Tamjan

Đumbir
June 13, 2014
Citronela
September 10, 2014

TAMJAN (Boswellia carteri)

 

Porodica: Buseraceae

Nota: donja

Zemlja porijekla: Azija, Afrika

Bolja ulja: prozirna ili žućkasta

Miris ulja: smolast, slatko balzamičan, drvenast, topao, dubok

Način dobivanja: ulje se ekstrahira iz smole destilacijom vodenom parom

Kemijski sastav: monoterpeni 40%, esteri, ketoni, seskviterpenski  alkoholi, a 60% sadržaja nije definirano.

Po kemijskom sastavu spada u monoterpene koji imaju lagano analgetičko djelovanje, oni su stimulirajući, tonizirajući, antivirusni, imaju baktericidno, ekspektoransno i dekongestivno djelovanje, izvrsni su za dišni sustav i kožu. Naziv spoja je Beta-pinen.

Djelovanje: analgetičko, antikataralno, antidepresivno, antiinfektivno,  antiinflamatorno, imunostimulirajuće, cikatrizantno, energizirajuće.

 

F (fizička razina) – Djeluje tonizirajuće i antiseptično, olakšava disanje i produbljuje dah, pomaže kod astme, kroničnog bronhitisa, pomaže pri liječenju rana, ekcema, čireva i hemoroida, vlaži, njeguje, tonizira i obnavlja zrelu, suhu i osjetljivu kožu, umiruje i omekšava grubu i ispucanu kožu, stimulira rad oslabljenog obrambenog sustava, pomaže kod reumatizma, bolova u mišićima, otklanja depresiju i klonulost, izvanredan za tretiranje nervne napetosti i nervne iscrpljenosti, te stresa koji vodi u razdražljivost, nemir i nesanicu.

Napomena: ne koristiti tamjan ako pijete lijekove za razrjeđivanje krvi, patite od visokog tlaka, ako ste trudni ili dojite.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi osjećaje spokoja, sigurnosti, zaštite, zadovoljstva i snage. Smiruje, uravnotežuje emocije, revitalizira, umiruje hiperaktivnost, nestrpljivost, razdražljivost i nemir. Koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije.

M (mentalna razina) – uklanja energiju koja onemogućuje rast, donosi spokojan uvid i pomaže nam povezati se sa vječnim i božanskim u nama; ima sposobnost da smiri i centrira um te je idealna pomoć pri meditaciji, kontemplaciji i molitvi, jer smanjuje mentalno brbljanje i smiruje um. Njegova sposobnost da opusti i istovremeno revitalizira, čini ga izvrsnim za tretiranje nervne napetosti i nervne iscrpljenosti. Na svakodnevnoj razini može se upotrijebiti za stanja mentalne uznemirenosti i zabrinutosti ili kad je um rastresen i nadvladan glasnoćom misli.

D (duhovna razina) – na duhovnoj razini donosi duhovno oslobađanje.

Energija (svetac) : 1. energetski centar

Eterično ulje tamjana nosi energiju sveca koji otvara vrata u duhovnost. Bitan za duhovno buđenje – „otvara“ vrata da nas uvede u duhovni svijet. Idealan za meditaciju i molitvu, pomaže nam povezati se sa vječnim i božanskim u nama. Tamjanovo ulje ponovno oživljava unutarnje svjetlo uma. Tamjan ima moć da fokusira našu duhovnu svijest i ulije potencijal za transcendentnu svjesnost. Kada si dopustimo da postanemo pritisnuti materijalnim stvarima ili sputani prošlošću ili ograničeni bilo kojim oblikom pretjerane vezanosti, tamjan nam može pomoći da se oslobodimo. To ćemo postići ohrabrivanjem smirenosti, spoznaje i duhovne samodiscipline, omogućujući egu i transpersonalnom javstvu da djeluju jedinstveno.

Element: Zemlja (Metal)

 

Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu. Ne nanositi nerazrijeđeno na kožu i sluznice. Čuvati dalje od dohvata djece. Ovo ulje je vrlo sigurno za upotrebu.

 

Zanimljivosti o tamjanu

Tamjan je jedan od najstarijih mirisa. Tamjan je aromatična smola koja se dobiva iz drveta Boswellia (na kojem se kratko prije razdvajanja grana napravi rez, odakle onda curi smola, to se pusti da se nekoliko dana suši i onda se skida s drveta). Drvo od čije smole se dobiva tamjan visoko je tri do šest metara, uspijeva u regiji Dhofar u brdovitom dijelu južnog Omana.

U južnoomanskom području Dhofar već se 3500 godina koristi tamjan. U zlatno vrijeme trgovine tamjanom od 1000 godina prije Krista sve do 18. stoljeća u Dhofar su dolazile karavane i sa po 400 deva. Te su karavane sa sjevera donosile važnu hranu, ali i tekstil, odjeću i druge proizvode, kojih nije bilo u Dhofaru, i mijenjali to za tamjan. Bila je to dakle trampa, a ne trgovina s novcem. Više od 65 dana je trajalo teško i opasno putovanje od obale Omana do lučkih gradova Aleksandrije, Gaze ili Aleppa. Većina puta vodila je kroz pustinju. Tijekom transporta tamjan je prodavan sve skuplje, a dok bi stigao do Venecije bio je podjednako skup kao i zlato.

Zbog svojih svojstava u Egiptu je korišten za balzamiranje mumija.

Tamjan se od davnina koristi u obredima rimokatoličke i pravoslavne crkve zbog vjerovanja da tjera zle duhove. Većini nas je poznat iz crkvenih obreda kađenja koje se obavlja tako da se komadić bijele aromatične smole stavi na žeravicu.

Od Antike do Srednjeg vijeka liječnici su tamjan koristili kao lijek, protiv prehlade i želučanih tegoba. U Europi su medicinari i farmaceuti otkrili djelovanje tamjana na zdravlje prije 20-ak godina.

 

Ljekovitost tamjana

U ayurvedskoj medicini Indijski tamjan (boswellia serrata) koristi se već tisućama godina za liječenje artritisa, zacjeljivanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sustava i zaštitu od patogenih mikroorganizma.

Prema ayurvedi, svakodnevno kađenje tamjana u kući donosi dobro zdravlje svim ukućanima.

Tamjan se iz davnina koristi na Bliskom istoku za održavanje zdravlja usne šupljine. Tamošnji ljudi imaju običaj žvakati smolu tamjana, koja poboljšava zdravlje zubi i desni – zbog svojih antimikrobnih svojstava tamjan sprječava infekcije.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!