Ružmarin

Naranča
March 18, 2014
Metvica
May 5, 2014

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

 

Porodica: Lamiaceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Dalmacija, mediteranske zemlje, Grčka

Bolja ulja: blijedozelenkaste boje

Miris ulja: aromatičan, prodoran, okrepljujući, snažan, svjež, kamforast, balzamično-drvenast

Način dobivanja: destilacija vodenom parom cijele biljke ili lišća

Kemijski sastav: oksidi 30 % , monoterpeni 30%, ketoni 25%, alkoholi 3%.

Po kemijskom sastavu spada u oksidna ulja sa spojem naziva 1,8 cineol čiji najvažniji učinak je mukolitički tj. koristan je protiv kašlja i prehlade. Oksidi su jaki ekspektoransi i antiseptici. U mješavini sa drugim uljem zaslužni su za brzo djelovanje.

Djelovanje: analgetičko, antibakterijsko i protugljivično djelovanje, antiinfektivno, antiinflamatorno, antispazmodično, antivirusno, kardiotoničko, karminativno, dekongestantno, detoksicirajuće, diuretičko, povisuje krvni tlak (u većim dozama), snizuje krvni tlak (u manjim dozama), mukolitično, tonizirajuće, potiče arterijsku cirkulaciju.

Ružmarin je zimzeleni trajni grm, koji naraste 80-180 cm visine, kožnatih, igličastih, srebrno-zelenih listova i malih, blijedo-plavih cvjetova. Potječe iz mediteranskih krajeva, no danas se uzgaja širom Europe i u Americi. Ime je dobio po latinskim…

 

F (fizička razina) – Regulira krvni tlak i teškoće u radu srca, snizuje razinu kolesterola u krvi,stimulira metabolizam i pospješuje asimilaciju šećera, olakšava probavne tegobe, zatvor, proljev i nadutost, njeguje masnu kožu i umanjuje izlučivanje masnoće, ublažuje bolove u mišićima i zglobovima, reumatizam, artritis, pospješuje zarastanje rana i opeklina, pomaže kod infekcija kože, prhuti i opadanja kose, ima antireumatično djelovanje, jača imunološki sustav pa pomaže kod gripe, upale sinusa, kroničnog bronhitisa i kašlja, djeluje diuretično i potiče izmjenu tvari u organizmu pa je odličan u borbi protiv celulita, potiče cirkulaciju.

NAPOMENA: Izbjegavati koristiti eterično ulje ružmarina kod osoba koje imaju temperaturu, visok krvni tlak, pate od epilepsije i tijekom trudnoće.

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini donosi radost, zadovoljstvo, sigurnost snagu; olakšava stanja zabrinutosti i tjeskobe, apatije i potištenosti, može obnoviti entuzijazam i poduprijeti samopouzdanje; osvježava i vraća vitalnu energiju, djeluje afrodizijački.

M (mentalna razina) – pomaže u pojačanju kognitivnog učinka (veća koncentracija 1,8 cineola je povezana s boljom učinkovitošću u brzini i točnosti). Djeluje stimulirajuće na nervni sustav, bistri um i obnavlja nervni sustav nakon dugog, intenzivnog intelektualnog napora, jača i pospješuje misaone procese i pamćenje, olakšava sistematizaciju znanja i njegovu praktičnu primjenu. U vožnji automobilom, ukoliko vas svlada umor, nakapati na neki aromatik (predmet od drveta ili debele tkanine).

D (duhovna razina) – njegove duhovne kvalitete su posvećenost, iskrenost i jasnoća.

Energija (ujak) : 3. energetski centar

Eterično ulje ružmarina nosi energiju pravnika ( a ako bi gledali kroz obiteljsko stablo – energiju ujaka) te daje snagu za promjenom i snagu da se nešto izdrži; može pomoći u razvijanju predanosti, ustrajnosti, snage, i donijeti mentalnu snagu, bistre misli, miran i usredotočen um.

Povezuje nas s duhovnim istinama, otklanja lošu energiju, štiti od negativnosti, razbistruje misli; pomaže pri osvještavanju osjećaja pripadnosti i ukorijenjenosti, daje postojanu snagu i ustrajnost u svim naporima, harmonizira energije između racionalnog i emotivnog bića, te pomaže u iskazivanju i primanju osjećaja, djeluje poticajno pri radu na svim razinama, otklanja strah od nepoznatog i jača želju za životom.

Ulje koje otvara i koristi kad treba donijeti odluku brzo, kada treba skupiti snagu u trenutku i nešto napraviti. Njegova osnovna snaga pokretanje prema istini. Donosi jasnoću uvida ovdje i sada. Način na koji ovo ulje djeluje je pokretanje – pokret, akcija!

Ružmarin je prikladan za ljude sa slabim osjećajem vlastite vrijednosti, kojim manjka snažan, zdrav ego, a koji teže vlastitom ispunjenju. Njihova sklonost da previše razmišljaju i sumnjaju u svaku svoju akciju oslabljuje njihovu odlučnost i guši njihovu „životnu vatru“. Ružmarin podupire podizanje samopouzdanja i morala onih kojima manjka vjere u vlastiti potencijal. Kao biljka sjećanja pomaže nam da se sjetimo ne samo voljenih nego i vlastitog istinskog puta.

Element: Vatra

 

Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu, ne smije se nerazrijeđeno nanositi na kožu i sluznice. Čuvati dalje od dohvata djece. U većim količinama može biti neurotoksičan. Ne preporuča se trudnicama i novorođenčadi (savjetovati se sa iskusnim terapeutom).

 

Zanimljivosti o ružmarinu

“Ružmarin – začin, lijek i simbol vjernosti”

Ružmarin je zimzeleni trajni grm, koji naraste 80-180 cm visine, kožnatih, igličastih, srebrno-zelenih listova i malih, blijedo-plavih cvjetova. Potječe iz mediteranskih krajeva, no danas se uzgaja širom Europe i u Americi.

Ime je dobio po latinskim riječima ros (rosa) i marinus (more), u prijevodu “morska rosa”, budući da na njegov rast povoljno utječe morski povjetarac koji prenosi vlagu.

Kroz povijest je ružmarin bio vrlo omiljen, a posebno mjesto među biljkama ima zbog simbolizma za koji je vezan.

Više od tisuću godina je cijenjeni začin i prirodni lijek, kojeg su voljeli i grčki bogovi.

U starom vijeku bio je posvećen Afroditi, božici ljepote i ljubavi.

Stari narodi su bili dobro upoznati s ovom biljkom, koju je pratio glas da poboljšava pamćenje, pa su je grčki studenti stavljali na glavu kada su pripremali ispite. Za stare Grke i Rimljane bio je svet, simbol odanosti, smrti i sjećanja, te učenja.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!