RUŽMARIN I KOMORAČ – ljepotica i zvijer

Komorač
April 29, 2015
MELISA I MANDARINA – za vedrije i sretnije dane
May 5, 2015

Iskoristite blagodati ove dvije prekrasne biljke našeg podneblja, dva iznimna mirisa puna snage i akcije, dvije energije s kojima ćete uspješno provesti proljetno čišćenje svog organizma i života. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – travanj 2015.

Iskoristite blagodati ove dvije prekrasne biljke našeg podneblja, dva iznimna mirisa puna snage i akcije, dvije energije s kojima ćete uspješno provesti proljetno čišćenje svog organizma i života.

ruzmarin_euRUŽMARIN (lat. Rosmarinus officinalis) naziv je izveden iz latinske riječi „ros“, što znači rosa i „marinus“, što znači more, a zajedno su u prijevodu „morska rosa“. Kroz povijest je ružmarin često bio simbol tajanstvenosti i svetosti. U grckoj i rimskoj mitologiji bogovi su bili opisivani kao ljubitelji ružmarina. U Grčkoj je ova biljka i ulje bila posvećena bogu Apolonu i božici Afroditi, u službi ljepote, mladosti i zdravlja. U 14. stoljeću ružmarin je postao poznat kao glavni sastojak “mađarske vodice”, koju je mađarska kraljica Izabela koristila kao sredstvo za pomlađivanje, a svakodnevnim utrljavanjem vodice od ružmarina izliječila je reumu i giht.

 

komorac_euKOMORAČ (lat. Foeniculum vulgare) se povezuje s bogom Merkurom, simbolom komunikacije, racionalnog  uma i svijesti, a oduvijek su ga dovodili u vezu sa samodisciplinom. Grci su biljku nazvali „marathron“ od „mariano“, što znači „rasti tanak“. Kao lijek se spominje još u staroj kineskoj medicini nekoliko tisuća godina pr. n. e., te u egipatskim zapisima na papirusu. Kinezi su komorač koristili za liječenje očiju, slabog želuca i debelog crijeva, a naročito su ga voljele rimske dame koje su ga grickale radi njegovog diuretičkog svojstva i otapanja masnog tkiva oko struka. Ratnici su, pak, komorač dodavali u jelo kako bi sačuvali dobro zdravlje i snagu!

 

Obje biljke moćni su detoksikatori organizma, stoga idealne za proljeće, kada je najbolje upustiti se u proces čišćenja tijela od nakupljenih otrova, balastnih tvari i viška tekućine te normalizaciju kiselosti organizma (pH 7,34). Ukiseljenost organizma izaziva sljedeće simptome: bolove u mišićima i cijelom tijelu, opstipaciju, glavobolje, nesanicu, pad koncentracije, pad imuniteta, nakupljanje viška tekućine u organizmu, a posljedično može  dovesti i do pretilosti.

detox

 

Detoksikacija se preporučuje dvaput godišnje, i to uz konzultaciju stručne osobe. Preporučuje se svakom klijentu, posebno onima koji putem aromaterapije žele unaprijediti svoje zdravlje, ukloniti posljedice stresa, promijeniti stil života i razvijati osobnu, ekološku i duhovnu svijest. U tretmanu se koriste sljedeća ulja: borovice, geranija, ružmarina, grejpa, komorača, cedra, cimeta i đumbira. Kombiniraju se prema fazama detoksikacije kako bi najbolje pratili fiziološke procese organizma koji se događaju za vrijeme čišćenja te fizički, emocionalno i energetski podržale osobu. Tretman se sastoji od kombinacije povrtnih i voćnih sokova, čajeva i bistre juhe, čišćenja i ispiranja debelog crijeva (klistir), aromaterapeutske masaže te primjene niskofrekventnog elektromagnetskog stimulatora kojim se ubrzava metabolizam i sagorijevanje balastnih tvari (toksina).

 

Za inspiraciju i britki intelekt

Na fizičkoj razini ružmarin djeluje antiseptički, protuupalno, antispazmodičko, karminativno, dekongestivno, diuretički, cirkulatorno, digestivno i detoksicirajuće. Miris ovog ulja na emocionalnoj razini ublažava zabrinutost i strahove vezane uz egzistenciju, promjene i gubitke. Umanjuje osjećaj nesigurnosti, potiče emocije veselja. Na mentalnoj razini jača koncentraciju, fokusira i pročišćava misli te potiče pozitivne mentalne koncepte. Jača duhovnu kvalitetu posvećenosti, dok nas na energetskoj razini potiče na promjene, preuzimanje odgovornosti i dužnosti prema sebi i drugima. Komorač kojeg odlikuju izuzetna snaga i žestina, na fizičkoj razini djeluje antiseptički,protuupalno, karminativno, cirkulatorno, diuretički i dekongestivno. Na emocionalnoj razini miris ovog ulja umanjuje strah i paniku, daje osjećaj sigurnosti, snage, borbenosti i odlučnosti da se stvari učine do kraja. Osjećaj ponosa i ponekad moći ulijevaju samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva. Na mentalnoj razini pridonosi jasnoći misli i fokusiranosti; usmjerava misli poput lasera, daje oštrinu, britkost i snagu umu. Na duhovnoj razini pojačava kvalitetu služenja i posvećenosti sebi, istini, zemlji, narodu, dok na energetskoj razini jača sposobnost prikupljanja, kanaliziranja i „prerade“ informacija, podiže društvenu svijest i jedinstvo.

POSTOJE TRI DO ČETIRI KEMOTIPA RUŽMARINA, OD KOJIH SE SAMO RUŽMARIN VERBENON KORISTI U KOZMETICI I MOŽE UZIMATI ORALNO, DOK JE RUŽMARIN KAMFOR NAJBOLJI ANALGETIK.

detox2

 

 

 

 

 

 

 

Uradi sam

MIRISIMA DO VITKOSTI

Mirisna ulja za smanjivanje apetita

Da biste smanjili apetit, a ulja stavili u službu pripreme i pomoći u detoksikaciji, u mirisnu lampicu ukapajte 3 kapi komorača, 1 kap đumbira i 2 kapi limuna.

Mirisna kupka za izbacivanje viška tekućine iz organizma

U jušnu žlicu sojinog vrhnja ili meda ukapajte po 5 kapi komorača, ružmarina, geranija i grejpa pa je uspite u kadu napunjenu toplom vodom.

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – travanj 2015.

error: Content is protected !!