Kadulja

Masaža – ugodna metoda primjene aromaterapije dodirom
October 23, 2008
Čajevac
February 7, 2014

Kadulja (Salvia officinalis)

 

Sinonimi: obična kadulja, vrtna kadulja, ljekovita kadulja, dalmatinska kadulja, žalfija, kuš, služnica, kalaver, grčki čaj, katalonska trava

Srodne vrste:
Salvia lavandulaefolia – divlje raste u Španjolskoj i u jugozapadnoj Francuskoj
Muškatna kadulja (Salvia sclarea)

Porodica: Lamiaceae (Labiatae)

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Mediteran; proizvodi se u BiH, USA, Bugarskoj, Turskoj, Malti, Francuskoj i Njemačkoj

Bolja ulja: blijedo žuto

Miris ulja: svježi, jaki, toplo-biljni, kamforasti

Način dobivanja: destilacija vodenom parom suhog lišća biljke

Kemijski sastav: ketoni 35-60% (alfa-tujon, beta-tujon, kamfor), monoterpeni 20% (alfa-pinen, kamfen, beta-pinen), seskviterpeni 12%, oksidi 11% (1,8-cineol), alkoholi 4.5% (borneol), esteri 2,5% (bornil acetat)

Djelovanje: analgetičko, antivirusno, protugljivično, antiinfekcijsko, antipiretičko (snižava tjelesnu temperaturu), ekspektoransno (potiče i olakšava iskašljavanje), hormonalno, lipotitičko (apsorbira višak masnoće u krvi), mukolitičko (smanjuje viskoznost sluzi), regulira mensturaciju i cirkulaciju, protuupalno, antibakterijsko, antiseptičko, antispazmodičko, adstrigentno, digestivno, diuretičko, emenagogičko (potiče menstruaciju), hipertenzivno (podiže krvni tlak), tonik

 

F (fizička razina) – angina, sve upale usne šupljine, afte, suho grlo, kandidijaza, astma, bronhitis, gripa, povišena temperatura, bolne menstruacije, neregularne menstruacije, genitalni herpes, virusni enteritis, virusni meningitis, virusni neuritis, reumatizam, artritis, zadržavanje tekućine, «spora» probava, celulit, prehlada, upala sinusa, gubitak apetita, problemi u menopauzi (znojenje), dermatitis, ekcem, prhut, ispadanje kose, rane, čirevi, ugrizi insekata

(probavni sustav, koštano-mišićni sustav, živčani sustav, reproduktivni sustav, dišni sustav, njega kože)

E (emotivna razina) – strpljenje, izdržljivost, usmjerenost i posvećenost ciljevima, energičnost, borbenost, ustrajnost, prizemljenost, neustrašivost/ beskompromisnost, netolerantnost, emocionalna neravnoteža, hipersenzibilnost, strah, slabost

M (mentalna razina) – svjesnost, pamćenje, mudrost, razboritost, razumijevanje, kreativnost, duboka koncentracija, jasne misli, stvara red, analizira/zaboravljivost, raspršene misli, pomanjkanje moći razlučivanja, nervni umor

D (duhovna razina) – mir, pobjeda, disciplina, samodisciplina, kontrola, samokontrola, odgovornost, samosvjesnost/ depresija

Kadulja je za vrijeme kada je teško shvatiti ljudska djela i da bi se približila duhovna energija bića svjetlosti. Za pročišćavanje okruženja, za istinsku vezu s duhom našeg doma (svaki dom ima srce). Da bi mudrost godina ušla u naše srce.

Sveta kadulja pročišćuje duh. Duh kadulje u svom mirisu posjeduje mudrost nebesa, dok doziva snagu koja iscjeljuje i štiti.  Kadulja je duh zaštitnik onih koji se ne boje duhovnih sila ili sila nevidljivih bića. Također, pomaže ugraditi duh sila nebesa, dozvati Boga i nebeske ratnike, braniti, štititi, iscijeliti ljudski duh i Majku Zemlju.

Energija (baka, mudra žena) 4. i 5. energetski centar

Energija kadulje je uglavnom suha i astrigentna. Vrlo je učinkovita za tretiranje manjka KI-a. Preporučuje se u slučaju nervne iscrpljenosti te kao tonik tijekom oporavka.

Ima blagost, ali i oštrinu (ketoni). Poistovjećuje se s djevicom u horoskopu. Pročišćava. Ženama pruža ravnotežu u njihovom seksualnom životu. Zna što želi i što može učiniti: zna kako se pokazati bez slabosti da bi ostvarila svoje ciljeve.

Osobni profil

Mailhebiau opisuje arhetip kadulje:

esencija koja spašava… zrela po godinama, koja nužno ne naznačuje svoju zrelost po godinama, potaknuta određenom mudrošću i autoritativnošću, ona predstavlja ženu, naznačujući više njenu inteligenciju nego njeno srce. Salvia officinalis koristi svoju energiju protiv ograničenja u razdobljima emocionalnih kriza kada seksualnost pobjeđuje savjest i ljubav, njenih kriza i emotivne iluzije koje ona vješto pretvara kako bi izgradila svoj jedinstveni karakter.

Suptilna aromaterapija

Davis predlaže korištenje kadulje zajedno s meditacijom ili vizualizacijom u svrhu razvijanja mudrosti.

Planeta: Jupiter (zrak)

Naziv Salvia je izveden iz latinske riječi salvare što znači „spasiti, liječiti“.

Eterično ulje kadulje je tipično žensko ulje koje potpomaže ženama u njihovim mnogobrojnim ginekološkim problemima.

Salvia officinalis je ketonska esencija. Njena terapijska učinkovitost je proporcionalna njenoj toksičnosti pa u pretjeranim količinama postaje abortifacijent. Također u malim količinama može uzrokovati velike promjene od pozitivnog ka negativnom djelovanju: hipotenzija postaje hipertenzija, neurotonik u vrlo visokim dozama može potaknuti i epilepsiju. Iako je neupitno nezamjenjiva, hladna je i beskompromisna esencija s kojom treba pažljivo rukovati.

U univerzumu dualnosti, sve ima svoj početak i kraj: kako se mjesec, slika postojanja, rađa, raste, smanjuje i umire da bi uskrsnuo u svjetlosti sunca, svemu što je rođeno u tvari neizbježna je sudbina da jednom umre. Takvi su i nepromjenjivi ciklusi koje žena nosi u sebi.

Zrela po dobi, što nužno ne znači i poodmaklih godina, sa izvjesnom mudrošću i autoritetom, Salvia officinalis se obraća ženama, apelirajući više na njihovu inteligenciju nego na srce.

Ona je sposobna žena, poslovna žena. Pripada u krug onih žena koje su se pomoću volje i rada uzdigle, okrenule se i uzele uzde moći unutar organizacije ili vlade.

 

Mjere opreza: Neovisno o terapijskoj vrijednosti eteričnog ulja kadulje, preporučuje se da ga koriste samo profesionalni aromaterapeuti. Keton tujon u kadulji je potencijalno neurotoksičan i hepatotoksičan. Stoga je mudro prilikom primjene eteričnog ulja kadulje koristiti poseban oprez i ne koristiti je kod djece, trudnica i majki dojilja.

 

Tisserand i Lawless preporučuju da se eterično ulje kadulje ne koristi u aromaterapiji. Ulje sadrži visok postotak tujona i kamfora za koje je utvrđeno da uzrokuju epilepsiju.

Dok je količina tujona u kadulji granično niža nego kod krizanteme (Chrysanthemum parthenium)  i tuje, slična je onoj kod pelina te se stoga smatra da je eterično ulje kadulje jednako toksično kao i to ulje. Međutim, Schnaubelt kaže da je kadulja jedno od najsigurnijih ulja koje sadrži visoku razinu tujona i da je manje toksično nego što je sama količina tujona kojega sadrži.

The German Commission E Mongraphs navodi da su alkoholni ekstrakt kadulje i eterično ulje kadulje kontraindicirani u trudnoći te da njihova produžena uporaba može uzrokovati konvulzije u obliku epilepsije.

Davis navodi slučajeve u kojima su osobe koristile samo nekoliko kapi eteričnog ulja kadulje u masažnom ulju ili kupki, u kojim slučajevima je ulje izazvalo umjerene do jake kontrakcije maternice i uzrokovalo povećano menstrualno krvarenje.

Dokazano je da eterično ulje kadulje ima antispazmodička svojstva.

Male količine eteričnog ulja kadulje spriječile su kontrakciju izoliranog vitog crijeva zamorca kada su crijevo stimulirali električnom energijom.

Utvrđeno je da ima značajno antibakterijsko djelovanje na bakterije u ustima koje su odgovorne za nastanak bolesti zuba. Kliničke studije također su potvrdile da su ketoni (tujon i kamfor) u eteričnom ulju kadulje odgovorni za povećanje učestalosti broja epileptičkih napada.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!