Ulje pšeničnih klica

Ulje argana
August 1, 2015
Kantarion – gospina trava (macerat)
August 30, 2015

Pšenične klice (Triticum vulgare)

Zemlja podrijetla: Njemačka

Način dobivanja: hladno tiještenje klica,  nerafinirano

Sastav: linolna kiselina 52‐59%,  α‐ linolenske kiseline 4‐10%, vitamini A, C, D i E (najmanje 2,8 mg vitamina E po gramu ulja), minerali i proteini. Usprkos visokom sadržaju polinezasićenih kiselina, ulje se teško kvari upravo zbog sadržaja vitamina E.

Ulje je zlatnožute boje, blago orašastog okusa i  sadrži veliku količinu vitamina E što ga čini prirodnim antioksidantom.

 

Oralna primjena

Oralno uzimanje ulja pšeničnih klica djeluje preventivno protiv aterosklerotičnih promjena i smanjuje kolesterol u krvi, te dugotrajno štiti srce i krvne žile. Za ovu primjenu, koristi se oralno 1-2 žličice dnevno. Ovo ulje je vrlo hranjivo i zdravo zbog nezasićenih masnih kiselina i vitamina E (naravno, samo ono koje je hladno prešano i nerafinirano!). Koristi se i kao dodatak prehrani ‐ jedna do dvije žličice ovog ulja više nego zadovoljava potrebe ljudskog organizma za vitaminom E. Vitamin E u kapsulama, ako je prirodni, ionako se i dobiva pročišćavanjem iz ulja klica žitarica.

Ne smiju ga koristiti osobe alergične na brašno odnosno pšenicu.

 

Dermalna primjena

Ulje pšeničnih klica u njezi kože stimulira izmjenu tvari, štiti stanice kože od oštećenja, dokazano smanjuje nastanak i djelovanje bora, dubinski hrani i regenerira kožu. Dobro je za sve tipove kože, naročito za ispucalu, suhu i zrelu kožu,  za regeneraciju kože nakon trauma i bolesti. Regenerira stanice kože, jača slabe stijenke kapilara, zacjeljuje ožiljke i opekotine, pomaže u sprječavanju nastanka strija.

Ulje pšeničnih klica je također vrijedan dodatak u njezi upalnih kožnih bolesti, poput psorijaze i ekcema, zatim za njegu kože nakon opeklina i ozljeda te za tretiranje ožiljaka. Nezaobilazno je u njezi suncem oštećene kože.

Ulje je gusto i kao baza ne koristi se samo. Ovisno o stabilnosti ostalih baznih ulja u mješavini ulja treba ga dodavati u količinama od 5 – 20% da se uspori oksidacija baznih ulja.

 

NAPOMENA: Ulje pšeničnih klica može biti kontraindicirano za osobe sklone alergijama na pšenično brašno. Ako se sumnja u takvu sklonost, potrebno je prije korištenja napraviti test.

 

Kozmetička primjena

Koristi se u izradi aromaterapeutskih pripravaka za njegu suhe i zrele kože, oštećene kože, te za izradu pakunga za kosu.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!