Limun nam razbistruje misli

Bosiljak
February 3, 2015
Ružino drvo
February 25, 2015

Eterično ulje limuna preporuča se i u tretmanu celulita, upala, uboda insekata, problema s cirkulacijom, migrena, upala sinusa i grla, angine… Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – studeni 2014.

Lijepog oblika, jarke žute boje, pun C vitamina, svježeg i stimulativnog mirisa, limun je voće koje pripada svakom domu. Toliko je vrijedno i djelotvorno da zaslužuje svu našu pažnju.

Širokim spektrom terapeutskih svojstava djeluje na različita bolesna stanja, a lagano se miješa se i s drugim uljima, pojačavajući ih. U malim mjehurićima u njegovoj kori nalazi se iznimno vrijedno eterično ulje. Biljka ga proizvodi upravo tamo gdje je ono najpotrebnije, u kori, kako bi zaštitila svoj sočni sadržaj prepun C vitamina i važnih kiselina. Kako čuva svoj plod, jednako tako djeluje i na ljudski organizam, zbog čega je eterično ulje limuna neizostavno i nezamjenljivo u aromaterapiji. Lagano je i vrlo hlapivo stoga, govorimo li o mirisnoj komponenti, spada u gornju notu. Kemijski sastav ovog eteričnog ulja je vrlo „živ“ jer su spojevi u njemu u stalnom gibanju. Naime, eterično ulje limuna sadrži sljedeće sastojke: 90-95% monoterpena, nešto alkohola, aldehida i estera. Monoterpeni (limonen, alfa-pinen, beta-pinen te gama-terpinen) su spojevi koji imaju jaka stimulirajuća, tonizirajuća i antivirusna svojstva. Njihovo je djelovanje nalik kortizonima koji imaju jako protuupalno djelovanje, dakle vrlo stimulativno za naš organizam. Nešto aldehida u ovom ulju djeluje sedativno i protuupalno, alkoholi antiseptički i imunostimulativno, a esteri umirujuće i regenerativno.

lemon_oilSažmemo li navedeno, možemo reći da eterično ulje limuna pokazuje sljedeća terapeutska svojstva: antiseptičko, imunostimulirajuće, antiinflamatorno, flebotoničko, lipolitičko, digestivno, ekspetoransno, spazmolitičko, umirujuće i anksiolitičko. Takav, prilično širok spektar terapeutskih svojstava djeluje na različita bolesna stanja i njihove simptome. Eterično ulje limuna najčešće se pripisuje kod pada imuniteta i opće iscrpljenosti, prehlade, viroze, upale sinusa, grla i pluća, upalnih procesa na koži i u potkožnom tkivu, upale reumatskog podrijetla, problema s proširenim venama i ispucalim kapilarama, pretjerane tjelesne težine, celulita, depresivnog ponašanja i anksioznosti, smanjene koncentracije i pamćenja. U mojoj dugogodišnjoj aromaterapeutskoj praksi eterično ulje limuna pokazalo je najefikasnije djelovanje kod pada imuniteta, sinusitisa, opće iscrpljenosti, smanjene koncentracije i sposobnosti učenja. Ovo eterično ulje također ima jaka sinergijska svojstva, lako se miješa s drugim uljima, a zbog svoje kemijske strukture pojačava djelovanje tih drugih ulja.

 

Ulja djeluju na tijelo,um, srce i duh

Na fizičkoj razini aromatično ulje limuna podiže imunitet, prvu i najvažniju liniju obrane organizma. Time nam daje snagu, izdržljivost i veliku otpornost. Stimulirajućim i tonizirajućim djelovanjem na krvne žile osigurava protok energije te opskrbu stanica hranom i kisikom, dok nas ekspetoransnim djelovanjem oslobađa sluzi i osigurava dotok kisika i životne energije. Na emocionalnoj razini, zbog svog iznimno lijepog i osvježavajućeg mirisa podiže raspoloženje, otvara ugodna i pozitivna sjećanja iz kojih možemo crpsti pozitivnu i podržavajuću energiju pa stoga potiče osjećaje zadovoljstva, sreće, veselja, sigurnosti i povjerenja. Na mentalnoj razini, ovaj svjež, čist i lagan miris pomaže u sređivanju misli i procesima odlučivanja, određivanja prioriteta i usmjeravanja mentalne energije.Na duhovnoj razini jaca svjesnost osobne odgovornosti, koja je od presudne važnosti za održavanje zdravlja i kvalitete života. Na razini energija, ovo eterično ulje simbolizira karakter liječnika, podržavajući nas u očuvanju zdravlja i usmjeravajući nas da poduzmemo sve potrebne korake kako bismo svoj organizam vratili u ravnotežu. Za postizanje specifičnih učinaka, može se kombinirati s drugim uljima, a naročito lavandom, kamilicom i ylang – ylangom.

 

Uradi sam

aromalamp1

 

 

 

 

 

 

 

JAČANJE IMUNITETA I KONCENTRACIJA

Mirisna lampica – 4 kapi limuna, 2 kapi eukaliptusa globulusa,  1-2 kapi bora    ili    4 kapi limuna, 2-3 kapi ružmarina ct. 1.8 cineol

Kupke – U 1 žlicu sojinog vrhnja ukapati 10 kapi limuna, 5 kapi tamjana,5 kapi čajevca

Masaža – U 20 ml baznog ulja ukapati 5 kapi limuna, 5 kapi eukaliptusa globulusa, 2 kapi timijana ct. timol

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – studeni 2014.

error: Content is protected !!