Geranij

Čajevac
February 7, 2014
Limun
February 25, 2014

Geranij (Pelargonium odorantissimum)

 

Porodica: Geraniaceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Afrika i Europa

Bolja ulja: žućkastozelena

Miris ulja: sladak, svjež, snažan, slatko-cvjetni, lagano citrusan, pikantan, opojan

Način dobivanja: destilacija vodenom parom listova, stabljika i cvjetova

Kemijski sastav: alkohola 63% (naziv spoja – geraniol),  estera 15% , ketona 7%.

Po kemijskom sastavu spada u ALKOHOLE koji su tonizirajući, antiseptični, antivirusni i imunostimulirajući.

Djelovanje: analgezijsko, antibakterijsko, antifungalno, antidijabetičko, antiinfektivno, antiinflamatorno, antispazmodično, astrigentno, cikatrizantno, dekongestivno, digestivni stimulator, relaksirajuće, repelentno.

 

F (fizička razina) – Regulira cirkulaciju krvi i stimulira rad adrenalnih žlijezda i limfnog sustava, djeluje izuzetno antiseptički, umiruje sve iritacije, zahvaljujući diuretičkom svojstvu odličan je za tretiranje celulita, zadržavanja tekućine u organizmu i otečenih zglobova, izvanredno djeluje kod problema s kožom (infekcije, suhi ekcemi, pojačano lučenje masnoće kože, seboreja, psorijaza, herpes, prhut, čirevi, akne, rane, dermatitis, ekcem, rane, opekline, ozebline, afte, posjekotine, umorna i zrela koža), kod hemoroida, reumatizma, neuralgija, dijabetesa, proljeva, problemi menopauze, PMS-a, menstrualnih  bolova, djeluje na uzbuđenost, klonulost,anksioznost,  tjeskobu, stres, depresiju, glavobolju, nesanica, gastritis, kolitis, proširene vene.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini razvija emocije radosti, sreće, zadovoljstva, sigurnosti i ljubavi. Umiruje i opušta nervnu napetost i depresiju, olakšava stanja zabrinutosti i tjeskobe, djeluje afrodizijački, pomaže mirno usnuti.

M (mentalna razina) – poput lavande može stišati um, smiriti uznemirenost, i olakšati frustraciju i razdražljivost. Ima konsolidirajuće i centrirajuće djelovanje.

D (duhovna razina) – na duhovnoj razini donosi ravnotežu, mir, stabilnost, samopoštovanje, samopouzdanje, samosvjesnost.

Energija (mirotvorac) : 5. energetski centar

Eterično ulje geranija nosi energiju  MIROTVORCA, socijalnog radnika, onog koji je uvijek spreman brinuti se o nekome ili o nečemu, onaj koji pridonosi otklanjanju sukoba i doprinosi poboljšanju međuljudskih odnosa i razvija osjećaj sveobuhvatne ljubavi, razumijevanja i mira; harmonizira energije, potiče osjećaj samopouzdanja; može pomoći kod razvijanja suosjećanja, empatije, altruizma te dobrohotne naklonosti te donijeti energiju, radost, otvorenost, prihvaćanje;

Osobnost geranija je sposobna stvoriti dojam sigurnosti i stabilnosti gdje god da je. Oni čiju osobnost  geranij odražava su ljubazni, prijateljski raspoloženi i mirni, iako ne u smislu da su preotvoreni ili prepričljivi. Imaju sposobnost da otklone napetosti i stres.

Vrlo socijalno ulje; povezuje nas s drugima ali povezuje i naš unutarnji svijet, prepoznaje našu frekvenciju, prepoznaje gdje smo otvoreni i tako točno zna kako nas uskladiti s nekim. Balansira, nivelira emocije, nakon čega ih možemo otvoreno izražavati.

Geranij je idealan za radoholičarske perfekcioniste – osobe koje su zaboravile maštu, intuiciju i čulne doživljaje.

Geranij je za one čiji racionalan um i osobna motivacija uskraćuju mjesto osjećajima i utiscima. On pomaže da se ponovno povežemo s našim osjećajnim životom – našom emocionalnom senzitivnošću, opuštenom spontanošću i zdravom žeđi za užitkom i radošću. S time dolazi veća sposobnost za intimnu komunikaciju – onakvu u kojoj je pojedinac sposoban primiti i iskusiti, a koja je jednako važna kao i moć davanja i izražavanja.

Element: Voda (Zemlja)          

 

Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu. Ne nanositi nerazrijeđeno na kožu i sluznice. Čuvati dalje od dohvata djece. Ovo ulje je vrlo sigurno za upotrebu.

 

Zanimljivosti o geraniju

Ime Pelargonium izvedeno je od grčke riječi palargos = roda, jer se smatra da plod ove biljke podsjeća na rodin kljun.

Ima vrlo malo povijesnih referenci o porodici Pelargonium. Ova biljka izvorno dolazi  iz Južne Afrike, Madagaskara, Maroka i Egipta. Uvezen u Europu krajem 17.st., Geranium je  postao popularna vrtna biljka.

Od 17. stoljeća nadalje općepoznato je bilo uvjerenje u moć plodnosti latica geranija a njegovi su cvjetovi u narodnim običajima također korišteni i u svrhu  privlačenja blagostanja i obilja. Francuski kemičar Recluz je 1918. prvi destilirao listove geraniuma, i od tada je postao važnim sastojkom parfema, a često se koristi i kao zamjena za eterično ulje ruže.

Talijanski liječnik Rovesti koristio je eterično ulje Geraniuma za tretiranje stanja anksioznosti (nemir, strepnja, tjeskoba).

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!