Masaža – ugodna metoda primjene aromaterapije dodirom

Aromaterapija u domovima za starije i nemoćne
October 23, 2008
Kadulja
October 16, 2013

Učinci masaže su mnogobrojni, samo neki od bitnijih su: smanjuje napetost mišića, a time i bol, poboljšava krvotok i stimulira rad limfe, te pomaže izbacivanju štetnih tvari iz tkiva (mliječne kiseline), povećava pokretljivost i opseg pokreta zglobova, može umanjiti ili spriječiti glavobolju, pospješuje probavu i funkciju crijeva, može spriječiti nesanicu i poboljšati san, smanjuje stres i pospješuje opću opuštenost. Članak je objavljen u časopisu Aromaterapeut – listopad 2008.

Masaža je jedan od najstarijih oblika iscjeljivanja. Pomaže tijelu da se izliječi te pospješuje zdravlje i zadovoljstvo.

Povijest masaže seže od samog postanka čovjeka, koji je već tada instinktivno trljao i gnječio bolni dio tijela. Sama riječ masaža dolazi od latinske riječi „massare“ što znači gnječiti, odnosno od arapske riječi  „masah“ što znači lupkanje rukom. Još od prije 5.000. godine u kineskim medicinskim tekstovima se spominje masaža, odnosno trljanje koje se preporučivalo da bi se udovi zaštitili od hladnoće i da bi se spriječile neke bolesti.

Otac medicine Hipokrat u petom stoljeću prije Krista u svojim spisima navodi da liječnik mora znati mnoge stvari među kojima se spominje i trljanje, te preporučuje da se za održavanje zdravlja svakodnevno koristi mirisna kupelj i masaža uljima. Galen, jedan od najpoznatijih rimskih liječnika, u drugom stoljeću prije naše ere je napisao nekoliko knjiga o masaži i vježbama te odredio mnoge tipove pokreta koji se koriste kod različitih bolesti.

U srednjem vijeku zapadna civilizacija, pod utjecajem crkve, počinje zanemarivati i nazadovati masažu te ju smatra grješnim „tjelesnim uživanjem“.

U razdoblju renesanse francuski liječnik Ambrosise Pare koji je bio liječnik četiriju francuskih kraljeva ponovno počinje primjenjivati masažu u svojoj praksi koja time dobiva veće značenje. Početkom 19.stoljeća zahvaljujući popularnom švedskom gimnastičaru Per Henrik Lingu masaža ponovno počinje biti popularna u Europi. Per Henrik Ling je razvio sustav medicinske gimnastike – vježbe za zglobove i masažu- koji se temelji na starim tehnikama.

Danas, iako se masaža koristi u svakodnevnom životu, još uvijek ima dosta ljudi koji imaju predrasude i misle da je masaža samo za sportaše i one „višeg“ statusa. Ipak te se predrasude ruše zahvaljujući medijima i medicini koja masažu sve više preporučuje u svrhu liječenja. Masaža više nije privilegija nego je potreba

 

Zašto masaža?

Da bi se koristile dobrobiti masaže ne treba čekati da se ozlijedi, oboli ili dođe u stresno stanje. Koristi se kao preventiva za zdravlje budući da utječe na tijelo kao cjelinu.

Učinci masaže su mnogobrojni, samo neki od bitnijih su:

 • smanjuje napetost mišića, a time i bol;
 • poboljšava krvotok i stimulira rad limfe, te pomaže izbacivanju štetnih tvari iz tkiva (mliječne kiseline);
 • povećava pokretljivost i opseg pokreta zglobova;
 • može umanjiti ili spriječiti glavobolju;
 • pospješuje probavu i funkciju crijeva;
 • može spriječiti nesanicu i poboljšati san;
 • smanjuje stres i pospješuje opću opuštenost.

Koriste li se tijekom masaže eterična ulja, učinak masaže biće puno brži i efikasniji. Poslije masaže osoba će se osjećati snažnijom, vitalnijom, svježijom, opuštenijom i sretnijom. Jednom riječju „kao nova“. Koliko god da je masaža dobra i korisna, u nekim slučajevima može biti kontraindikacijska te se ne smije koristiti, u protivnom se tretmanu mora pažljivo pristupiti. Zato je važno prilikom prvog susreta s klijentom, prije same masaže, provesti jedan kratki razgovor o njegovom općem fizičkom i psihičkom stanju. Prilikom razgovora bitno je da klijent ozbiljno i u svome interesu iskreno odgovara na pitanja.

 

Kontraindikacije za primjenu masaže:

 • osoba ne smije imati povišenu temperaturu, budući da masažom zagrijavamo mišiće i zglobove pri čemu može doći do još većeg zagrijavanja tijela;
 • nikako ne masirati osobu koja ima trombozu ili jaku upalu vena jer se krvni ugrušci mogu premjestiti i izazvati moždani ili srčani udar;
 • ima li osoba proširene vene, ta mjesta tretiramo glađenjem tek toliko da nanesemo ulje;
 • ne masiramo dijelove kože zahvaćene gnojnim čirevima, osipom, modricama i inficiranim ranama;
 • kod uznapredovalih bolesti srca ili malignih procesa, prije masaže se obavezno posavjetovati sa liječnikom (iako se te bolesti navode kao kontraindikacije, oboljelima je više nego potrebna opuštajuća masaža);
 • trudnice ne masiramo dok se, također, ne posavjetuju s liječnikom.

 

Renata Klarin, aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu Aromaterapeut – listopad 2008.

error: Content is protected !!