Masaža beba – tehnike

Aromaterapija u domovima za starije i nemoćne
October 23, 2008

U prethodnom članku objasnili smo dobrobiti masaže beba i djece i pripremu za masažu, a u ovom ćemo opisati način na koji se ona provodi. Tehnike masiranja Tijekom masaže, važno je da pokreti budu nježni i sigurni. Dok masirate bebu, ne prekidajte kontakt. Neka svakog trenutka, ako ne obje, barem jedna ruka dodiruje i masira bebu, tako da masaža ima kontinuitet. Članak je objavljen u časopisu Aromaterapeut – listopad 2008.

U prethodnom članku objasnili smo dobrobiti masaže beba i djece i pripremu za masažu, a u ovom ćemo opisati način na koji se ona provodi.

 

Tehnike masiranja

Tijekom masaže, važno je da pokreti budu nježni i sigurni. Dok masirate bebu, ne prekidajte kontakt. Neka svakog trenutka, ako ne obje, barem jedna ruka dodiruje i masira bebu, tako da masaža ima kontinuitet. Cijelo vrijeme dok traje masaža, nježno gledajte svoju bebu, pričajte joj, šaljite joj poruke ljubavi. Tako stimulirate sva čula, a gledanjem u oči uspostavljate intenzivnu vizualnu komunikaciju. Manje dijelove tijela masirajte vrhovima prstiju, a veće cijelim dlanom. Da biste naučili koliki pritisak odgovara vašoj bebi, uradite sljedeće: zatvorite oči i prstima pritisnite svoje kapke, sve do osjećaja neugodnosti.

Trebali biste početi masiranjem od vrha tijela koristeći pritom lagane kružne pokrete, počevši od glave, idite lagano ka donjim dijelovima tijela i nogama i postepeno koristite veće pokrete ali ne zaboravite ni ručice, prstiće, nosić.Kod masiranja glavice izbjegavajte dodirivati fontanele, a trbuščić masirajte kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu.

 

Glava i lice

Započnite masažu nježnim milovanjem bebine glave od čela prema tjemenu.  Postavite vaše prste ispod njene glave i masirajte zadnji dio. Zatim stavite dlanove na sredinu čela i pomičite prste na dole, prema sljepoočnicama. Prstima pravite široke kružne pokrete oko očiju. Nježno masiranje nastavite niz nos, preko obraza do ušiju, nježno ih trljajući. Zatim pravite kružne pokrete oko usta, i na kraju se spuštajte preko brade do vrata.

 

Ramena

Nježno masiranje nastavite duž ramena i trljajte ramenu muskulaturu. Zatim obuhvatite oba ramena i nadlaktice i povremeno ih nježno povucite na dole. Raširite bebine ruke i prebacite ih preko prsa.

 

Podlaktice i šake

Nježno primite bebinu ručicu pa je masirajte od zapešća do ramena.Držite bebinu podlakticu jednom rukom, nježno otvorite šačicu pa promasirajte svaki prstić. Masirajte dlan nježno ga trljajući. Ponovite isto na drugoj ruci. Objema rukama uhvatite jednu bebinu ruku i pravite blage pokrete kao pri cijeđenju mokre tkanine.

 

Prsa

Počnite od prsnog koša lagano spuštajući dlanove k trbuhu.  Objema rukama, punim dlanovima, milujte djetetova prsa od sredine prema ramenima, i to tako da od središta prsa širite ruke prema gore, u stranu i prema dolje. Masirajte prostor ispod rebara – od sredine prema vani. Pravite veće kružne pokrete.

 

Trbuh

Nekoliko minuta masirajte trbuh blagim kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Zatim masirajte naizmjenično rukama s lijeva na desno, nakon toga gore pa dolje. Nježno masirajte pupak i pravite kružne pokrete od sredine prema van.

 

Noge

Započnite nježno masiranje od trbuha preko kukova, niz bedra i potkoljenice do vrhova nožnih prstiju. Zatim masirajte mišiće nogu. Noge savijene u koljenima privucite trbuhu i pomičite mu noge oponašajući pokrete kao pri vožnji bicikla.

 

Stopala

Uzmite stopalo u dlan i palcem masirajte taban blagim kružnim pokretima. Nakon toga nježno trljajte svaki nožni prstić pojedinačno.

Sada nježno mazite vašu bebu od glave do nožnih prstiju – jednim širokim pokretom, koji je praćen maženjem ramena do vrhova prstiju šaka. Ovim se završava masaža prednje strane tijela. Preokrenite dijete s leđa na trbuh.

 

Leđa i stražnjica

Krenite preko ramena i ruku do vrhova prstiju, a zatim duž leđa i stražnjice do stopala. Nježno masirajte lopatice od vrha na dole i prema van. Kružnim pokretima masirajte mišiće i pratite liniju od rebara prema stražnjici, a u povratku preokrenite dlan i milujte ga vrhovima prstiju ne vršeći pritom nikakav pritisak.

 

Leđa i listovi

Masirajte mišiće desno i lijevo od kralježnice, spuštajući se prema stražnjici. Koristite sve prste za nježnu masažu mišića stražnjice. Zatim nježno izmasirajte noge od kukova prema stopalima.

 

Završetak masaže

Jednim sveobuhvatnim pokretom nježno pređite preko ramena i ruku do vrhova prstiju, a potom preko vrata, leđa, guze i nogu do vrhova nožnih prstiju. Na kraju poljubite svojega mališana i neko ga vrijeme mazite. To će učvrstiti bliskost između vas i djeteta.

 

Sindy Slipac, aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu Aromaterapeut – listopad 2008.

error: Content is protected !!