Kamilica

Melisa
October 3, 2014
Jela
November 10, 2014

Kamilica rimska (Chamaemelum nobile)

 

Porodica: Asteraceae

Nota: donja

Zemlja porijekla: južna i zapadna Europa, a kultivirana je u Engleskoj, Belgiji, Mađarskoj, Americi, Italiji i Francuskoj.

Bolja ulja: svijetlo žuta, a ponekad svijetlo plava

Miris ulja: snažan, slatkasto-biljni, topao, težak

Način dobivanja: destilacija vodenom parom cvjetnih glavica

Kemijski sastav: esteri 75%, monoterpeni 5%,  alkoholi 5%, oksidi 5%, sesquiterpeni 3%, ketoni 3%, alifatski aldehidi 2% i nešto laktona.

Djelovanje: analgetičko, antianemičko, antineuralgičko, antiseptičko, antispazmodičko, baktericidno, karminativno, cikatrizantno, digestivno, emenagogično, hipnotičko, sedativno, snižava povišenu tjelesnu temperaturu, potiče rad jetre, tonizira.

 

Kamilica germanska (Matricaria recutita)

 

Porodica: Asteraceae

Nota: donja

Zemlja porijekla: Europa, sjeverna i istočna Azija, Amerika i Australija. Kultivirana je u Mađarskoj i Njemačkoj.

Bolja ulja: tamno plava

Miris ulja: snažan, slatkasto-biljni, topao, težak

Način dobivanja: destilacija vodenom parom cvjetnih glavica

Kemijski sastav: oksida 35%, sesquiterpena 35% (Bisabolen),  alkohola 20%, monoterpena 1%, nešto laktona, a 9% sadržaja nije definirano.

 

F (fizička razina) – na fizičkoj razini donose olakšanje kod tegoba kao što su uhobolja, zubobolja, otekline, upaljeni zglobovi i tetive, uganuća, opuštaju preforsirane mišiće, pomažu kod reumatizma, artritisa, neuralgija, križobolja, išijasa, sindroma karpalnog kanala, pomažu kod dermatitisa, psorijaze, kandidijaze, ekcema, svraba, akni, čireva, osipa, alergija, opekotina, porezotina, ozeblina, uboda insekata, rana, gnojnih upala uzrokavanih urastanjem nokta i crvenila kože uzrokovanog proširenim kapilarama, naročito pogoduju suhoj, osjetljivoj, upaljenoj i ljuskavoj koži. Pomažu kod mučnine, nadutosti, grčeva, problema menopauze, glavobolje, nesanice, migrene i svih oblika stresa.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini razvijaju emocije radosti, sreće, očekivanja, nadu, otvorenost. Dragocjene su kod svih tegoba psihičkoga i psihosomatskog podrijetla, olakšavaju napetost, razdražljivost, tjeskobu, depresiju, agresivnost, pomažu kod stresa.

M (mentalna razina) – na mentalnoj razini umiruju misli i hiperaktivnost, pomažu uklanjaju negativnih misli, jačaju koncentraciju.

D (duhovna razina) – na duhovnoj razini potiče spoznaju i vjeru u samoiscjeljenje (od davnina se kamilica smatrala panaceom – lijekom za sve).

Energija (njegovateljica) : 3. energetski centar

Eterično ulje kamilice nosi energiju njegovateljice – zbog svoje blagosti, velike lepeze djelovanja i efikasnosti. Nježna je, blaga, njeguje, štiti ali i podržava, pročišćava, liječi i zacjeljuje. Ona omogućava tijelu da samo skupi snagu i izbori se.

Prepoznaje osnovne potrebe za snagom i vitalnošću kako našeg tijela, tako i našeg uma i duha, razvija pozitivne stavove u odnosu na zdravlje tijela, emocija i mentala, ona je uz nas, podržava nas i potiče na korištenje naših potencijala, hrabri nas u svemu što smo u stanju učiniti za sebe. Pruža nam njegu, podršku i potporu. Umiruje, pruža utjehu i snaži. Kamilica omogućuje izraziti istinu bez gnjeva ili zamjeranja. Umanjuje iščekivanje i napetost koja se u solarnom pleksusu može skupiti zbog frustriranosti; potiče vedar stav.

 

Mjere opreza: ovo ulje je vrlo sigurno i netoksično. Nije za oralnu upotrebu i treba čuvati dalje od dohvata djece.

 

Zanimljivosti o kamilici

Naziv camomilla potječe od grčkih riječi kama i melon, što znači „zemna jabuka“, a odnosi se na sličnost mirisa koju cvjetovi biljke imaju s mirisom zrele jabuke.

Kamilica u našim krajevima je široko rasprostranjena biljka, a njen čaj je svakako jedan od omiljenijih napitaka. Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica.

Kamilica spada među ljekovito bilje koje se od davnih vremena upotrebljava u narodnoj medicini. Egipćani i Grci su dobro znali za njena ljekovita svojstva.

Kamilica je zbog svoje ljekovitosti štovana u drevnom Egiptu iznad svih ostalih biljaka. Smatrali su je svetom biljkom boga Sunca Ra te mu ju posvećivali u svečanim ceremonijama. Egipatske plemkinje su njene latice koristile u različitim preparatima za ljepotu. Rabili su ju i arapski liječnici, koji su izdvojeno eterično ulje upotrebljavali u liječenju neuralgija i reumatizma.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!