Mirisne mješavine LJUBAVI

YLANG – YLANG – miris koji raspiruje čula i mami na užitke
April 17, 2015
Obnovite energiju CRNIM PAPROM
April 24, 2015

Mirisi eteričnih ulja oduvijek su opijali znane i neznane. Njihovom čarolijom možete privući, pa i očarati onu ili onoga kojeg želite uz sebe. Prema legendi, upravo je to učinila Kleopatra: jedra svoga broda natopila je mirisom jasmina, što je privuklo Marka Antonija. Bio je to početak jedne od najvećih i najkontroverznijih ljubavnih priča. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – veljača 2015.

Potiču i rasplamsavaju strast, želju, emocije, romantiku i bliskost, dajući ljubavnom životu novu, bogatiju dimenziju

Mirisi eteričnih ulja oduvijek su opijali znane i neznane. Njihovom čarolijom možete privući, pa i očarati onu ili onoga kojeg želite uz sebe. Prema legendi, upravo je to učinila Kleopatra: jedra svoga broda natopila je mirisom jasmina, što je privuklo Marka Antonija. Bio je to početak jedne od najvećih i najkontroverznijih ljubavnih priča.

Znamo da se ljubavni odnos razvija u tri faze: požuda (strast), zavođenje  (zaljubljivanje) i spajanje (veza, bliskost). U svakoj od njih određena eterična ulja i njihovi mirisi mogu uljepšati i oplemeniti nas same, potencijalni objekt naše ljubavi i odnos kao takav.

U fazi požude i strasti, kao i onda kada još nemamo na vidiku objekt svoje ljubavi, ali osjećamo neodoljivu potrebu da se stopimo s nekim/nečim, eterična ulja koja nam pomažu izbalansirati i kontrolirati tu energiju su: bergamot, geranij, vetiver, pačuli i mažuran.

U fazi zavođenja i zaljubljivanja, kada smo skloni snivanju, idealiziranju i kada osjećamo „leptiriće“ u trbuhu, ulja koja potiču usmjerenost i stvaranje kontakta su: ylang –ylang, neroli, jasmin, crni papar ili đumbir.

U fazi spajanja, stvaranja odnosa bliskosti i intimnosti, kada smo ustanovili da s tom osobom možemo i želimo na duže vrijeme dijeliti sebe i svoj život, pomoći će nam eterična ulja bergamota, geranija, ruže, slatke naranče, mandarine i vetivera.

„Mandragora“ je mješavina pogodna za one koji vole strast: ylang-ylang pridonosi prepuštanju i jača iskustvo, crni papar će začiniti trenutke avanturom i izdržljivošću, vetiver daje snagu i postojanost, a jasmin opojnost i senzualnost.

jasmin_05Želite li potaknuti i podijeliti strast s partnerom, pripremite ritualnu kupku „Mandragoru“. Postavite oko kade lučice i uključite laganu glazbu. Napunite kadu toplom vodom, pospite je laticama jasmina, ruže ili nekog drugog cvijeća, a potom umiješajte mješavinu eteričnih ulja. Uz uvijek dobrodošlu čašu šampanjca, finog vina ili čaja, podijelite s voljenom osobom svoju ljubav i užitak topline, mirisa i dodira. Nezaboravno druženje s „Ljubavnom pričom“ izvrstan je način za bolje upoznavanje i stvaranje osjećaja bliskosti. Neroli potiče erotičnost i romantiku, slatka naranča opuštenost i predanost, ruža dostojanstvo i stil, a pačuli zajedništvo i pripadnost.  Nakon ugodne večere, sobu ispunite mirisom ove mješavine. Uz čašu finog vina ili čaja, napravite mješavinu ulja za masažu stopala ili leđa. Nježan dodir, opuštenost i nenametljivo stimuliranje zone ugode izvrsna je prilika da podijelite svoje osjećaje i želje.

Neka ljubav bude uz vas!

 

JASMIN KRALJ SENZUALNOSTI

Jasmin potiče kreativnost i senzualnost, ujedinjuje muški i ženski princip, snažan je afrodizijak, a smatra se i da briše granice između fizičke i božanske ljubavi, povezujući ih.

jasmin_02Zbog svoje opojnosti, eterično ulje jasmina smatra se kraljem ulja. Na fizičkoj razini, njegova terapeutska svojstva su: analgetičko, antiinflamatorno, antispazmodičko, antidepresivno, sedativno, afrodizijačko. Koristi se kod problema seksualne prirode (frigidnost, impotencija), depresije, živčane osjetljivosti, stresa, bolne menstruacije, PMS-a te suhe i osjetljive kože. Na emocionalnoj razini miris jasmina ublažava tjeskobu, razdražljivost, očaj, osjećaj krivnje i ljutnju. Jak učinak primijetila sam i kod osjećaja srama, neugode i emocionalne nezrelosti. Potiče emocije dobrog raspoloženja i optimizam. Kako je jasmin po svom karakteru „kralj“ (hedonistički, dodala bih) on snažno utječe na mentalne koncepte i uvjerenja koja nas sputavaju prilikom uživanja, naročito čulnog. Potiče nas na otvorenost uma i prihvaćanje životnih iskustava. Duhovna vibracija ovog ulja je prepuštanje i uživanje. Naročito se odnosi na seksualnu energiju kao izvor kreativnosti i motivacije, pri čemu je ne banalizira, nego čuva uzvišenost i moć. Na energetskoj razini ovo ulje djeluje na 2. i 4. energetski centar, pomažući nam da prepoznamo, prihvatimo i oslobodimo svoje potrebe. Primanje i davanje, razmjena, dijeljenje, kreativnost, vitalnost i na kraju ljubav u svom najzamamnijem obliku oslobađaju nas kako bismo u potpunosti mogli prihvatiti i živjeti život.

 

Uradi sam

LJUBAVNA PRIČA

NEROLI, SLATKA NARANČA, RUŽA I PAČULI RASPIRIT ĆE STRASTI

Prema svom osjećaju odredite zastupljenost određenog ulja u kombinaciji, poštujući pritom osnovna pravila: u mirisnu lampicu ukapajte maksimalno do 8 kapi (sveukupno), u kupku do 20 kapi, a za masažu do 10 kapi, u 20 ml baznog ulja.

jasmin_04

 

 

 

 

 

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – veljača 2015.

error: Content is protected !!