Metvica

Ružmarin
March 26, 2014
Čempres
May 15, 2014

Metvica (Mentha piperita)

 

Porodica: Lamiaceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Europa, SAD

Bolja ulja: prozirna

Miris ulja: snažan, čist, osvježavajući, hladan, oštar

Način dobivanja: destilacija vodenom parom osušene biljke

Kemijski sastav: alkohola 42% (Mentol), ketona 30%, oksida 7%, monoterpena 6%.Po kemijskom sastavu spada u monoterpenske alkohole.

Djelovanje: antiseptično, antivirusno, imunostimulirajuće, analgetičko, antibakterijsko, protugljivično, antiinfekcijsko, antiinflamatorno, antipiretik, antispazmodik, karminativno, dekongestantno, stimulira digestivni sustav, stimulira rad jetre, ekspektoransno, mukolitičko, neurotonično, podiže krvni tlak, stimulira reproduktivne organe, repelentno, tonizirajuće, zagrijavajuće, balansirajuće.

 

F (fizička razina) – Djeluje izuzetno antiseptički, ima antiinfekcijsko, antiinflamatorno, ekspektoransno i mukolitičko djelovanje pa je odlična pomoć kod bronhitisa, gripe, prehlade, laringitisa, sinusitisa, kašlja, ima snažno analgetičko djelovanje, pomaže kod glavobolje i migrena, zubobolje, ima antireumatično djelovanje, regulira količine tekućina u organizmu, umiruje upalna stanja kože i iritacije, opekline od sunca, probleme suhe kože, akne, povećava otpornost organizma, djeluje dezodorirajuće i osvježavajuće, snizuje temperature, stimulira digestivni sustav, stimulira rad jetre, karminativno djelovanje, antispazmodik, izvanredno je sredstvo za olakšavanje probavnih smetnji, mučnine, nadutosti, grčeva želuca i crijeva te morske bolesti. Ima neurotonično djelovanje, pomaže kod uklanjanja apatije, nervoza, umora, ali i stimulira reproduktivne organe te djeluje kod impotencije i frigidnosti.

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini donosi radost, opuštenost, zadovoljstvo, tolerantnost, entuzijazam. Djeluje protudepresivno i afrodizijački, ublažuje stanje šoka i napetosti, unosi „živost“ u vaš organizam.

M (mentalna razina) – U malim količinama stimulira, umiruje, osvježava umornu psihu te otklanja mentalni umor, stimulira mozak, pospješuje mentalnu aktivnost, jača moć koncentracije i učenja.

D (duhovna razina) – njena duhovna vrijednost je prepoznavanje istine.

Energija (odvjetnik): 2. i 3. energetski centar

Eterično ulje metvice nosi energiju odvjetnika a što ukazuje na njen karakter a to je dualnost, dvoličnost. U malim koncentracijama djeluje umirujuće, a u većim koncentracijama može jako iziritirati.

Budi ponos i samopoštovanje, usklađuje energije, potrebe i osjećaje s konkretnim životnim situacijama, jača sposobnost tolerancije i prilagodljivosti, pomaže kod osjećaja podvojenosti i teškoća pri donošenju odluka, olakšava prihvaćanje situacija koje ne možemo mijenjati, kao i prepoznavanje onih situacija koje možemo promijeniti.

Dok jača koncentraciju i udubljivanje u materiju na jednoj razni, na drugoj olakšava „probavu“ novih ideja i utisaka. Metvica ne doprinosi samo učenju i proučavanju, nego i razvijanju emocionalne tolerancije. Ona jača naše receptivne sposobnosti na mentalnoj i duhovnoj razini, te blagotvorno djeluje na one kojima je potrebna inspiacija i uvid.

Što se tiče energetskog djelovanja alkoholnih ulja ova ulja su za svakodnevni život, jer nam daju stimulaciju za djelovanje, balansiraju nas i uravnotežuju te tako omogućavaju da smireno izvršavamo svakodnevne obveze bez stresa.

Element: Zemlja, Drvo

 

Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu, ne nanositi na sluznice, ne smije se upotrebljavati nerazrijeđeno. Ulje se ne smije koristiti za male bebe i vrlo malu djecu. Može iritirati osjetljivu kožu. Oprezno ga dozirajte, vrlo je snažna djelovanja i mirisa.

 

Zanimljivosti o metvici

U mnogim kulturama metvica je važna začinska trava. Vjeruje se da ima čudotvornu moć, a koriste je i u medicini i kao dodatak jelima.

Paprena se metvica uzgaja širom svijeta i služi za obogaćivanje okusa te kao ljekovita biljka. Paprena metvica (Mentha x piperita L. – peppermint) dolazi s mediterana, a u današnje doba uzgaja se i u ostalim toplijim dijelovima svijeta. Križanac je između sorti Mentha Aquatica i Mentha Spicata.

Njena upotreba datira do 1000 godina pr. Kr., koliko su stari njeni ostaci pronađeni u egipatskoj grobnici, a kultivira se od drevnih vremena i u Japanu te Kini.

Grci su metvicu smatrali čudotvornom travom. Metvica je korištena za odoriranje vode za kupanje, a u obliku praha i za odoriranje postelja. U 14.st. eterično ulje metvice je korišteno za izbjeljivanje zubi, a kasnije i za prikrivanje mirisa duhana. Ime vjerojatno potječe od grčkog mintha po nimfi Minthi u koju se zaljubio Pluton, a koju je Plutonova žena Prosperina pretvorila u travu. Drugi izvori tvrde da je ime menta izvedeno iz latinskog mente = misao.

Stotinama godina metvica se koristila kao anestetik, antiseptik, antialergetik, a nekada se koristila i pri liječenju tuberkuloze i kolere.

U starom Rimu, žene nisu smjele piti alkohol (vino), te su miješale med i metvica kako bi prikrile zadah po vinu i time spriječile kažnjavanje, koje je moglo završiti smrću!

Neugodne simptome kinetoze odnosno bolest kretanja, (bolest putovanja ili morska bolest) može ublažiti ili potpuno prevenirati suha inhalacija kvalitetnog eteričnog ulja paprene metvice (Mentha piperita). Kapnemo 1-2 kapi eteričnog ulja paprene metvice na papirnatu maramicu i duboko udišemo tijekom pola sata prije početka putovanja. Isto ponoviti, prema potrebi, i tijekom vožnje.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!