Ulje avokada

Ulje badema
July 1, 2015
Suncokretovo ulje
July 30, 2015

Avokado (Persea gratissima)

Zemlja podrijetla: Južna Afrika

Način dobivanja: hladno tiještenje mesa ploda, nerafinirano

Sastav: palmitinska kiselina 7‐32%, palmitoleinska kiselina 2‐13%, oleinska kiselina 36‐80% i linolna kiselina 6‐18%. Vitamini A, B, C, D, K i E i beta-karoten, bjelančevine,  te lecitin i minerali – kalij, kalcij, željezo, selen, lipidi,  karotenoidi, palmitin i fitosterini. Od fitosterola sadrži veću količinu beta‐sitoserola (preko 70mg/100g).

Avokadovo ulje tamnozelene je boje, blagog mirisa, brzo se upija. Usprkos svojoj viskoznosti ima bolju sposobnost prodiranja kroz gornje slojeve kože, od drugih baznih ulja.

 

Oralna primjena

Nije toksično, ali nije ulje koje se uzima oralnim putem. Riječ je o tipično kozmetičkom ulju bogatom fitosterolima, omekšava kožu, dobro se upija, ali nema razlog za primjenu “iznutra”, za razliku od ploda avokada koji se koristi u kulinarstvu i vrlo je zdrava namirnica. Međutim, neka istraživanja su pokazala da oralno konzumiranje ulja avokada umanjuje pojavu staračkih pjega, bora i drugih znakova starenja.

 

Dermalna primjena

Namijenjeno je njezi svih tipova kože, a posebice suhe, dehidrirane, slabo prokrvljene i zrele kože, ali i kože sklone upalnim procesima te za njegu mješovite kože, a ima i blagi zaštitni faktor od sunčevog zračenja. U svrhu zaštite od sunčevih zraka često se miješa sa sezamovim uljem i uljem jojobe. Direktno nanošenje ulja avokada na kožu umanjuje pojavu staračkih pjega, bora i drugih znakova starenja. Zahvaljujući antioksidansima štiti je i od razornih utjecaja slobodnih radikala, jača njezine zaštitne funkcije te održava njezinu prirodnu ravnotežu. Ulje avokada potiče stanični metabolizam, obnavljanje postojećih i stvaranje novih stanica te stoga, između ostalog, pridonosi ublažavanju bora te elastičnosti i čvrstoći kože i njezina vezivnog tkiva. Uspješno obnavlja kožu i u slučaju iritacija, izražene suhoće i oštećivanja.

Koristi se također za tretiranje ožiljaka, strija, ekcema i psorijaze i općenito regeneraciju kože, te za pripremu mišića za napore, za izradu aromaterapeutskih dermalnih pripravaka, naročito za upalne procese mišića i zglobova.

U uljima za masažu treba ga dodavati drugim uljima lakše konzistencije, kao što su bademovo, suncokretovo ili ulje marelice i to preporučljivo do 25%.

 

Kozmetička primjena

Zbog svojih vrijednih sastojaka hladno prešano ulje avokada izvrsno je za izradu  učinkovitih preparata za njegu kože i kose.

Zbog sadržaja lecitina izvrsno je za spravljanje krema i emulzija, balzama za usnice, te uljnih pakunga za kosu. Ulje od avokada primjereno je za njegu suhe i oštećene kose, koju čini zdravom i čvrstom. Idealno je i za njegu suhog i iritiranog vlasišta sklonog pojavi suhe peruti.

 

Gastro primjena

Ulje avokada je visokovrijedno delikatesno ulje koje se u kulinarstvu koristi za oplemenjivanje okusa različitih umaka, dressinga i majoneza, te za pripremu specijaliteta meksičke kuhinje.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!