Cimet

Borovica
December 3, 2014
Klinčić
January 14, 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cimet (Cinnamomum zeylanicum)

 

Porodica: Lauraceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Sri Lanka, Madagaskar, Komorski otoci, južna Indija, Burma i Indokina, također je kultiviran i u drugim dijelovima Indije, Jamajke i Afrike

Bolja ulja: tamno žuta

Miris ulja: aromatičan, začinski, topao

Način dobivanja: destilacija vodenom parom lišća ili kore

Kemijski sastav: fenoli i fenolni eteri 86%, sesquiterpeni 4%, aromatski aldehidi 5%, alkoholi 2%, a ostatak nije definiran.

Po kemijskom sastavu spada u FENILPROPANE koji su antibakterijski, stimulirajući, ali iritiraju kožu i sluznice. Naziv spoja je Cimet aldehid.

Djelovanje: može djelovati kao antidot (kod trovanja, ugrizi insekata), djeluje izuzetno antiseptički, antispazmodično, antiparazitno, adstrigentno, digestivno, karminativno, emenagogično, hemostatičko, spazmolitičko, stimulira cirkulaciju, stimulira rad srca, stimulira disanje, zagrijava.

 

 

F (fizička razina) Potiče cirkulaciju pa je odličan saveznik u borbi s celulitom, pomaže kod upalnih stanja kože, ublažava tegobe reumatizma i artritisa, pomaže kod prehlade, gripe, bronhitisa i virusnih infekcija, protiv kolitisa, proljeva, crijevne infekcije, za sporu probavu, ima blago afrodizijačko djelovanje,

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini donosi radost, veselje, pokretljivost, snagu.

Kao fenolno ulje on je brz, jak,zagrijava, stimulira kako tijelo tako i dušu. Pomaže kod bezvoljnosti i psihičkog umora, otklanja osjećaje nervoze, napetosti i stresa, oslobađa od napetosti što može pomoći otkloniti mogući osjećaj stida zbog vlastitog tijela ili seksualnu inhibiranost ili emocionalnu nepovezanost s drugima, budi osjećaj vlastite vrijednosti i pomaže pri zacjeljivanju emotivnih povreda iz prošlosti.

M (mentalna razina) – jača mentalnu aktivnost i koncentraciju (pogodan kod učenja i duge vožnje), potiče osobnu dinamiku u svim aktivnostima, daje inicijalnu snagu. Dokazano je da cimet pomaže kod stresa i gubitka pamćenja. Mirisanjem cimeta možete poboljšati moždane funkcije i raspoloženje.

D (duhovna razina) – njegove duhovne kvalitete su snaga, disciplina, izdržljivost, čvrstoća!

Energija (čistač/vojni trener): 2. energetski centar

Eterično ulje cimeta nosi energiju čistača- on je jaki detoksikator, jaki čistač, pomaže da sve sve ono slabo u nama što se ne može iskoristiti odbaci, osnažuje osobnost, daje snagu za kvalitete 4.čakre, umanjuje osjećaj krivnje ali i oslobađa.

Može se reći da je on i VOJNI TRENER – „ili ostaješ ili odustaješ“. Ima jaku pokretačku snagu, poticajno djelovanje, stimulira, tjera na teški, „kondicijski“ trening da bismo stekli kondiciju i snagu koja nam je potrebna da izdržimo sve napore na zahtjevnom putu osobne promjene i izgradnje sebe kao kompletnog bića razvijenog na sve 4 razine.

 

Mjere opreza: Eterično ulje cimeta pažljivo dozirajte jer može iritirati kožu. Izbjegavajte za vrijeme trudnoće. Ulje dobiveno iz lišća, relativno je netoksično. Potrebno se pridržavati osnovnih pravila sigurnosti. Ulje dobiveno iz kore može iritirati kožu i sluznice stoga se ne preporuča za korištenje direktno na koži. Čuvati od dohvata djece.

 

Zanimljivosti o cimetu

Cimet je jedan od najstarijih i najaromatičnijih poznatih začina koji svoje porijeklo vuče s Istoka, a prvi zapisi o cimetu su nastali u Egiptu još 2000 godina prije Krista. Ti zapisi spominju njegova ljekovita i aromatična svojstva. Njegovo botaničko ime potječe od arapskog i židovskog termina amomon, što znači mirisna začinska biljka.

Uporaba cimeta, i kao začina i kao ‘lijeka’, seže daleko u povijest. Zbog svojih ljekovitih svojstava koristio se u mnogim medicinskim tradicijama svijeta, posebno u ayurvedi. Kinezi (u Kini je zadržao naziv kwai) su smatrali da se ovaj začin treba nalaziti u svim tretmanima pri liječenju i da bez tog začina terapija nije potpuna. Još su stari Egipćani njime obogaćivali okus brojnih napitaka, liječili razne bolesti te ga koristili kao sredstvo za balzamiranje te gatanje. Bio je toliko cijenjen da ga se smatralo dragocjenijim od zlata.

U Srednjem vijeku je cimet bio jedno od prvih roba koje su se mijenjale između Europe i Bliskog Istoka. Srednjovjekovni liječnici koristili su cimet za lijekove za liječenje kašlja, promuklost i upalu grla. Križari su ga voljeli. Drevne zavodnice, pisao je kralj Salomon, namirisale bi svoju postelju smirnom, alojom i cimetom. Još od davnina se, za poticanje seksualne želje, preporučivalo utrljavanje kapi ulja cimeta u kožu genitalija. Legenda kaže da je kraljica od Sabe, kada je stigla u Jeruzalem a prije nego što se srela sa Solomonom, tijelo namazala uljem od cimeta. Kralj, naravno, nije mogao da joj odoli.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!