite na propuh. Upamtite da su bebe i mala djeca termolabilna i vrlo brzo se mogu pothladiti.
  • udobna površina – trebate mekanu, toplu i sigurnu površinu na kojoj će vaše dijete ležati. Prije nego li započnete s masiranjem provjerite koliko je ona sigurna i ugodna za bebu. Odaberite najsigurniji dio prostorije gdje beba ne može pasti ili se povrijediti; npr. postavite bebinu dekicu na pod. Pobrinite se da sjedite na udobnom mjestu i da vaše dijete leži na npr. mekanom ručniku, te da leži na leđima pošto ćete ga početi masirati sa prednje strane te onda prijeći na stražnju stranu. Biljno ulje koje ćete koristiti za masažu stavite na dohvat ruke ali izvan dosega djeteta.
  • biljno ulje za masažu – ulja za masažu imaju pozitivan učinak na vašu bebu. Još jedan od učinaka ulja je da vaše ruke nježno klize bebinim tijelom. Ulja s kojima nećete pogriješiti su jestiva hladno prešana nerafinirana ulja, i to najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje ili bademovo ulje,  jer ako beba i stavlja ručice u usta, to joj neće škoditi jer su takva ulja lako probavljiva, a sadrže i vitamine A, E, B1, B2, B6 i kalcij te će nahraniti kožu i omogućiti joj da diše. U početku ne koristite mirisna ulja kako bi se beba naučila na vaš osobni miris. Svakako obratite pozornost da kada nanosite ulje izbjegavate glavu i lice bebe.

Biljnom ulju za masažu se mogu dodati i eterična ulja i to u sljedećim omjerima: djeca starija od 7 godina – 3 kapi eteričnog ulja na 10 ml baznog ulja; djeca od 2 do 7 godina – 2 kapi eteričnog ulja na 10 ml baznog ulja; dojenčad – 1 kap eteričnog ulja na 10 ml baznog ulja. 

  • Pripremite se prije početka masaže. Operite ruke, protrljajte ih i zagrijte. Na rukama zagrijte i ulje. Svojim glasom bebu pripremite na masažu. Male bebe vole slušati glasove i nakon nekog vremena u stanju su prepoznati glas svojih roditelja, te zato pokušajte govoriti i obraćati se bebi nježnim, umirujućim glasom ili mu pjevušite neku ugodnu pjesmicu tijekom masiranja. Opustite se i povežite s bebom gledajući se u oči pa krenite s najjednostavnijim pokretima glađenja. Shvatite masažu više kao milovanje, a manje kao vršenje pritiska na nježnu bebinu kožu. Pratite kako vaša beba reagira na masažu – beba stara par mjeseci će uživati u duljoj masaži.

U ovom članku objasnili smo dobrobiti masaže beba i djece i pripremu za masažu, a u slijedećem ćemo opisati način na koji se ona provodi.

 

Sindy Slipac, aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu Aromaterapeut – listopad 2008.

error: Content is protected !!