Jela

Kamilica
October 23, 2014
Mirta
November 24, 2014

Jela (Abies alba)

 

Porodica: Abietaceae

Nota: donja

Zemlja porijekla: sjeverna Europa, a kultivirana je u Švicarskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji i zemljama bivše Jugoslavije

Bolja ulja: svijetlo žuta

Miris ulja: svjež, snažan, smolast, rezak, šumski, ugodan

Način dobivanja: destilacija vodenom parom iglica i mladih grančica

Kemijski sastav: monoterpeni 90%, esteri 7%, nešto aldehida i sesquiterpena

Po kemijskom sastavu spada u MONOTERPENE koji imaju lagano analgetičko djelovanje, oni su stimulirajući, tonizirajući, antivirusni, imaju baktericidno, ekspektoransno i dekongestivno djelovanje, izvrsni su za dišni sustav i kožu. Ulje koje je fantastično za djecu.

Djelovanje: analgetičko, antiseptičko, ekspektoransno, stimulirajuće, dezodorirajuće, antivirusno.

 

F (fizička razina) – djeluje antiseptično kod urinarnih te genitalnih infekcija, te kod infekcija dišnih putova, olakšava disanje, opušta pluća i potiče izbacivanje sluzi pa je od velike pomoći kod gripa, prehlade, kašlja,bronhitisa, sinusitisa, ima antireumatično djelovanje, pomaže kod artritisa, išijasa i neuralgija, stimulira cirkulaciju, potiče opuštanje bolnih mišića, pomaže zacjeljivati rane i posjekotine, ima protuseboreično djelovanje. Može iritirati kožu, pa treba pripaziti na doziranje.

Jača imunitet; dobro ga je upotrebljavati u lampicama u svrhu prevencije od gripe – samo ili u kombinaciji s drugim uljima koja imaju antivirusno djelovanje.

Najbolje se kombinira sa citrusima te tako daje preventivnu notu, a kad se miješa sa smolastim uljima (mira, tamjan, benzoin) daje bazičnu, zaštitnu notu.

OSTALA DJELOVANJA: Izuzetno osvježava i dezodorira prostor. Nekoliko kapi podsjetit će vas na jelovu šumu. Također se primjenjuje za saune i kamine. Kod kućnih ljubimaca se upotrebljava za njihove ležajeve i ostali prostor doma jer odbija buhe.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi emocije sreće, radosti, zadovoljstva, sigurnosti, prihvaćanja, opuštenosti. Oslobađa potisnute osjećaje, uklanja tugu i strahove. Zbog tonizirajućeg djelovanja, eterično ulje jele djeluje pozitivno na emocije i općenito poboljšava raspoloženje, podiže duh i olakšava stanja malodušnosti, tuge, stresa i nervne iscrpljenosti.

M (mentalna razina) – Umiruje i jača živčani sustav, potiče mentalne aktivnosti, pomaže u komunikaciji.

D (duhovna razina) – na duhovnoj razini pojačava osjećaj pripadnosti i vlastite vrijednosti.

Energija (majke, čuvarice doma): 1. i 7. energetski centar

Eterično ulje jele nosi energiju majke, čuvarice doma, kraljice crnogorice – pruža osjećaj sigurnosti i zaštite, a s druge strane je blaga, topla, mekana, zaštitnički nastrojena, smiruje tako da uljuljkuje. Budi životnu radost i potrebu za otkrivanjem i istraživanjem.

 

Mjere opreza: vrlo sigurno ulje, nije za oralnu upotrebu i potrebno ga je čuvati dalje od dohvata djece.

 

Zanimljivosti o jeli

Magična biljka i lijek

Povijest jele je vrlo stara, a cijenili su je predstavnici mnogih drevnih kultura. Između ostalog, bila je sveto drvo Druida kojima je davala moć sagledavanja prošlosti i viziju budućnosti. U njezinu magičnu moć vjerovali su i drugi narodi, zbog čega su palili iglice jele pri rođenju djeteta kako bi donijele blagoslov i zaštitu majci i djetetu. Iglice su se palile i u svrhu ostvarivanja sreće, harmonije, mira, inspiracije i mudrosti. Poznata je i kao rođendansko drvo, a u Europi je zbog svoje ljepote i mirisa odavno izabrana za tradicionalno božićno drvce.

Osim ljepote, jela ima i mnogobrojna ljekovita svojstva koja su prepoznata još u dalekoj prošlosti. Zbog toga se jela od davnina koristi za liječenje i olakšavanje različitih tegoba: pupoljci zbog svog antibakterijskog i antiseptičkog djelovanja, kora kao antiseptik i adstringens, a listovi zbog ekspektorirajućeg djelovanja i blagog bronhijalno-sedativnog učinka. Osim toga, destilat lišća i smole koristio se u liječenju upalnih procesa dišnog i urinarnog sustava te za olakšavanje reumatskih bolova.

Jela se danas koristi kao tradicionalno božićno drvce. Visoko je cijenjena zbog svojeg opojnog mirisa. Također je istraživana radi svoje sposobnosti ubijanja patogenih uzročnika u zraku koji udišemo.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!