Klinčić

Cimet
December 16, 2014
Bosiljak
February 3, 2015

Klinčić (Eugenia caryophyllata)

 

Porodica: Myrtaceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Indonezija, a kultiviran je po cijelom svijetu, Filipini, Madagaskar

Bolja ulja: tamno žuta

Miris ulja: aromatičan, začinski, slatko-opor

Način dobivanja: destilacija vodenom parom pupova, lišća ili stabljika

Kemijski sastav: fenola i fenolnih etera 90 % , sesquiterpena 6%, oksida 1%, i nešto estera i monoterpena.

FENOLI su snažni baktericidi, i izuzetno imunostimulirajući, zagrijavajući, međutim potencijalno neurotoksični, ne koriste se inhalatorno bez nadzora aromaterapeuta. Mogu iritirati kožu i sluznicu i izazvati alergijsku reakciju. Stoga se koriste u minimalnim koncentracijama i količinama, te ne prečesto. Energetsko djelovanje – oni su neurostimulatori, omogućavaju nam da budemo ovdje i sada, da nam se proširi naš unutarnji svijet i omogućavaju nam da možemo sagledati širu sliku, tako da promišljeno sa boljim pogledom na događaje i osjećaje možemo smisleno rješavati probleme, nositi se sa izazovima i kročiti kroz svakodnevnicu.

FENILPROPANI su antibakterijski, stimulirajući, ali iritiraju kožu i sluznice, naziv spoja je Eugenol.

U svom sastavu ima i sesquiterpena koji su lagano analgetički, antispazmodički, protuupalni, antialergijski, imaju umirujuće, antiseptičko, baktericidno,protugljivično i balansirajuće djelovanje. Naziv spoja je Kariofilen.

Djelovanje: antibiotičko, antiseptičko, antivirotičko, antiemetičko, antireumatičko, antihistaminičko, antineuralgično, ekspektoransno, karminativno, spazmolitičko, afrodizijačko.

 

F (fizička razina) – Antimikrobno djelovanje čini eterično ulje klinčića jednim od najsnažnijih antiseptika među eteričnim uljima (odličan za inficirane rane i čireve), s vrlo širokim spektrom antibakterijskih i antivirusnih učinaka, a dokazana mu je i protugljivična aktivnost. Osim što ublažava probleme izazvane infekcijama u usnoj šupljini, djeluje i na infekcije gornjih dišnih putova, olakšava tegobe dišnog sustava, posebno kod bronhitisa i astme.

Blago analgetičko i lokalno anestetičko djelovanje eteričnog ulja klinčića razlog su njegove primjene u preparatima za ublažavanje raznih vrsta bolova: zubobolje, upale zubnog mesa, neuralgija, reumatskih tegoba i bolova uzrokovanih artritisom. Pomaže u opuštanju glatke muskulature probavnog trakta, zbog čega pospješuje probavu i olakšava razne probavne tegobe, regulira rad probavnog trakta, djeluje protiv povraćanja, mučnina, snažno djeluje na metabolizam. Također je učinkovit u uništavanju glista, a djeluje i kao repelent i kao insekticid.

Imunostimulirajuće djelovanje klinčića važno je za njegovu primjenu u očuvanju i poboljšanju zdravlja, posebno u situacijama kada postoji veća vjerojatnost njegovog narušavanja, poput stresa i virusnih infekcija.

Klinčić još od najstarijih vremena slovi i kao afrodizijak, a njegovo afrodizijačko djelovanje opisao je još u 13. stoljeću danski travar Harpenstreng riječima: klinčić kod muškarca budi želju za ženom.

U kombinaciji s paprenom metvicom, klinčić razbuđuje pospane vozače na dugim putovanjima.

NAPOMENA: Koristiti samo ulje od lišća! Eterično ulje klinčića je presnažno za uporabu kod male djece i beba.

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini donosi radost, sreću, sigurnost, zadovoljstvo, prihvaćanje, opuštenost, snagu; pomaže u prepoznavanju vlastitih i tuđih emocija i njihovoj pravilnoj interpretaciji.

M (mentalna razina) – na mentalnoj razini bistri i potiče um, jača koncentraciju i mentalnu aktivnost, dragocjena je pomoć kod mentalnog zamora, napetosti i oslabljene koncentracije.

D (duhovna razina) – njegove duhovne kvalitete su posvećenost, izdržljivost i ustrajnost.

Energija (komandos): 1., 3. i 6. energetski centar

Eterično ulje klinčića nosi energiju komandosa koji napada, poduzima diverzije, ruši sve pred sobom, i dobro i loše, priprema teren i mijenja, daje nam informacije koje će promijeniti naše mentalne koncepte, tako da bi mogli vidjeti više, šire i bolje i kada napravi red, onda otvara; djeluje na osjećaj krivnje tako da ne dozvoljava da osoba bude previše samokritična.

 

Mjere opreza: Iritira sluznice i kožu, može izazvati dermitis, koristiti ga treba u najmanjim koncentracijama. Nije za oralnu upotrebu i treba ga čuvati dalje od dohvata djece.

 

Zanimljivosti o klinčiću

Klinčić je zapravo plod drveta koje se zove klinčićevac. Poput ostalih mirodija, i klinčić ima dugu i uzbudljivu povijest. Prvi pisani dokumenti potječu iz drevne Kine i vremena dinastije Han 4000 godina prije Krista. Prema ovim zapisima, dvorjani su pri obraćanju caru grickali klinčiće kako bi im dah bio mirisan, a kineski su ga liječnici primjenjivali protiv zubobolje, za poboljšanje probave, dijareju, za uništenje unutrašnjih parazita i protiv lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija. U Indiji ayurvedski liječnici koristili su klinčić za bolesti dišnih putova i probavnog sustava.

Kasnije su ga arapski trgovci prodavali Rimljanima kao dragocjen začin,a s otvaranjem pomorskih puteva, Portugalci su stvorili trgovački monopol nad njegovom proizvodnjom. Početkom 17. stoljeća monopol su preuzeli Nizozemci.

Zbog izuzetnog mirisa klinčić se oduvijek upotrebljavao i u izradi parfema. Još u 16. stoljeću bio je vrlo popularan sastojak mirisne kombinacije koju su dopunjavali: lavanda, mošus i ambra. Klinčić je bio i jedan od sastojaka smjese kojom su se punile zaštitne maske liječnika koji su se kretali među bolesnicima oboljelim od kuge. Miris klinčića nezamjenjiv je doprinos mirisu mnogih današnjih parfema.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!