Suncokretovo ulje

Ulje avokada
July 15, 2015
Ulje argana
August 1, 2015

SUNCOKRET (Helianthus annuus)

Način dobivanja: hladno tiještenje sjemenki

Sastav: oleinska 20%, linolna 70%, palmitinska i stearinska masna kiselina 10%, vitamini A,E,D, B1, B2, B6 i D, minerali – kalij. magnezij, željezo, fosfor, selen, kalcij i cink.

Nerafinirano ulje je lagane teksture, svijetložute boje s vrlo blagim mirisom. Ovo ulje ima finu i laku strukturu upija se polako i prodire duboko u kožu i vrlo je pogodno za korištenje, jer ostavlja kožu glatkom i nemasnom.

 

Oralna primjena

Selen i vitamin E iz suncokretovog ulja snažni su antioksidansi koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala i vrlo su značajni u sprečavanju i liječenju malignih bolesti. Polinezasićene masne kiseline, naročito linolna, kao i fitoseroli i prehrambena vlakna iz suncokreta, vrlo efikasno snižavaju kolesterol u krvi. Esencijalne masne kiseline iz suncokreta pomažu proizvodnju prostaglandina E1 u organizmu, koji omogućava širenje krvnih stijenki i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Vitamin E je i snažan antioksidans koji sprječava oštećenja krvnih stijenki.

 

Dermalna primjena

Suncokretovo ulje djeluje blago adstrigentno. Korisno je u svim tretmanima suhe i oštećene, ali i masne kože te u liječenju akni. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama. Pomaže u hidrataciji, regeneraciji i njezi kože. Snažno je protuupalno ulje pa je korisno kod psorijaza, ekcema, čireva, modrica, pelenskog osipa, upaljenih vena, hemoroida. Omekšava, vlaži i štiti kožu. Djelotvoran kod arteroskleroze, ima diuretska svojstva, djeluje kao sredstvo za iskašljavanje, a sastojak ulja, inulin, koristi se za liječenje astme.

Jedno je od najboljih ulja za masaže zbog relativno brzog upijanja, čime olakšava prijenos molekula eteričnih ulja u kožu. U slučaju grčeva u nogama, suncokretovo ulje može se upotrijebiti za masažu. Potrebno ga je utrljavati dva do tri puta dnevno, a tako se mogu ublažiti i bolovi uzrokovani reumom i artritisom.

 

Kozmetička primjena

Može se koristiti kao primarno ulje u mnogim losionima, pilinzima za tijelo, uljnim kupkama i formulacijama za masažu. Iznimno je korisno u pripravcima namijenjenim zreloj, osjetljivoj, suhoj i oštećenoj koži. Vrlo često služi i za spravljanje ljekovitih macerata drugih biljaka.

 

Gastro primjena

U kulinarstvu suncokretovo ulje koristi se za pirjanje, kuhanje i za pripremu salata, a zbog svog blagog okusa slaže se sa svim namirnicama. Ono posjeduje visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama kod pripreme hrane stoga se na njemu hrana može i pržiti. Međutim, ono što nikako nije preporučljivo je višekratno i dugotrajno prženje u istom ulju.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!