Eukaliptus

Limun
February 25, 2014
Naranča
March 18, 2014

Eukaliptus (Eucalyptus globulus)

 

Druge vrste eukaliptusa: uskolisni eukaliptus (Eucalyptus radiata); limunasti eukaliptus (Eucalyptus citriodora); peperminasti eukaliptus (Eucalyptus dives, piperitoniferum).

Porodica: Myrtaceae

Nota: gornja

Zemlja porijekla: Australija, Tasmanija, SAD

Bolja ulja: od blijedo do tamnožute boje

Miris ulja: snažan, prodorno svjež, balzamičan, dubok, osvježavajuć, lagano sladak

Način dobivanja: destilacija vodenom parom listova biljke i vrhova grančice

Kemijski sastav: oksida 76 % (1,8-cineol), monoterpena 10%, alkohola 6%.

Oksidi se rijetko pojavljuju u eteričnim uljima, izuzev 1,8 cineola koji je poznat kao eucalyptol, a njegov najvažniji učinak je mukolitički tj.koristan je protiv kašlja i prehlade. Oni su jaki ekspektoransi i antiseptici.

Djelovanje: snažno dezinfekcijsko i antiseptičko sredstvo, baktericidno, antivirusno, protugljivično, antiparazitik, ekspektoransno, mukolitičko, antireumatično, snizuje tjelesnu temperaturu, antimigrenik, stimulativno.

 

F (fizička razina) – glavno područje djelovanja je dišni sustav – upala pluća, tuberkuloza, bronhitis, astma, upla grla, upala sinusa, olakšava tegobe koje prate infekcije grla, te dišnih puteva, upalu sinusa i s njom povezane glavobolje, opušta prilikom glavobolja, migrene.

Smiruje reumatske bolove i bolove preforsiranih mišića i upaljenih tetiva, snižava temperaturu, pomaže kod poteškoća izazvanih prehladom, kod upalnih stanja kože, herpesa, te pospješuje zarastanje rana, posjekotina, opekotina, vodenih kozica, pomaže kod masne kose, sprječavanja prhuti, antiseptično djeluje kod infekcija urinarnog trakta, djeluje diuretično, dezodorirajuće, stimulativno, okrepljuje duh, djelotvoran protiv umora, imunotonik.

OSTALA DJELOVANJA:

Odbija insekte, izuzetno osvježava i deodorira prostor.

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini daje optimizam, radost, sreću, zadovoljstvo, ljubav, prihvaćanje, opraštanje, suosjećanje, nadu, otvorenost. Njegov svjež, oštar, a ipak umirujući miris pomaže raspršivanje melankolije, čišćenje od negativnih emocija i oživljavanje duha, djelujući na ponovno uspostavljanje vitalnosti i pozitivnih stavova.

M (mentalna razina) – djeluje podržavajuće na memoriju i koncentraciju, pročišćuje misli.

D (duhovna razina) – njegove duhovne kvalitete kao što su otvorenost, prihvaćanje, sloboda.

Energija (stric) : 4. energetski centar

Oksidi, a eukaliptus ih u svom kemijskom sastavu ima 76 %, u mješavini sa drugim uljem zaslužni su za brzo djelovanje. To je i osnovna značajka njihovog energetskog djelovanja – služe da ubrzaju sve što nam se događa, omogućavaju da brzo djelujemo, da brzo odlučimo kada moramo donijeti neku odluku a nemamo puno vremena i to tako što nam proširuju prostor djelovanja, da nakon što donesemo odluku imamo vremena i prostora napraviti sve što je potrebno za djelovanje koje je posljedica donesene odluke.

Eterično ulje eukaliptusa nosi energiju strica te daje snagu za promjenom, zdravu podršku i snagu da se nešto izdrži; djeluje na razvijanje mogućnosti primanja i davanja, tako da otvara ali nas i štiti od drugih i od nas samih. Miris eukaliptusa nas vodi na unutarnje putovanje, na putovanje ka samima sebi. Vrlo je koristan za decentrirane i raspršene osobe jer u malim količinama djeluje blago i strpljivo i pomaže u obnavljanju psihosomatske ravnoteže.

Pročišćuje prostor, osobito prostor nakon svađe ili prostor u kojem se osjeća negativna energija, budi snagu i jača energiju, pomaže u prepoznavanju situacija, osjećaja i ponašanja koje treba mijenjati, jača osjećaj samopouzdanja, daje hrabrost za suočavanje s problemima.

Eukaliptus je preporučljiv ljudima koji se emocionalno osjećaju „na rubu“ ili stiješnjenima svojim okruženjem ( bilo doma, na poslu ili u društvu). Oni osjećaju mogućnost postizanja veće slobode i šireg životnog iskustva, ali zbog pretjeranog opreza, navike ili straha ne mogu to i ostvariti. Eukaliptus pomaže raspršivanje negativnih osjećaja povezanih s takvim situacijama i daje na unutarnji „prostor za disanje“. Bilo da inspiracija koju ovo ulje daje vodi promjeni ili većem prihvaćanju, ovo ulje može transformirati osjećaj zagušenja u osjećaj proširenog obnavljanja. Ovo ulje nam pomaže otkriti najbolje od nas samih.

Element: Metal

 

Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu, ne smije se nanositi na kožu i sluznice nerazrijeđeno. Čuvati dalje od dohvata djece. Dojenčad i vrlo mala djeca eukaliptus trebaju upotrebljavati pod nadzorom aromaterapeuta.

 

Zanimljivosti o eukaliptusu

Eukaliptus je zimzeleno drvo koje naraste i do 100m visine i jedno je od najvišeg drveća na svijetu. Stalni stanovnici ovog drveta su koale koje se hrane isključivo njegovim lišćem.

Lišće eukaliptusa je plosnato i široko, a njegove ivice uvijek zauzimaju pravac sjever – jug, čime se lišće štiti od pretjeranog isparavanja na visokim temperaturama. Plod eukaliptusa je u obliku kupe sa poklopcem (riječ eukaliptus znači “onaj koji štiti”).

Lišće i plod eukaliptusa imaju veoma prijatnu aromu. Inače, ovo drvo izuzetno dobro pročišćava zrak pa su okoline šuma eukaliptusa veoma zdrava područja. Budući da jako upija vodu iz zemlje (neke vrste čak do 3500 litara vode dnevno), sadi se radi isušivanja vlažnih močvarnih terena. U osušenom lišću ima 3% eteričnog ulja čiji je glavni sastojak cineol (eukaliptol).

Eukaliptus upija i zvuk, tako da dva čovjeka s dvije različite strane drveta ne mogu razgovarati u razdaljini od deset metara.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!