JELA – čuvarica dišnih puteva

Prevencija i pomoć u liječenju psihičkih poremećaja uz primjenu aromaterapije
April 8, 2015
YLANG – YLANG – miris koji raspiruje čula i mami na užitke
April 17, 2015

Jela (lat. Abies alba) je drvo koje simbolizira blagost i snagu, toplinu i čvrstoću, mir i postojanost, sigurnost i zaštitu. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – prosinac 2014.

Ova stanovnica naših šuma simbolizira duh Božića – podrške, zajedništva i ljubavi

Jela (lat. Abies alba) je drvo koje simbolizira blagost i snagu, toplinu i čvrstoću, mir i postojanost, sigurnost i zaštitu. Ovo iznimno ugodno eterično ulje, o kojem se daleko manje zna nego o njegovu srodniku boru, pripada porodici Abietaceae, donje je note i svijetlo žute boje. Dobiva se destilacijom iglica i mladih grančica vodenom parom. Miris je svjež, snažan, smolast, rezak, šumski, ugodan. Njegova ljekovita svojstva poznata su od davnina. Pupoljci imaju antibakterijska svojstva, stoga i antiseptičko djelovanje. Kora također djeluje antiseptički, ali i adstrigentno, a iglice imaju snažno ekspektoransno djelovanje te blagi bronhijalnosedativni učinak.

jelaKemijski mu je sastav: 90 – 95% monoterpena (limonene, camphene, alfa pinene), 5 – 10% estera (monoterpenyl – boryl acetate); a terapeutska svojstva su sljedeća: antiseptičko, antibakterijsko, ekspektoransno, adstrigentno, umirujuće i opuštajuće. Djelovanje mu je najviše usmjereno na dišni sustav pa se koristi za smanjenje simptoma infekcija dišnih putova i pomoć u liječenju bronhitisa, pneumonije, prehlade, laringitisa, sinusitisa, rinitisa, posljedica kroničnog pušenja, otežanog disanja kao posljedice osnovne bolesti, starijih osoba sa smanjenom životnom energijom.

Ulje je vrlo pogodno i za djecu stariju od tri godine. Drugo područje djelovanja je psihička napetost i emocionalna osjetljivost te nestabilnost uzrokovana stresovima ili osobnošću; umanjuje osjećaj straha, nesigurnosti, tjeskobe te emocionalnu i mentalnu napetost.

Moje je iskustvo pokazalo da eterično ulje jele ima snažno djelovanje, posebno u rješavanju simptoma produktivnog i nadražujućeg kašlja.

Zbog lijepog mirisa klijenti ga vole i kao ulje za duboku relaksaciju. Često ga koristim za stanja zabrinutosti, potištenosti, rezigniranosti, gdje također pokazuje svoju veliku djelotvornost.

Protiv kašlja nakapajte u mirisnu lampicu 4 kapi jele, 2 kapi limuna i 1 kap čajevca ili napravite kupku tako da u jednu žlicu sojinog vrhnja ukapate 10 kapi jele, 5 kapi eukaliptusa globulusa i 5 kapi čajevca, a možete napraviti i obloge koji se stavljaju na prsa tako da se u litru mlake vode ukapa 4-6 kapi jele. U to umočite gazu, ocijedite do željene vlažnosti i položite na prednju i stražnju stranu prsnog koša.

Radi ublažavanja emocionalne napetosti i tjeskobe u mirisnu lampicu ukapajte 4 kapi jele, 2 kapi lavande i 2 kapi slatke naranče ili napravite kupku sa 10 kapi jele, 5 kapi bergamota i 5 kapi kadulje.

Pomoći će i suha inhalacija: kad osjetite napetost, udišite maramicu na koju ste nakapali 3 kapi jele i 1 kap timijana ct. linalol.

 

Ulja djeluju na tijelo,um, srce i duh

inhaleNa fizičkoj razini eterično ulje jele oslobađa nas nakupljene sluzi i sekreta iz dišnih puteva, čime olakšava disanje i osigurava kisik; dubokim disanjem i korištenjem punog kapaciteta snaži srce i pluća, jačajući otpornost organizma. Na emocionalnoj razini zbog lijepog i sofisticiranog mirisa budi emocije zadovoljstva, veselja i sreće. Dovodi nas u emocionalno stanje sigurnosti, topline, nježnosti i jača spremnost na njegovanje bliskih odnosa. Omogućuje integriranje emocija kao uvjet emocionalne stabilnosti. Na mentalnoj razini ovo ulje pomalo reskog, ali ugodnog mirisa nježno izvodi iz konfuzije. Umiruje misli, opušta um, otvara prema novim spoznajama omogućujući percipiranje cjelovite slike sebe ili životne situacije te pronalaženje svog mjesta unutar nje. Na duhovnoj razini jača svjesnost o univerzalnoj ljubavi koja u svakoj situaciji ili na bilo kojem mjestu daje osjećaj zaštićenosti i obgrljenosti. Podrška, prihvaćanje,  pripadnost, predanost duhovne su kvalitete ovog ulja. U povijesti su zabilježeni rituali paljenja jelovih grančica prilikom rođenja djeteta kako bi se otvorio i očistio energetski prostor za novo biće. Na razini energija simbolizira karakter kraljice majke: ponosne, lijepe, čvrste, originalne, a opet brižne, nježne, tople i podržavajuće. Simbol je doma, zagrljaja, majčinog krila.

 

Uradi sam

BOŽIĆNI MIRIS

5 kapi jele, 1 kap klinčića, 1 kap cimeta, 3 kapi naranče

 

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – prosinac 2014.

error: Content is protected !!