Kantarion – gospina trava (macerat)

Ulje pšeničnih klica
August 15, 2015
Ulje jojobe
September 1, 2015

Kantarion (Hypericum perforatum)

Način dobivanja: maceriranje u maslinovom ulju

 

Djelovanje

Ulje gospine trave djeluje analgetično, protuupalno, a naročito blagotvorno djeluje na upaljenje živce. To svojstvo čini ulje gospine trave korisnim kod slučajeva neuralgija (npr. kod neuralgije ličnog živca, nervus trigeminus bolesno mjesto treba kroz dulje vrijeme lagano masirati uljem od gospine trave, a tretman treba upotpuniti čajnom kurom). Smiruje iritacije i upale. Ima odlično djelovanje kao sredstvo za rane, dekubitus, opekotine (onih od sunca također) i njegu kože, koristi u tretmanima strija, ožiljaka, bora, suhe i suncem oštećene kože, kod hemeroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni.

Važno je napomenuti da je kantarionovo ulje izvanredan lijek kod različitih ženskih problema poput cista, upale jajnika i gljivica. Može se koristiti umjesto kalofila (tamanua) u izradi vagitorija za HPV, bakterijske infekcije (vaginitise), gljivične infekcije ili klamidije.

U slučaju kirurškog tretmana raka dojke, kao i liječenju rana nakon završene operacije neki liječnici preporučuju upotrebu kantarionovog ulja u procesu zarastanja rane.Razlog za ovakvu praksu je znanje o antikancerogenom djelovanju flavonoida (hiperin, kvercetin i rutin) – važnih sastojaka kantarionovog ulja.

Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju, te kao sredstvo za masažu kod krstobolje, bolova izazvanih gihtom i reumatizmom, iščašenja i bolova u leđima. Jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, lumbaga.

Pojačava terapeutska svojstva eteričnih ulja. U tu svrhu se kao baza za terapeutske mješavine često miješa s uljem nevena i drugim baznim uljima a naročito je pogodno za anticelulitne masaže.

Posjeduje protuupalna i adstrigentna svojstva, koristi se za izradu aromaterapeutskih dermalnih pripravaka za tretmane upale živaca i mišića, upaljenih vena, hemeroida, kod rana, modrica, artritisa, išijasa, reume.

 

NAPOMENA

Kantarionovo ulje je fototoksično, što znači da se nakon primjene koža ne smije izlagati suncu jer može izgorjeti. Ljudima koji lako tamne može ubrzati tamnjenje kože, no većini ljudi može pojačati opekotine izazvane sunčanjem, te izazvati pojavu “fleka” na koži kojih će se riješiti teško ili nikada! Uvijek je neophodno potražiti savjet i dopuštenje liječnika prije nanošenja ulja na kirurške rane.

Kantarionovo ulje se ne smije stavljati na svježe rane (koje još krvare).

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!