Obnovite energiju CRNIM PAPROM

Mirisne mješavine LJUBAVI
April 20, 2015
Komorač
April 29, 2015

Energija je mogućnost obavljanja bilo koje aktivnosti, sposobnost da djelujemo u prostoru i vremenu i s prostorom i vremenom. Sve oko nas je energija koja je stalno u pokretu, mijeni i kontinuiranom djelovanju. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – ožujak 2015.

Priroda se budi i s velikom snagom krećemo u osvajanje novih ciljeva. Podržite sebe u buđenju i uz pomoć papra krenite u strastveno otkrivanje novih mogućnosti.

Energija je mogućnost obavljanja bilo koje aktivnosti, sposobnost da djelujemo u prostoru i vremenu i s prostorom i vremenom. Sve oko nas je energija koja je stalno u pokretu, mijeni i kontinuiranom djelovanju. Utjecaj energije je raznolik: kreativan, stimulativan, relaksirajući, balansirajući, a ponekad i destruktivan. U svakom slučaju, energija je odraz života i pomaže nam manifestirati život koji živimo.

Eterična ulja u svojoj srži su čista energija, najljepši, najbogatiji i najveličanstveniji dio biljke. Stalno su aktivna, i onda kada su mirno položena u zatvorenoj bočici. Njihovi su sastojci neprestano u međusobnoj interakciji, a kad su na našem tijelu, neumorno pokušavaju s njim stupiti u komunikaciju kako bi nam pomogli pokrenuti sve mehanizme za postizanje ravnoteže.

Ipak, među njima postoje i ona koja najaktivnije obnavljaju, potiču i pomažu u manifestaciji energije: borovica (Juniperus communis), ružmarin ct. 1.8 cineol (Rosmarinus officinalis), đumbir (Zingiber offcinalis), cimet list (Cinnamomum verum), klinčić (Eugenia cariofilata), crni papar (Piper nigrum), bosiljak (Ocimum basilicum) i metvica (Mentha piperita).

papar2Ulje crnog papra Piper nigrum, koje prirodno podržava energiju nadolazećeg proljeća, dobiva se destilacijom bobica male drvenaste biljke koja spada u porodicu Piperaceae. Srednje je note i svijetlo zelene boje, miris mu je svjež, papren, pomalo oštar i vrlo ugodan. Koristi se u medicinske i kulinarske svrhe, a čest je sastojak i omiljenih muških parfema.

Ulje u svom kemijskom sastavu sadrži: do 14% monoterpena, do 29% seskviterpena, alkohola do 1%, ketona od 1 – 8%, nešto aldehida, oksida i metil etera. Djelovanje ovog ulja je analgeticko, antibakterijsko, antikataralno, antiseptičko, digestivno, ekspektoransno, pomaže u snižavanju tjelesne temperature, ubrzava i pojačava mikrocirkulaciju i često se koristi kao seksualni tonik. Djelovanje ovog ulja usmjereno je na upalne procese, usporene fiziološke procese probave, rada pluća, bubrega, te zastoj seksualne energije. Koristi se kod: reumatskih bolova, kroničnog bronhitisa, laringitisa, prehlada, upale urinarnog sistema, usporenog rada jetre i gušterače te kod simptoma boli, povišene temperature, oslabljene cirkulacije. Nema poznatih kontraindikacija, ne izaziva iritaciju, no ne preporučuje se u trudnoći te kod ozbiljnih bolesti bubrega.

Moje iskustvo kao aromaterapeuta je pokazalo da ovo ulje bitno umanjuje bolove, posebno reumatskog podrijetla, ubrzava cirkulaciju te ga često koristim prilikom tretiranja kronicnog stresa i stanja velike emocionalne uznemirenosti.

 

Individualist avanturističkog duha

Ovo eterično ulje oslobađa nas od nakupljenih sekreta, nakupljene vode u organizmu te limfe. Otčepljuje i oslobađa energiju. Pomaže nam da budemo i ostanemo u formi, da se nesmetano krećemo i s entuzijazmom ispunjavamo svoje obaveze. Na emocionalnoj razini zbog svog vrlo egzotičnog i toplog mirisa potiče osjećaj zadovoljstva i sreće. Umanjuje melankoliju i osjećaj tuge, nostalgije i žaljenja. Budi davno uspavane emocije koje život čine bogatijim kako osjećajima tako i iskustvom. Na mentalnoj razini ovo ulje potiče misli vezane uz prihvaćanje rizika, donošenje odluka i prepuštanje životnim iskustvima. Ohrabruje i potiče nas da maksimalno koristimo svoju inteligenciju, da istražujemo nova područja i definitivno prenosi poruku: „Možeš sve što želiš“ i „Ne razmišljaj puno ni dugo, osjeti i djeluj“. Ovo ulje jača duhovnu kvalitetu predanosti i usmjerenosti. Pomaže nam da život živimo punim plućima, da budemo u stanju velike ispunjenosti nastale kao posljedica sposobnosti primanja i uživanja. Toplo je i razvija povjerenje prema sebi i životu. Na razini energija ovo eterično ulje nosi karakter avanturiste, potpuno inividualnog u svom djelovanju, pomalo samodostatnog, ali nadasve kreativnog i strastvenog tragaoca. Daje nam energiju kojom sve teškoće možemo prevladati.

OSAM KAPI PAPRA UKAPAJTE U 20 ML BADEMOVA ULJA. DODAJTE PO DVIJE KAPI JASMINA, ĐUMBIRA I YLANG-YLANGA I UŽIVAJTE U MASAŽI PROTIV MIŠIĆNIH I REUMATSKIH BOLOVA, STRESA I TJESKOBE.

 

Uradi sam

SEKSUALNI TONIK ZA STRASTVENE NOĆI

imagesU mirisnu lampicu ukapajte 3 kapi papra, 2 kapi ylang-ylanga, 2 kapi slatke naranče, a kupku pripremite tako da u jednu žlicu sojinog vrhnja ukapate 8 kapi papra, 5 kapi jasmina, 2 kapi đumbira i 2 kapi ylang-ylanga. Osim poticanja libida, mirisna kombinacija je antistresna, antidepresivna i umanjuje menstrualne bolove, kolike i nadutost, dok je kupka korisna i za smanjenu cirkulaciju, protiv upale mišića, a izvanredan je i tonik za kožu.

 

 

 

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – ožujak 2015.

error: Content is protected !!