MELISA I MANDARINA – za vedrije i sretnije dane

RUŽMARIN I KOMORAČ – ljepotica i zvijer
May 1, 2015
Mandarina
May 13, 2015

Ime Melissa potječe od grčke nimfe koja je spasila život Zeusu te ju je on u znak zahvalnosti pretvorio u pčelu kako bi zauvijek skupljala mirisni med s bijelih ili žutih cvjetova matičnjaka, dok mandarina svoje ime duguje svijetlo narančastoj odjeći mandarina – visokih činovnika kineskog carstva, a čija boja djeluje relaksirajuće i blago sedativno, zbog čega je nezamjenjiva u unošenju svjetla u depresivne dane. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – svibanj 2015.

Dva iznimno vrijedna eterična ulja, melise i mandarine, tisućljećima se već koriste za jačanje ljubavi prema sebi i unošenje u život vedrine

Ime Melissa (Melissa offcinalis) potječe od grčke nimfe koja je spasila život Zeusu te ju je on u znak zahvalnosti pretvorio u pčelu kako bi zauvijek skupljala mirisni med s bijelih ili žutih cvjetova matičnjaka (na grčkom melissa znaci pčela), dok mandarina (Citrus reticulata) svoje ime duguje svijetlo narančastoj odjeći mandarina – visokih činovnika kineskog carstva, a čija boja djeluje relaksirajuće i blago sedativno, zbog čega je nezamjenjiva u unošenju svjetla u depresivne dane. Obje biljke imaju energetski važnu ulogu u dva najvažnija odnosa na svijetu – prema Bogu (životu, energiji, smislu) i prema sebi. Često pišemo odvojeno o njima, iako bi se moglo reći da je, u svojoj osnovi, to jedan te isti odnos koji se, u raznim teorijama, filozofijama, znanstvenim i empirijskim disciplinama naziva i „ljubav prema sebi“. Odnos je to posebno intiman i važan jer oni s kojima provodimo sto posto vremena i svaku sekundu svog života smo mi sami.

inner_childloveZdrav osjećaj ljubavi prema sebi ne umanjuje ili poništava ljubav prema drugome, nego je čak i uvećava, što je dodatni razlog zbog kojeg zaslužujemo ljubav i sve što joj pripada. Ukoliko je uspijemo osvijestiti, ostvariti i živjeti svakim danom, neupitno je da ćemo pridonijeti  boljem, ljepšem i sretnijem svijetu. Valja imati na umu i da je ljubav sastavna odrednica našeg bića, iako kod nekih, uslijed činjenice da to još nisu osvijestili, u obliku sjemenke, a kod onih svjesnijih kao impozantno razgranato drvo. Kako god, ona je tu, zbog čega joj se trebamo posvetiti i razvijati je, pružajući joj njegu baš onakvu kakvu dajemo svom djetetu. Na žalost, ljubav prema sebi guše određeni načini života, navike, odgoj, običaji, uvjerenja, vjerovanja, temperament, stečena iskustva… Ponekad smo prepuni strahova, nesigurnosti, krivnje, grižnje savjesti i drugih negativnih emocija pa život posvećujemo borbi s njima i pokušajima da održimo „glavu iznad vode“. Pritom zaboravljamo na dio nas koji se u psihologiji zove „unutarnje dijete“, onaj spontani, dječji dio nas, koji neposredno doživljava svijet. Kako i reagira spontano i instinktivno, daje jasne i sigurne signale o tome je li ugroženo, ostavljeno, zanemareno ili nevidljivo. To je dio nas na koji se možemo sa sto postotnom sigurnošću osloniti u smislu prepoznavanja što je dobro za njega, odnosno nas, a što nije. Unutarnje dijete je izvor ljubavi, potrebe za ljubavlju i ne želi biti samo i ostavljeno. U stvarnosti, naše unutarnje dijete projicira potrebu za ljubavlju na svoje roditelje, partnera i prijatelje, bojeći se da ne bude ostavljeno. Bez obzira na godine života, ova će potreba uvijek postojati, a ono što trebamo naučiti, prihvatiti i provoditi jest to da sve što tražimo od roditelja, partnera i prijatelja, možemo i sami sebi dati: prihvaćanje, razumijevanje, podršku, nježnost, zagrljaj i ljubav. Melisa nas usmjerava da sami sebi budemo partner / prijatelj, da poput pčelice skupljamo nektar, odnosno da tražimo samo ono najbolje u sebi i drugima, dok mandarina uvijek donosi vedrinu i sunce, kad god se osjećamo usamljenima.

 

Prijatelj uvijek pri ruci

melisa

Na fizičkoj razini melisa djeluje antiinflamatorno, antispazmodičko, umirujuće, digestivno, sedativno; na emocionalnoj umanjuje histeriju, anksioznost, depresiju, osjećaje straha i panike te nesigurnost, donoseći osjećaj smirenosti i samopouzdanja. Na mentalnoj razini bistri misli i daje snagu za suočavanje sa strahovima, dok na duhovnoj razini jača predanost i povjerenje. Na energetskoj razini pomaže u jačanju osobne moći kroz disciplinu i samodisciplinu te jasno pozicioniranje sebe u međuljudskim odnosima. Oslobađa nas energetskih blokada vezanih za „što će drugi reći ili misliti o nama“. Po karakteru je prijatelj/partner koji je uvijek tu kada ga trebamo.

 

mandarinaNa fizičkoj razini eterično ulje mandarine djeluje antiseptički, antispazmodicki, umirujuće, digestivno, sedativno, hepatičko. Na emocionalnoj razini miris ovog ulja donosi radost, veselje, zadovoljstvo, osjećaj sreće, sigurnost, osjećaj pripadnosti. Bitno umanjuje tjeskobu i nesigurnost. Na mentalnoj razini daje jasnoću, neposrednost i iskrenost, jednostavnost u komunikaciji i izražavanju, dok na duhovnoj jača povjerenje i iskrenost. Na energetskoj razini pomaže u „otvaranju srca“, olakšava i pojednostavljuje međuljudske odnose. Pomaže nam u transformaciji negativne energije u pozitivnu te na taj način smanjuje životni pritisak. Po karakteru ovo je eterično ulje kao dijete: veselo, vedro i čisto. Dijete koje kaže „ovdje sam i prihvati me, donijet ću ti bezgranično veselje“.

 

ETERIČNO ULJE MELISE SMATRA SE ANTIOKSIDANSOM I ČESTO SE MIJEŠA S ULJEM CITRONELE ILI LIMUNSKE TRAVE, PONEKAD I LAVANDE, JER ČISTO SADRŽI ALDEHID KOJI MOŽE IRITIRATI KOŽU

inner_love

 

Uradi sam

Za postizanje unutarnjeg mira

Osjećate li vi, ili netko vama blizak strah, tjeskobni ste ili podliježete napadima ili znakovima panike, u mirisnu lampicu ukapajte 3 kapi melise, 3 kapi mandarine i 1-2 kapi cedra.

Mirisna kupka za postizanje samopouzdanja

U žlicu sojinog vrhnja ili meda ukapajte 5 kapi melise, 5 kapi mandarine, 3 kapi lavande i 2 kapi ruže pa je uspite u kadu napunjenu toplom vodom.

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – svibanj 2015.

error: Content is protected !!