Citronela

Tamjan
July 21, 2014
Smilje
September 19, 2014

CITRONELA (Cymbopogon nardus)

 

Porodica: Poaceae

Nota: gornja

Zemlja porijekla: Šri Lanka, Java

Bolja ulja: od raznih nijansi žute do smeđe boje

Miris ulja: oštar, drvenasto-sladak,  snažan i prodoran citrusni miris

Način dobivanja: destilacija vodenom parom svježe ili osušene trave

Kemijski sastav: veliki postotak alkohola 45% (geraniol) 45%,  aldehida ponekad i preko 50%, estera 9%  i nešto terpena.

Po kemijskom sastavu spada u ALKOHOLE koji su tonizirajući, antiseptični, antivirusni i imunostimulirajući, u eteričnim uljima djeluju uravnotežujuće, zagrijavajuće, balansirajuće, antibakterijski, antivirusno, stimulativno, smiruju infekcije, potiču cirkulaciju.

Aldehidi djeluju protuupalno, antivirusno, antiseptično, smiruju infekcije, smanjuju krvni pritisak i temperaturu, sedativni su, djeluju umirujuće na živčani sustav.

Djelovanje: antiseptičko, antispazmodičko, baktericidno, dezodorirajuće, diuretičko, emenagogičko, fungicidno, insekticidno, ugrijavajuće, tonizirajuće.

 

F (fizička razina) – masna koža, pomaže kod ekcema, dermatoza, čireva i rana, dobro osvježava lice, snižava temperaturu pomaže kod prehlade, gripe, neuroze, glavobolje, neuralgija, smiruje grčeve, pospješuje probavu i izlučivanje tekućine iz organizma, otklanja neugodan zadah znoja. Silno dugo može ostati u koži i dugo se može osjetiti njen miris. Poznata je kao repelent jer njen miris odbija insekte i stoga vrijedi kao eterično ulje broj jedan kada se radi o zaštiti od insekata, pa su se prije postojanja insekticida dodavale u svijeće. Citronela djeluje i protubakterijski pa je dobra kako za zaštitu našeg tjelesnog zdravlja tako i za održavanje našeg doma zdravim i svježim. Citronela je dobra za razrjeđivanje melise.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini razvija emocije radosti, sreće, zadovoljstva, sigurnosti, opuštenosti. Opušta i smanjuje stres i nervozu te podiže raspoloženje.

M (mentalna razina) – razvija mentalnu stabilnost, potiče na razmišljanje, utječe na našu jasnoću izražavanja, čuvarica je kvalitete razmišljanja tj. osigurava čistoću uma.

D (duhovna razina) – na duhovnoj razini podržava integriranost našeg bića, daje hrabrost i povjerenje.

Energija (dobrotvor) : 5. energetski centar

Eterično ulje citronele nosi energiju zaštitnice – snažna svojom energijom i mirisom, odbija negativne energije, ne dozvoljava prodore u naše energetsko polje (auru) te na taj način nam olakšava svakodnevni život.

 

Mjere opreza: relativno sigurno eterično ulje, ne smije se nanositi nerazrijeđeno na kožu, nije za oralnu upotrebu i treba čuvati dalje od dohvata djece.

 

Zanimljivosti o citroneli

Citronela je porijeklom iz Šri Lanke i Jave. To je biljka iz porodice trava koja je zbog svog intenzivnog mirisa omiljen začin azijskog i južnoameričkog kontinenta. Najviše se upotrebljava u azijskoj, indijskoj i karipskoj kuhinji. Može se koristiti svježa, osušena ili u prahu. Od citronele se može napraviti osvježavajući čaj koji uglavnom koriste afrički i južnoamerički narodi. U Indiji su se palili osušeni listovi radi budnosti uma.

U zemljama gdje biljka raste koristi se pasta napravljena od listova za otekline, posjekotine i ogrebotine, a napicima od lišća olakšavaju se probavne tegobe, snižava temperatura, potiče izlučivanje tekućine iz organizma i izbacivanje parazita iz probavnog trakta.

Eterično ulje ove biljke otkriveno je 1901. godine i sve do 1940. godine je bio najpopularniji sastojak repelenata, a i danas se upotrebljava u kontroli mnogih kukaca kao što su buhe i uši.

Ulje ove biljke se koristi u losionima, sprejevima i mirisnim svijećama za rastjerivanje komaraca. Znanstvenici Sveučilišta Guelph istraživali su efikasnost mirisnih svijeća sa 3% ulja citronele i mirisne štapiće sa 5% ulja citronele. Ispitanici koji su se nalazili najbliže svijećama imali su 42,3% manje uboda komaraca od onih koji se nalazili dalje od izvora citronele, dok su oni koji su se nalazili blizu mirisnih štapića imali 24,2% manje uboda.

Citronela zbog svog karakterističnog mirisa na neki način maskira ostale mirise i tako otežava insektima da vas nađu. Citronela je u stvari vrsta trave, pa kao takva nije zahtjevna. Kupite gotovu biljku i presadite u veću teglu. Vrlo je dekorativna, a pomoći će vam da tijekom ljeta da u svojoj blizini nemate ni komaraca ni mušica.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!