Čajevac

Kadulja
October 16, 2013
Geranij
February 12, 2014

Čajevac (Melaleuca alternifolia)

 

Srodne vrste: NIAULI (Melaleuca quinquinervia), KAJEPUT (Melaleuca leucadendron), MANUKA (Leptospermum Scoparium)

Porodica: Myrtaceae

Nota: gornja

Zemlja porijekla: Australija, Tasmanija, Novi Zeland, Nova Gvineja, jugoistočna Azija

Bolja ulja: blijedozelena, ponekad blijedožuta

Miris ulja: oštar i prodoran, kamforast, balzamično-gorko-slatka aroma

Način dobivanja: destilacija vodenom parom lišća drveta

Kemijski sastav: monoterpena 41% (Terpinen-4-ol), alkohola 45%, seskviterpeni 6%, oksidi 7% (1,8-cineol). Po kemijskom sastavu spada u MONOTERPENSKE ALKOHOLE koji su tonizirajući, antiseptični, antivirusni i imunostimulirajući.

Djelovanje: jako dezinfekcijsko i antiseptičko djelovanje, baktericidno, fungicidno, virucidno, antispazmodično, antiinflamatorno, imunostimulativno, antiparazitično.

 

F (fizička razina) – Ima zadivljujuću snagu u suzbijanju infekcija, snažno je sredstvo protiv virusa, bakterija i gljivica, olakšava iskašljavanje i pomaže kod prehlade, gripe, bronhitisa, tuberkoloze, stimulira rad imunološkog sistema, pa povećava otpornost organizma, djeluje na reumatske bolesti, bolove mišića, primjenuje se kod infekcija usne šupljine, akni, herpesa, prhuti, opekotina (i od sunca), osipa, inficiranih rana, gljivica, čireva, ugriza insekata, bakterijskih infekcija izazvanih kandidom, virusnih infekcija, bradavica, genitalnih infekcija i gljivica, cistitisa, urinarnih infekcija, parazita probavnog trakta, pomaže kod loše probave i dijareje i anksioznosti, vrlo jako sredstvo za dezinfekciju.(urogenitalni sustav, koštano-mišićni sustav, živčani sustav, dišni sustav, njega kože).

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini daje smirenost, strpljenje, predanost, ustrajnost, sigurnost, snaga, emocionalni balans, stabilizira i umiruje psihu pomaže kod nervoze i stanja šoka, olakšava razrješavanje potisnutih trauma i emocija.

M (mentalna razina) – stabilizira i regulira nervni sustav, potiče mentalnu čistoću i olakšava donošenje odluka, čisti um i jača psihu, pomaže u ostvarivanju intelektualnih potencijala.

D (duhovna razina) – privrženost, predanost, disciplina, kad se koristi usmjerava našu energiju, sakuplja energiju i pomaže da ono što smo započeli i završimo. Za čajevac vrijedi krilatica „ take it or leave it“!

Energija (otac) : 4., 5. i 6. energetski centar

Eterično ulje čajevca nosi energiju oca što ukazuje na moguće probleme u odnosu sa ocem,  muškom energijom te pokazuje stav i osjećaj prema obitelji, odgovornosti i prisutnosti.

Eterično ulje čajevca je od posebne važnosti za fizički osjetljive osobe koje ne pate samo zbog svog tijela, nego i zbog osjećaja da su žrtve sudbine, što lako može biti popraćeno i pogoršano kronično lošim zdravljem.

Element: Metal (Vatra)

 

Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu. Čuvati dalje od dohvata djece. Ovo ulje je sigurno za upotrebu. Eterično ulje čajevca smije se nanijeti na kožu nerazrijeđeno, ali na manje površine kože. Pogotovo za gljivična oboljenja stopala i infektivne rane.

Vodene kozice, virusne bradavice i groznica na usnicama maže se tako da se na štapić za uši  kapne jedna do dvije kapi ulja i nanese na oboljelo mjesto,

Ulje čajevca jako isušuje kožu pa se nakon upotrebe čajevca preporuča upotrijebiti neku neutralno vlažnu kremu.

 

Zanimljivosti o čajevcu

Vjerojatno su već prije više tisućljeća Aboriđini na sjeveru Australije poznavali neobično ljekovita svojstva lišća čajevca. No tek je moreplovac James Cook pronio glas o ovom čudesnom drvetu i izvan granica Australije. Davne 1770. godine, doplovivši na Novi Zeland, primjetio je da tamošnji žitelji, Maori, gnječe i prešaju lišće nekog drveta, stavljaju ga kao komprese na rane i gnojne čireve ili pak od njega spravljaju uvarak kojim olakšavaju prehladu, probleme s mjehurom ili ublažuju nesanicu. Biljku je nazvao “tea tree” ili čajevac. Prvi puta je destilirano 1925. godine, postavši univerzalnim lijekom sa višestrukom primjenom: od dojenačke seboreje i osipa na bebinoj guzi, kod ugriza kukaca, preko bubuljica, gnojnih akni i čireva, kozica, ekcema, bradavica, gljivičnih oboljenja, lišajeva, kod kirurških zahvata i rana.

Čajevac je jedno od najstarijih ljekovitih sredstava čovječanstva. Svoju ljekovitu snagu zahvaljuje jedinstvenoj kombinaciji djelotvornih aktivnih sastojaka protiv gljivica, bakterija i virusa. Do danas nije poznata niti jedna druga biljka i niti jedno sintetičko sredstvo koje istovremeno djeluje na sve troje.

U tridesetim godinama otkriće ovog ulja bila je senzacija, pa su ga kirurzi koristili kod operacija za dezinfekciju. Budući da dezinficira i ubrzava proces liječenja, bio je obavezan dio opreme australskih vojnika, a i danas nema kućanstva u Australiji koje u svojoj kućnoj apoteci nema ulje čajevca.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!