Đumbir

Čempres
May 15, 2014
Tamjan
July 21, 2014

ĐUMBIR (Zingiber officinale)

 

Porodica: Zingiberaceae

Nota: donja

Zemlja porijekla: južna Azija, Nigerija, zapadna Indija, Kina, Jamajka, Japan

Bolja ulja: tamno žuta

Miris ulja: aromatičan, drvenasto-začinski, egzotičan, pikantan, oštar, topao, slatko-drvenast

Način dobivanja: destilacija vodenom parom osušenog korijena

Kemijski sastav: sesquiterpeni 55%, monoterpeni 20%, alkoholi 10%, alifatski aldehidi 5%, ketoni 2%, esteri 2%, oksidi 1,3%. Po kemijskom sastavu spada u ALKOHOLE koji su tonizirajući, antiseptični, antivirusni i imunostimulirajući i to u sesquiterpenske alkohole koji posebno djeluju na hormonalni sustav.

Dakle, alkoholi u eteričnim uljima djeluju uravnotežujuće, zagrijavajuće, balansirajuće, antibakterijski, antivirusno, stimulativno, smiruju infekcije, potiču cirkulaciju. Što se tiče energetskog djelovanja ova ulja su za svakodnevni život, jer nam daju stimulaciju za djelovanje, balansiraju nas i uravnotežuju te tako omogućavaju da smireno izvršavamo svakodnevne obveze bez stresa.

Djelovanje: analgetičko, antioksidantno, antiseptično, antispazmodičko, baktericidno, karminativno, ekspektoransno, laksativno, stimulira probavu, ugrijava, afrodizijačko.

 

F (fizička razina) – Pomaže kod loše probave, mučnine, putne mučnine, nedostatka apetita, nadutosti, proljeva, gubitka apetita i trovanja hranom, djeluje analgetično, smiruje bolove u mišićima i reumatske bolove, pomaže kod prehlade, katara, djeluje antiskorbutski, koristan je u terapiji alkoholizma. Njegova sposobnost da zaustavi povraćanje korisna je na putovanjima i kod jutarnje mučnine.

Preporučuje se za artritis, kašalj, bronhitis, katar, zatvor, iscrpljenost, gripu, temperaturu, slabu cirkulaciju, umor, reumu i upalu sinusa.

Đumbir čisti organizam od toksina, „osvježava” seksualni život, vraća vitalnost, odagna proljetni umor. Važan za žene – ublažava PMS, drži pod kontrolom sindrom policističnih jajnika te poboljšava cirkulaciju maternice i zdjelice.

Budući da je to „vruća” biljka, naprosto otklanja unutarnju hladnoću. Svježi đumbir (zvan Sheng Jiang) zagrijava meridijane tijela, trbuh, jača probavni trakt, pluća, želudac i slezenu, smiruje glavobolje prouzročene poremećajem cirkulacije jer razrjeđuje krv, olakšavajući tako pristup ulazima mozgu.

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini donosi sreću, zadovoljstvo, sigurnost, prihvaćanje, opuštenost, snagu, odlučnost i energičnost. Đumbir je i afrodizijak, budi emocije vezane uz seksualnost, uzbuđenje, srčanost, strastvenost. Sav „iskrivljen” i grbav gomolj, ali prepun života, đumbir, raspiruje slasti i strasti. Gomoljasti korijen đumbira preporuča se i kod depresije jer vraća organizam u njegovu ravnotežu.

M (mentalna razina) – Djeluje stimulirajuće i podržavajuće, donosi motiviranost; ima umirujuće djelovanje i raspršuje bezvoljnost i neodlučnost, fokusira misli i jača sposobnost odlučivanja i donošenja teških odluka.

D (duhovna razina) – njegove duhovne kvalitete su čast, hrabrost, disciplina, mudrost, čvrstoća, postojanost!

Energija (ratnik, samuraj): 2. energetski centar

Eterično ulje đumbira nosi energiju ratnika, samuraja. Energija đumbira motivira, potiče odlučnost, budi snagu i jača energiju, budi i usmjerava seksualnu energiju tako da postane sila svijesti, te potiče korištenje seksualne energije kao i energije kreativnosti za energično djelovanje. Ovo dinamično, vatreno eterično ulje aktivira snagu volje, stimulira inicijativu i oživljuje odlučnost , može pomoći u podizanju morala.

Đumbir je indiciran za one koji imaju jasne planove i dobre namjere, ali im nedostaje osobni poticaj i optimizam da manifestiraju inicijativu i poduzmu stvarnu, izravnu akciju. Takve osobe sklone su odgađati i sumnjati u sebe, čekajući da ih drugi potaknu, a i njihova seksualna energija je često niska što može rezultirati depresijom. Đumbir jača životnu vatru.

Element: Voda (Vatra)

 

Mjere opreza: Vrlo sigurno ulje za upotrebu. Nije za oralnu primjenu i treba ga čuvati dalje od dohvata djece.

 

Zanimljivosti o đumbiru

Đumbir je u Kini stoljećima bio cijenjen zbog svoje sposobnosti da poveća snagu i osigura dug život. On je dio medicinske tradicije koja nije usmjerena samo prema liječenju bolesti, nego pomaže u umjetnosti dugovječnosti. Đumbir je tropska trajnica koja naraste 60-120cm visine, trskastih stabljika, kopljastih listova i žutih cvjetova sa purpurnim šarama. Stabljika raste direktno iz grubog, čvorastog gomolja od kojeg se proizvode i čuveni začin i eterično ulje. Porijeklom iz jugoistočne Azije, biljka raste u tropskim područjima diljem svijeta.

Đumbir se stoljećima koristi u Aziji u kulinarske i medicinske svrhe. U tradicijskoj kineskoj medicini, svjež gomolj, poznat kao sheng jiang, koristi se kod prehlada i groznice da bi pojačao znojenje i izlučivanje sluzi. Budući da je to tzv. vruća biljka, ona otklanja unutarnju hladnoću.

Đumbir je bio jedan od prvih proizvoda koji je putovao „začinskim putem“ iz Azije u Europu, u kojoj su ga u velikim količinama koristili Grci i Rimljani. U 16. st. španjolski konkvistadori uveli su uzgajanje đumbira u zapadnu Indiju. Jamajčanski đumbir se još uvijek smatra najboljom vrstom za kulinarsku upotrebu.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!