Naranča

Eukaliptus
March 10, 2014
Ružmarin
March 26, 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naranča (Citrus aurantium amara)

 

Porodica: Rutaceae

Nota: gornja

Zemlja porijekla: Sjeverna Afrika, Južna Amerika, Kina

Bolja ulja: žućkastonarančasta

Miris ulja: sladak ,topao, svjež, vedar, citrusni

Način dobivanja: istiskivanjem iz svježe kore naranče

Kemijski sastav: monoterpeni 85% ( naziv spoja-Limonen), alkoholi 5% , ketoni 2%, alifatski aldehidi 2%.

Po kemijskom sastavu spada u monoterpene koji imaju lagano analgetičko djelovanje, oni su stimulirajući, tonizirajući, antivirusni, imaju baktericidno, ekspektoransno i dekongestivno djelovanje, izvrsni su za dišni sustav i kožu.

Djelovanje: antikoagulantno, antiinflamatorno, sedativno, stimulira digestivni trakt, tonizirajuće.

 

F (fizička razina) – Djeluje izuzetno antiseptički i antireumatski, antikoagulantno, antiinflamatorno, regulira količinu tekućine u organizmu, stimulira digestivni trakt, pomaže kod grčeva, nadutosti, loše probave, zatvora i kroničnog proljeva, pospješuje razlaganje masti i probavni proces, izvrstan je tonik za desni i za upalna stanja u usnoj šupljini, pomaže kod kašlja i prehlade, ubrzava oporavak nakon gripe i prehlade, ublažava bore i dermatitis, akne i posjekotine, djeluje dezodorirajuće i osvježavajuće, tonizirajuće, pomaže kod mišićne napetosti, grčeva, groznice, djeluje sedativno, djeluje kod anksioznosti, nesanice, stanja stresa, vrtoglavice. Izvanredna je za osvježavanje prostora i otklanjanje neugodnih i ustajalih mirisa. NAPOMENA: Zbog fotosenzitivnosti izbjegavajte koristiti eterično ulje naranče prije sunčanja ili solarija.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini nosi emocije radosti, veselja, entuzijazma, zadovoljstva i nade. Jača osjećaj vlastite vrijednosti, umiruje i opušta, otklanja brige, frustraciju i napetosti, pa je odlična za uklanjanje depresije, strahova i napetosti, ublažava tjeskobu, omogućava miran san.

M (mentalna razina) – može smiriti uznemirenost, pomaže pri otpuštanju starih, ograničavajućih obrazaca ponašanja i razmišljanja i lakše prihvaćanje pozitivnog stava prema životu. Jača svijest da zaslužujemo ljubav i prihvaćanje svih svojih osobina, donosi otvorenost i prihvaćanje, lakoću, prilagodljivost i optimizam.

D (duhovna razina) – na duhovnoj razini donosi predanost i požrtvovnost.

Energija (vrtlar) : 3. energetski centar

Eterično ulje naranče nosi energiju vrtlara koji otklanja „korov iz našeg života“ te može pomoći u oslobađanju od starih, ugrađenih unutarnjih prepreka i donijeti radost, otvorenost i prihvaćanje. Silno antistresno ulje, njeguje, daje podršku, ne dozvoljava da nam se vrate jednom očišćene negativne emocije i stresne situacije. Budi životnu radost, donosi veselje i radost.

Njena topla, sunčana, slatka aroma donosi radost i pozitivnost, raspršuje natmurenost i razdražljivost. Naranča je idealna za vrlo efikasne, marljive osobe koje streme perfekciji i ostvarenjima sa premalo tolerancije za pogreške, koji postaju napeti i razdražljivi jer se suviše trude. Eterično ulje naranče, povećavajući prilagodljivost i smireno upravljanje događajima, pomaže nam da zauzmemo opušteniji pristup. Donoseći lakši, umješniji pristup životu, ovo eterično ulje zaista utjelovljuje sreću.

Element: Drvo

 

Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu. Ne nanositi nerazrijeđeno na kožu i sluznice. Čuvati dalje od dohvata djece. Nakon nanošenja ulja pripremljenog za masažu ne smije se izlagati suncu najmanje dvanaest sati.

 

Zanimljivosti o naranči

Ime naranča izvedeno je od sanskrtske riječi za voće naranj. Porijeklom iz Azije, naranču su u Europu donijeli portugalski istraživači koji su se vraćali iz južne Kine, ubrzo nakon što su okupirali Makao 1520. Zbog toga je postala poznata kao „portugalska naranča“. Kolumbo ju je uz limun uvezao u Novi svijet, i bila je uzgajana i u Zapadnoj Indiji i na Floridi. Najveći proizvođači eteričnog ulja su Brazil, Kalifornija, Izrael i Florida.

Terapijska vrijednost naranče prvi put je prepoznata u drevnoj Kini, u kojoj je sušena kora naranče stoljećima bila važan dio tradicionalne kineske medicine. Naranča je uz to i tradicionalni kineski simbol za sreću i prosperitet. U 18.st. u Europi, naranča je osvojila reputaciju da uklanja nervne poremećaje, srčane probleme, kolike, astmu i melankoliju.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!