Ulje jojobe

Kantarion – gospina trava (macerat)
August 30, 2015
Mažuran
September 3, 2015

JOJOBA (Simmondsia sinensis)

Zemlja podrijetla: SAD

Način dobivanja: : hladno tiještenje sjemenki, nerafinirano

Sastav: eikosenska kiselina – 70%; eručna kiselina – 13%; oleinska kiselina – 10%; vitamin E, kompleks B vitamina, silicij, bakar, krom i cink, jod

Jojoba zapravo nije ulje, nego tekući vosak. Gotovo je bez mirisa i boje. Kemijska struktrura je slična dijelu sebuma, stoga je korisno za liječenje akni i za smanjivanje prevelike produkcije sebuma. Zbog sadržaja miristinske masne kiseline poželjan je sastojak ulja za njegu upaljene i nadražene kože. Izvrstan je ovlaživač svih tipova kože, sprječava isušivanja kože, stabilizira ph kože, regulira lučenje masnoće, regenerira kožu. Nezamjenjiv sastojak za poboljšanje elasticiteta kože. Ima antialergijsko i protuupalno djelovanje. Nije ga uputno duže koristiti samog, već se miješa s drugim biljnim uljima u koncentraciji do 30%.

 

Oralna primjena

Spada u ulja koja se ne smiju piti. Konzumacija oralnim putem može oštetiti probavni sustav.

 

Dermalna primjena

Izvrsno je za sve tipove kože, a naročito je dobro za balansiranje izrazito suhe ili previše masne kože. Štiti, vlaži i omekšava kožu. Odlično je za upale, ožiljke, psorijazu, dermatitis, ekcem, akne, opekotine od sunca, prhut, seboreju, strije, iritiranu kožu (npr. nakon brijanja ili depilacije). Korisno ga je upotrijebiti kod išijasa, reumatizma, artritisa. Izvrsno štiti od hladnoće a u zaštiti protiv sunca ima zaštitni faktor 4.

 

Kozmetička primjena

Jedno je od temeljnih ulja u prirodnoj kozmetici. Vrlo je stabilno ulje i teško užegne, podnosi zagrijavanja te se koristi kao nosivo biljno ulje u prirodnim parfemima. Ulje jojobe pogodno je za hidrataciju lica i tijela zbog svojih prirodnih hidratacijskih svojstava brzo se upija u kožu te je ostavlja mekom i hidratiziranom. Kod primjene na masnu kožu ulje jojobe uravnotežuje proizvodnju sebuma kože te sjmanjuje pojavu prištića. Pogodno je za čišćenje lica odstranjivanje šminke na licu i oko očiju. Koristi se i za njegu suhih i ispucalih usnica, za njegu i hidratizaciju  suhih i ispucalih ruku, za njegu suhe kose i ispucalih vrhova.  Jojobino ulje prodire do korijena dlake, vrlo brzo omekšava i rastvara otvrdnuća te na taj način omogućuje tjemenu i folikulama dlake da normalno obavljaju svoju funkciju. Jojoba može pomoći i kod suhih zanoktica sklonih pucanju i crvenilu. Zbog svojeg antibakterijskog i protugljivičnog djelovanja spriječit će razvoj bakterija na osjetljivom području kožice oko nokta i istovremeno njegovati i omekšati kožicu.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!