Prevencija i pomoć u liječenju psihičkih poremećaja uz primjenu aromaterapije

Unapređenje mentalnog zdravlja kroz aromaterapiju
March 25, 2015
JELA – čuvarica dišnih puteva
April 9, 2015

Psihički poremećaj može se definirati kao stanje u kojem ponašanje i doživljavanje osobe odskače od uobičajenog, nije prilagođeno i predstavlja smetnju, te nije opravdano situacijom u kojoj se nalazi. Aromaterapija kontrolirano koristi eterična ulja u svrhu održavanja i/ili unapređenja zdravlja tijela, uma i duha. Holistički pristup je osnovno načelo djelovanja u aromaterapiji. Objedinjuje sve razine postojanja (tijelo, um i duh) te se bavi usklađivanjem i balansiranjem energija i emocionalnog stanja osobe.

Psihički poremećaj može se definirati kao stanje u kojem ponašanje i doživljavanje osobe odskače od uobičajenog, nije prilagođeno i predstavlja smetnju, te nije opravdano situacijom u kojoj se nalazi. Mentalna higijena je disciplina koja preuzima mjere zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja.

Mentalni poremećaj nastaje na granici gdje se susreću zakoni prirode i društva u cjelini. Poremećaj se javlja kao posljedica neuspjeha u unutrašnjim mehanizmima osobe da obavlja funkcije koje mu je dala sama priroda, te on djeluje štetno na dobrobit osobe koja je određena društvenim vrijednostima i pravilima (Wakefield).

Uzroci psihičkih poremećaja su :

 • faktor sredine
 • faktor nasljeđa
 • psihičke traume
 • fizičke traume

Klasifikacija psihičkih poremećaja:

 • anksiozni poremećaji
 • opsesivno kompulzivni poremećaji
 • somatoformni poremećaji
 • psihoseksualni poremećajo
 • disocijacijski poremećaji
 • afektivni poremećaji
 • shizofreni poremećaji
 • poremećaji ličnosti
 • poremećaji hranjenja

Liječenje psihičkih poremećaja:

 • medikamentozna terapija ( antidepresivi, anksiolitici, antipsihotici)
 • psihoterapija ( individualna i grupna )
 • radno okupaciona terapija
 • komplementarne terapije  (aromaterapija, homeopatija, psihoterapija tijela, psihokibernetika, autogeni trening i dr.)

Aromaterapija kontrolirano koristi eterična ulja u svrhu održavanja i/ili unapređenja zdravlja tijela, uma i duha.

Aromatherapy is the controlled use of essential oils to maintain and / or improve the health of the body, mind and spirit, (London, 2005).

Holistički pristup je osnovno načelo djelovanja u aromaterapiji što je vidljivo iz ove definicije. Objedinjuje sve razine postojanja (tijelo, um i duh) te se bavi usklađivanjem i balansiranjem energija i emocionalnog stanja osobe. Ova definicija govori o tome da je aromaterapija znanost i umjetnost. Kao svaka prirodna terapija i energetska medicina ima snagu ujedinjenja naizgled nespojivih suprotnosti. Dio definicije : „…kontrolirano koristi eterična ulja…“ govori o znanstvenom pristupu koji se temelji na znanstvenim istraživanjima (kemija eteričnih ulja, tehnike i metode dobivanja ulja, toksikologija, farmakodinamika, mikrobiologija, biokemija) provedenim u laboratorijima i na živim organizmima. U kliničkoj aromaterapiji ulja se pomno biraju prema simptomima bolesti u strogo određenim koncentracijama, prati se njihovo djelovanje, bilježe se promjene i provodi se evaluacija (zajedno sa klijentom). Dio definicije: „…održavanje i/ili unapređenje zdravlja tijela, uma i duha…“ govori o „umjetničkom“ aspektu aromaterapije. Prije svega jasno je vidljivo da se aromaterapija bavi zdravljem, a ne bolešću. Umjetnost aromaterapije temelji se na umješnosti primjene znanja, vještina, iskustva, životne mudrosti, prepoznavanja potreba klijenta, te međusobnoj otvorenosti zasnovanoj na povjerenju, komunikaciji i interakciji. Na temelju toga provode se empirijska istraživanja koja su od velikog značenja za holistički razvoj aromaterapije kao struke.

Prije desetak godina počela se razvijati nova grana primjene mirisa esencijalnih ulja koja se naziva aromakologija. Aromakologija je nauka koja se bavi proučavanjem djelovanja mirisa na ljudsko ponašanje.

Primjena esencijalnog ulja i njihovih mirisa predstavlja jezgru kliničke aromaterapije, što znači da se ulja primjenjuju kod konkretnih promjena zdravstvenog stanja i ponašanja (tijela, uma i duha).

Esencijalna ulja se na / u tijelo unose na slijedeći način: masažom, inhalacijom, kupkama, kompresom te lokalnim utrljavanjem.

 

Prevencija psihičkih poremećaja  i očuvanje mentalnog zdravlja

Prevencija se provodi putem savjetovanja i edukacije, te usvajanja aromaterapije kao stila života. Osnovno načelo aromaterapije je holizam, nauka o cjelovitosti, a bazira se na slijedećim načelima:

 • Čovjek je cjelovito biće

Tijelo, um i duh su aspekti postojanja koji su međusobno isprepleteni, međuovisni, međusobno „komuniciraju“ i kompleksni. Kao takvi osnovni su temelj za zdravlje čovjeka u najširem smislu te riječi. Problem ili poremećaj na bilo kojoj razini uništava zdravlje, a pogađa onaj dio bića/osobe koji je najslabije razvijen ili izložen dugotrajnom zanemarivanju.

 • Čovjek je neodvojivi dio prirode i svijeta, i kao takav podložan njihovim utjecajima.

Filozofija holizma govori o tome kako na mikro i na makro razini postoji povezanost i međuovisnost. Naučiti slušati prirodu i prepoznavati njene zakonitosti od vitalne su važnosti za osobu. Ukoliko se ne poštuju i ne slijede prirodni principi, čovjek kao biće, te čovječanstvo u cjelini ne može opstati. Također, ukoliko ne naučimo živjeti sa svijetom (ljudima, zakonima, običajima, normama, kulturom, organizacijskim ustrojem) naše zdravlje biva ugroženo.

 • Osvještavanje potreba za fizičkim, mentalnim i duhovnim zdravljem

Neki aspekti zdravlja, posebno mentalno i duhovno, ugroženi su prvenstveno iz nedovoljnog znanja i obrazovanja, te su često puta osuđivani i prosuđivani od drugih ljudi, zakona i religija.

 • Razvoj svijesti o važnosti i provođenju tjelesne, umne i duševne ekologije.

Sposobnost prepoznavanja elemenata (stila života, misli, duhovne odvojenosti ili inhibiranosti) koji uništavaju zdravlje i sposobnost pravovremenog djelovanja na njih osnovni su alati održavanja i unapređenja zdravlja.

Tehnike i primjena aromaterapije sastoji se od:

 • Primjene esencijalnih ulja koja su ekstrakti aromatičnih biljaka dobiveni različitim procesima destilacije i ekstrakcije. Esencijalna ulja su bioaktivne tvari kompleksnog kemijskog sastava i različitih mirisa. Kemijske tvari (alkoholi, terpeni, ketoni, fenoli, aldehidi, esteri itd) imaju jaka terapeutska svojstva kao što su: antiseptička, antiinflamatorna, imunostimulirajuća, hormonalna, spazmolitička, adstrigentna, analgetička, regenerativna, antidepresivna i dr. Djelovanje mirisa eteričnih ulja razvija se kroz znanstvenu disciplinu aromakologije, što znači proučavanje djelovanja mirisa na ljudsko ponašanje i raspoloženje.
 • Aromaterapeutska masaža, spoj raznih tehnika masaža pomno biranih kako bi: opustili tijelo/osobu i oslobodili je od stresa, poboljšali cirkulaciju, oksigenaciju tkiva i organa, umanjili bol i druge nelagode tijela, njegovali kožu, potaknuli emocionalno otvaranje i ekspresiju, te doveli osobu u stanje potpune relaksacije/mira.
 • Inhalacije su način primjene esencijalnih ulja koja služi u prevenciji ili smanjenju simptoma bolesti dišnog sustava.
 • Suhe inhalacije koje služe u svrhu primjene mirisa eteričnih ulja kako bi se smanjila psihička stanja tjeskobe, nemira, straha, negativnih misli.
 • Komprese, kojima se umanjuje bol, oteknuće, temperatura, potiče regeneracija tkiva npr. kod opekotina
 • Kupke, kojima se: umanjuje stres, poboljšava oslabljena cirkulacija, smanjuje temperatura, umanjuje bol.
 • Terapeutski i informativni razgovor, savjetovanje i edukacija.

Stanja kod kojih je aromaterapija pokazala veliku učinkovitost i zadovoljstvo pacijenta / klijenta su:

 • Anksiozni poremećaj
 • Somatoformni poremećaj
 • Afektivni poremećaj

Anksiozni poremećaj

Anksiozni poremećaji (AP) predstavljaju skupinu različitih medicinskih stanja u kojima dominiraju zabrinutost, strah, tjeskoba, strepnja, napetost ili nemir. Psihofarmakoterapija predstavlja temelj uspješnog liječenja anksioznih poremećaja, ali bez psihoedukacije pacijenta i njegove obitelji, te kognitivno-emocionalno-bihevioralne terapije i promjene životnog stila i bazičnih uvjerenja pacijenta često je nemoguće postići izlječenje.

Aromaterapija ovom poremećaju pristupa na slijedeći način:

 • Informativno terapijski razgovor – prikupljanje potrebnih informacija o stanju i životu klijenta/pacijenta, te odabir njemu najprihvatljivijih tehnika i esencijalnih ulja.Razgovor o problemu koji je aktualan uz pružanje podrške, poticaja i sagledavanje problema kako bi se omogućio uvid i osvještavanje.
 • Mišićna vođena relaksacija, vježbe disanja i kreativna vizualizacija
 • Aromaterapeutska masaža cijelog tijela
 • Kućna primjena aromaterapije – kupke, inhalacije, komprese.
 • Esencijalna ulja se biraju individualno obzirom na moguću osjetljivost na mirise, ali se odabiru iz skupine esencijalnih ulja koja su pokazala najbolje djelovanje na ovaj poremećaj

Esencijalna ulja koja su na temelju istraživanja pokazala da umanjuju emocije straha, tjeskobe, zabrinutosti su slijedeća: lavanda (Lavandula angustifolia), timijan ct. timol (Thimus vulgaris), origano (Origanum majorana), melisa (Melisa officinalis), geranij (Pelargonium graveolens), tamjan (Boswelia carteri), ylang ylang (Cananga odorata), germanska kamilica (Matricaria recutita), bosiljak (Ocimomum basilicum), limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora), grejp (Citrus paradisi), slatka naranča (Citrus sinensis), korijander (Coriandrum sativum), mandarina (Citrus reticulata).

Aktivni spojevi koji dominiraju u ovim esencijalnim uljima su fenoli, alkoholi, esteri i monoterpeni.  Navedeni spojevi imaju dvojako djelovanje na emocije tj raspoloženje. Fenoli i monoterpeni imaju stimulirajuće i oslobađajuće djelovanje na emocije tuge i zabrinutosti,  dok esteri i alkoholi imaju umirujuće, osvježavajuće djelovanje na emocije straha strepnje i napetosti.

Somatoformni poremećaj

Somatoformni poremećaj, (hysteria) poremećaji su koji uključuju osjete posredovane autonomnom živčanom sustavu  tj. bez voljne kontrole. U somatoformne poremećaje spadaju: konverzivni poremećaj, somatizacija, poremećaj osjeta bola, poremećaj sheme vlastitog tijela i hipohondrija.

Glavne vrste somatoformnog poremećaja su konverzivni poremećaj, somatizacija i hipohondrija. U konverzivnom poremećaju osoba preokrene (pretvori) psihološki problem u fizički simptom, npr. osoba može izgledati kao da ima paraliziranu ruku ili nogu, može postati gluha ili slijepa ili oponašati konvulzije. Somatizacija je slična poremećaju konverzije, ali u tom poremećaju osoba razvije veliki broj simptoma koje je teško objasniti. Kod hipohondrije osoba je zaokupljeno tjelesnim funkcijama, kao što su kucanje srca, jedenje i znojenje te je uvjereno da ima neku ozbiljnu bolest premda je u biti zdravo.Emocije i stanja koja prate ovaj poremećaj su: bol, uznemirenost, napetost i strah.

Aromaterapija ovom poremećaju pristupa na slijedeći način:

 • Informativno terapijski razgovor – prikupljanje potrebnih informacija o stanju i životu klijenta/pacijenta, te odabir njemu najprihvatljivijih tehnika i esencijalnih ulja. Razgovor o problemu koji je aktualan uz pružanje podrške, poticaja i zdravstvenih savjeta kako bi se omogućio uvid i osvještavanje, te donošenje adekvatnih odluka.
 • Mišićna vođena relaksacija, vježbe disanja i kreativna vizualizacija
 • Aromaterapeutska masaža cijelog tijela
 • Kućna primjena aromaterapije – kupke, inhalacije, komprese

Esencijalna ulja koja su na temelju istraživanja pokazala da umanjuju simptome somatoformnog poremećaja i olakšavaju stanje pacijenta / klijenta su slijedeća: lavanda (Lavandula angustifolia), ruža (Rosa otto), neroli (Citrus aurantium var. amara), muškatna kadulja (Salvia sclarea), jasmin (Jasminum officinale), kadulja (Salvia officinalis), geranij (Pelargonium burbon), muškatni oraščić (Myristica fragrans), pačuli (Pogostemnom cablin), palmaroasa (Cimbopogon martini).

Aktivni spojevi koji dominiraju ovim esencijalnim uljima su esteri, alkoholi i ketoni. Esteri imaju vrlo relaksirajuće, sedativno pa čak i opojno djelovanje, stoga umanjuju napetost i strah.  Alkoholi stimuliraju psihu i osvježavaju, stoga mogu umanjiti osjećaj bola i straha. Ketoni su vrlo umirujućeg djelovanja i stabiliziraju psihu, pomažu u smanjenju osjećaja bola i straha.

 Afektivni poremećaji

Poremećaji raspoloženja spadaju među najčešće psihičke poremećaje našeg doba. U ovu skupinu bolesti pripadaju bipolarni afektivni poremećaj i depresija. Izmjenjuju se stanja depresije, manije, hipomanije i mješovita stanja. Između faza poremećaja, osoba se može doimati sasvim normalno.

Aromaterapija ovom poremećaju pristupa na slijedeći način:

 • Informativno terapijski razgovor – prikupljanje potrebnih informacija o stanju i životu klijenta/pacijenta, te odabir njemu najprihvatljivijih tehnika i esencijalnih ulja. Razgovor o problemu koji je aktualan uz pružanje podrške, razumijevanja te aktivnog slušanja kako bi osoba dobila potrebnu pažnju i energiju.
 • Mišićna vođena relaksacija , aktivne i pasivne vježbe tijela,  vježbe disanja
 • Aromaterapeutska masaža cijelog tijela
 • Kućna primjena aromaterapije – kupke, inhalacije, komprese

Esencijalna ulja koja su na temelju istraživanja pokazala da umanjuju simptome afektivnog poremećaja i olakšavaju stanje pacijenta / klijenta su slijedeća: bergamot (Citrus bergamia), geranij (Pelargonium odorantisimum), slatka naranča (Citrus sinensis), ružino drvo (Aniba roseodora), petit grain (Citrus aurantium ssp. amara), ylang ylang (Cananga odorata),  đumbir (Zingiber officinalis), sandal (Santalum album), tamjan (Boswellia carteri), vetiver (Vetiveria zizanoides), grejp (Citrus paradisi), mira (Camiphora molmol), cedar (Cedrus atlantica).

Aktivni spojevi koji dominiraju ovim esencijalnim uljima alkoholi, sesquiterpeni, esteri  i monoterpeni. Alkoholi  stimuliraju i osvježavaju te su izvrsni u depresivnim fazama. Sesquiterpeni stabiliziraju i balansiraju emocije i raspoloženja u fazama manije i hipomanije. Esteri su pokazali da imaju jako sedirajuće djelovanje u jakim ekscitacijama i fazama manije. Monoterpeni stimuliraju i pobuđuju, te daju osjećaj snage, jačaju životnu energiju. Navedeni spojevi u adekvatnim kombinacijama i omjerima djeluju na slijedeće emocije: strah, tjeskoba, bezvoljnost, rezigniranost, napetost, zabrinutost, ljutnja, uzbuđenost.

Aromaterapija je disciplina koja se bavi očuvanjem i unapređenjem zdravlja tijela, uma i duha. Priznata je grana komplementarne medicine. Promovira se i provodi kao stil života. Djelovanjem na svijest pojedinca o važnosti tjelesne, mentalne i duhovne ekologije, unaprijeđuje društvo i čuva prirodu. Kako se u današnje vrijeme živi u  nesrazmjeru sa mogućnostima, prevelikim očekivanjima nametnutih od tehničkih i znanstvenih postignuća, u neadekvatnoj informiranosti , te financijskim zahtjevima koji uništavaju mentalno zdravlje,aromaterapija je svakako visokovrijedna tehnika i način očuvanja mentalnog zdravlja.

aroma_clanak2_7Psihički poremećaji su nužna posljedica prethodno navedenog. Esencijalna ulja i tehnike aromaterapije su na brojnim empirijskim istraživanjima pokazala da se klijenti /pacijenti osjećaju znatno bolje, zadovoljniji su i učinkovitiji u svom životu. Imaju više povjerenja i otvoreniji su prema aromaterapiji nego li prema konvencionalnim metodama liječenja. Uzrok tome se pronalazi u društvenim stavovima, kulturi, običajima, odgoju i na žalost, neizostavnoj stigmatizaciji.  Aromaterapija je učinkovita, valjana i visokovrijedna metoda smanjenja simptoma psihičkih poremećaja. Koristi se biljnim materijalima koja su u primjerenim dozama potpuno neštetna, ne izazivaju nuspojave niti akutne reakcije. Tehnike masaža i rada na tijelu od pamtivijeka, poznate su i do danas održive tehnike samopomoći i pomoći kako u tjelesnim problemima tako i psihičkim.

 

 

Zrinka Jezdić, Dipl. klin. aromaterapeut

error: Content is protected !!