Korijander

Ružino drvo
February 25, 2015
Unapređenje mentalnog zdravlja kroz aromaterapiju
March 25, 2015

Korijander (Coriandrum sativum)

 

Porodica: Apiaceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Južna Europa i Bliski Istok

Bolja ulja: svijetlo žuta

Miris ulja: slatko mošusno-drvenast

Način dobivanja: destilacija vodenom parom sjemenki i listova

Kemijski sastav: 65-80% monoterpenski alkohol linalol, do 20% monoterpena, male količine ketona kamfora, estera geranil-acetata i kumarina. Ulje listova je bogato neterpenskim aldehidima (sadrži ih 85-95%), uglavnom 7-dodecenala, dodecenal, oktanal. Na tržištu dominira ulje dobiveno iz sjemenki.

Djelovanje: fantastično probavno ulje, digestiv, diuretik, larvicidan,baktericid, tonik za cijeli organizam, neurotonik-podiže, karminativ, antispazmodik, citotoksik, euforik, analgetik, stimulant (srca, cirkulacije,živaca).

 

F (fizička razina) – otežana probava, napuhnutost, mučnina, grčevi, bakterijske infekcije probavnog sustava, protiv želučanih i crijevnih tegoba, pospješuje i apetit i cirkulaciju; artritis,reumatični bolovi, giht, mišićna bol, slaba cirkulacija i zadržavanje tekućine – pomaže detoksikaciji, ublažava reumatsku bol i jača imunološki sustav; mentalni umor, migrena, neuralgija i živčana iscrpljenost, depresija, potiče rad štitnjače (dobar za Hašimoto sindrom). Oživljuje i dobar je stimulant kod nedostatka energije,a ujedno i umiruje.

Citronelol, sastojak esencijalnog ulja korijandera, odličan je antiseptik. Uz to, ostali sastojci biljke imaju antimikrobno djelovanje koje sprečava rane i čireve u ustima. Osim što pomaže u liječenju čireva, korijander također osvježava dah.

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini donosi sreću, veselje, zadovoljstvo, sigurnost, mir, opuštenost. Otklanja stres i nesanicu, ima sedativan učinak.

M (mentalna razina) – na mentalnoj razini osvježava i bistri um, otklanja mentalni umor, motivira, poboljšava komunikaciju.

D (duhovna razina) – njegove duhovne kvalitete su razumijevanje i prihvaćanje.

Energija (pregovarač, diplomata): 3.i 5. energetski centar

Eterično ulje korijandra nosi energiju političara – pregovarač, diplomata – ima snagu da pronađe način i put da smiri i oslobodi situaciju, usklađuje (hipofiza-štitnjača-probava-neurološki sustav). Motivira, potiče odlučnost, budi snagu i jača energiju, jača izdržljivost i ustrajnost

 

Mjere opreza: Eterično ulje korijandra u velikim dozama je opasno – izaziva dubok san i osjećaj omamljenosti. Ulje sjemenki je sigurno za upotrebu, nije toksično, ne nadražuje i ne izaziva preosjetljivost. Ulje listova zbog sadržaja aldehida nadražuje kožu, pa ne treba prelaziti koncentraciju od 2% za dermalnu upotrebu.

 

Zanimljivosti o korijandru

Naziv potječe od grčke riječi koriannon, odnosno od latinske riječi koros što znači stjenica, a vezano je upravo za specifičan neugodan miris njegovih svježih listova i nezrelog sjemena koji podsjećaju na smrad ovog insekta.

Korijander je jedan od najstarijih začina na svijetu, spominju ga sanskrtski zapisi i egipatski papirusi, te srednjovjekovni medicinski tekstovi. Drevni Egipćani nazivali su ga začin sreće i koristili su ga kao afrodizijak. Liječnici u starom Egiptu preporučali su ga kod oboljenja crijeva i jetre. Koristili su ga i u staroj Kini, staroj Grčkoj, starom Rimu, starim arapskim zemljama. Grci i Rimljani prinosili su ga kao žrtvu bogovima, u Indiji su ga koristili protiv zatvora, nesanice i za olakšanje bolova pri porodu te za snižavanje prekomjerne topline u tijelu. Žene su ga redovito koristile u prehrani da bi poboljšale plodnost.

Tokom Srednjeg vijeka i Renesanse korišten je u medicini, kulinarstvu te za spravljanje ljubavnih napitaka. Europska tradicija smatra ga afrodizijakom i sredstvom za poboljšanje pamćenja.

Sjemenke su se koristile u tradicionalnoj medicini kod proljeva, bolova u probavnom sustavu, nadutosti, a takva upotreba je ostala gotovo nepromijenjena do danas.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!