Limun

Geranij
February 12, 2014
Eukaliptus
March 10, 2014

Limun (Citrus limon)

 

Porodica: Rutaceae

Nota: gornja

Zemlja porijekla: mediteranske zemlje, Brazil, SAD, Afrika

Bolja ulja: blijedožuta

Miris ulja: svjež, lagan, oštar, kiseo, pomalo slatkast, citrusni

Način dobivanja: istiskivanjem iz kore ploda

Kemijski sastav: monoterpena 87% (Limonen), alifatskih aldehida 3%, seskviterpena 2,5%. Po kemijskom sastavu spada u monoterpene koji imaju lagano analgetičko djelovanje, oni su stimulirajući, tonizirajući, antivirusni, imaju baktericidno, ekspektoransno i dekongestivno djelovanje, izvrsni su za dišni sustav i kožu.

Djelovanje: antibakterijsko, antiseptično, antianemičko, antiinfektivno, antiinflamatorno, antisklerotično, antispazmodino, antivirusno, astrigentno, digestivno, diuretičko, imunostimulativno,antikoagulantno.

 

F (fizička razina) – Najvažnije mu je svojstvo sposobnost stimuliranja leukocita koji su odgovorni za obranu organizma (pomaže u anemiji i općoj slabosti organizma), pomaže kod loše probave i nadutosti, gastritisa, pročišćuje jetru, djeluje na čir na želucu i dvanaestercu, gubitak apetita, snižava temperaturu, djeluje izuzetno antiseptički, pa olakšava tegobe gripe, prehlade, bronhitisa, upale sinusa, astme i grlobolje, odnosno djeluje na virusne infekcije dišnih putova, zaustavlja krvarenje iz nosa i druga krvarenja, može se koristiti kod popucalih kapilara, proširenih vena i hemeroida, pospješuje i cirkulaciju, odličan saveznik u borbi s celulitom i pretilosti, zahvaljujući diuretičnom i tonizirajućem djelovanju eliminira toksine i suvišnu tekućinu, snižava krvni tlak, ublažava simptome reumatizma, artritisa, pomaže pri uklanjanju akni, te potiče rad imunološkog sustava, glavobolja, uboda insekata (probavni sustav, koštano-mišićni sustav, krvožilni sustav, živčani sustav, dišni sustav, njega kože).

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini daje smirenost, strpljenje, predanost, ustrajnost, usmjerenost, smanjuje emotivnu pretrpanost. Njegov miris nas oslobađa ljutnje. Raspršuje osjećaj zabrinutosti, zbunjenosti, zbrkanosti, sumnje, ohrabruje veće povjerenje i sigurnost.

M (mentalna razina) – Osvježava i stimulira, uklanja umor, strahove i živčanu napetost, pri psihičkom zamoru osvježava i jača koncentraciju i moć, bistri misli, izoštrava fokus svijesti. Svojim laganim osvježavajućim mirisom razbistruje um, smanjuje mentalnu pretrpanost, oslobađa um zaglibljen u preopterećenost, odluke i poteškoće.

D (duhovna razina) – usmjerenost, kad se koristi usmjerava našu energiju ka ozdravljenju, iscjeljenju.

Energija (liječnik) : 5. i 6. energetski centar

Eterično ulje limuna nosi energiju liječnika budući ima snažno imunološko djelovanje. Unosi vedrinu i budi želju za životom, nepogrešivo ukazuje na središte problema.

Eterično ulje limuna koristi se za poboljšanje koncentracije (u Japanu ga iz tog razloga koriste u uredima, kako bi spriječili pogreške radnika).

Miris limuna osvježava, a pogodan je za ljude koji su pesimistični. Poput ulja ruže, pomaže u „otvaranju srca“ uklanjajući strah od emocionalnog otvaranja. Svojom žutom bojom stimulira rad solarnog pleksusa.

Može poslužiti kao tonik, stimulans, izvanredno osvežava prostorije, uklanja miris dima. Njegova općenito antiinfektivna svojstva čine ga i izvrsnim antiseptikom zraka – te može biti raspršivan u prosotrijama bolnica, dječjih vrtića i domova.

Element: Zemlja (Vatra)

 

Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu, ne smije se nanositi na kožu nerazrijeđeno. Čuvati dalje od dohvata djece. Ulje je fototoksično te se nakon masaže ne smije izlagati djelovanju UV zraka najmanje nekoliko sati. Dakle, zbog fotosenzitivnosti izbjegavajte koristiti eterično ulje limuna prije sunčanja ili solarija.

 

Zanimljivosti o limunu

Limun (Citrus Limon) dobio je ime prema arapskoj riječi „laimun“ ili perzijskoj „limuo“.

Vjeruje se da je limun porijeklom iz jugoistočne Azije, točnije sjeverne Burme, a na Mediteran je prenijet preko Kine i Perzije te se prvo udomaćio u antičkoj Grčkoj. Stari Grci upoznali su ovo ljekovito voće zahvaljujući makedonskom kralju Aleksandru Velikom koji ga je donio iz Perzije. Stoga su mu dali ime perzijska jabuka.

Na zapad su ga donijeli Križari tokom Srednjeg vijeka. U srednjem vijeku uzgoj agruma je bio privilegij vladara i vlastele koji su uveli modu izgradnje ostakljenih zimskih vrtova tzv. Oranžerija. Koštice limuna u mezopotamijskim iskopinama stare su oko 4000 godina.

Stare civilizacije koristile su limun kao dezdorans i repelent, a tek je u 17. stoljeću postao popularan kao sredstvo za pročišćavanje krvi, a popularnost je stekao na prekoocenskim brodovima kao efikasno sredstvo protiv skorbuta (vrlo je bogat vitaminima A, B i C te tako sprečava bolesti koje su posljedica deficita vitamina). U prvom svjetskom ratu limun je korišten kao antiseptičko i dezinfekcijsko sredstvo u bolnicama.

Riječ citrus dolazi iz grčke riječi kedromelon i znači „jabuka od cedra“ i koristio se za označavanje divljeg limuna – citrona. Rimljani su kasnije naziv skratili u citrus, od tuda u njemačkom Zitrone, francuskom citron, češkom citrón, poljskom cytryna i mađarskom citrom.

Eterično ulje limuna možemo koristiti za pročišćavanje hrane i vode na putovanjima. Litru vode će pročistiti 1-2 kapi eteričnog ulja limuna. Isto tako, dodavanjem nekoliko kapi ovoga ulja u vodu u kojoj peremo voće i povrće, možemo povećati sigurnost čistoće, a voće održati svježijim.

Utrljajte ruke dobro s nekoliko kapi i isperite u hladnoj vodi i ruke će zadržati mladenački izgled s bijelim zdravim noktima, a pri tom očistiti i dezinficirati ruke.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!