Mažuran

Ulje jojobe
September 1, 2015
Ulje sjemenki grožđa
September 15, 2015

Mažuran (Origanum majorana)

 

Porodica: Lamiaceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Mediteranska regija, Egipat, sjeverna Afrika, a ulja proizvode Francuska,Tunis, Maroko, Egipat, Bugarska, Mađarska i Njemačka

Bolja ulja: svijetlo žuta

Miris ulja: svjež, biljni, topao, ugodan, slatko-drvenast i intenzivan

Način dobivanja: destilacija vodenom parom osušenih cvjetova

Kemijski sastav: alkoholi 50%, monoterpeni 40%, sesquiterpeni 3%, esteri 2%, alifatski aldehidi 1%,  i nešto fenola.

Po kemijskom sastavu spada u monoterpenske alkohole koji su tonizirajući, antiseptični, antivirusni i imunostimulirajući. Naziv ovog spoja je Terpinen-4-ol.

Djelovanje: analgetičko, anafrodizijačko, antiseptičko, antioksidantno, baktericidno, karminativno, diuretičko, jača srce, digestivno, emenagogičko, ekspektoransno, fungicidno, hipotenzivno – snižava krvni tlak, širi krvne žile, laksativno, sedativno, stimulira nerve, vrlo snažno antistresno ulje.

 

F (fizička razina) – ogrebotine, reumatizam, artritis, lumbago, mišićni bolovi, grčevi i kontrakcije; kolike, konstipacija, dispepsija; bronhitis, sinusitis, spazmolitički kašalj, prehlade; genitalne infekcije, amenoreja, dismenoreja, problemi PMS-a; hipertenzija, nervoza, stres, nesanica, glavobolja, migrena.

NAPOMENE: Oprez kod niskog tlaka.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi emocije mira, utjehe, zadovoljstva, suosjećanja. Preporučuje se kod anksioznosti, stanja potištenosti.

Mažuran je eterično ulje pogodno za osobe koje se nalaze u dubokim emocionalnim traumama, stvara ravnotežu, daje osjećaj smirenosti i sigurnosti. Opuštajući, topao i tješiteljski, mažuran je pogodan za osobe koje se osjećaju osamljeno i nepodržano, emocionalno prikraćeno, te su pod stresom, ili u brigama. Eterično ulje mažurana djeluje umirujuće, ali istovremeno zagrijava te tako olakšava emocionalnu čežnju i unapređuje sposobnost unutarnje samonjege.

M (mentalna razina) – Na mentalnoj razini pomaže u smirivanju opsesivnog razmišljanja i uzburkanih misli, stoga je pogodan za osobe koje previše razmišljaju.

D (duhovna razina) – Njegove duhovne komponente su požrtvovnost i predanost.

Energija (gentleman): 3. energetski centar

Eterično ulje mažurana nosi energiju gentleman-a koji je obazriv, dobrohotan, kavalir, ima stil, silno jaku osobnost, posvećen je sebi i ideji, istovremeno pomažući drugima i brineći o drugima, pazi na uravnoteženost naših emocija i misli koje u slučaju da su obojene negativno mogu utjecati na disbalans našeg tijela i onemogućiti nam funkcionalno djelovanje.

Daje se ljudima koji trebaju „stati na loptu“, ostaviti sve staro iza sebe i krenuti u novo, on mijenja stare navike, dajući nam vremena da se saberemo i odredimo put kojim ćemo krenuti. Kao biljka ljubavi, on hrani mjesto iz kojeg dolaze naše potrebe, pomažući obnavljanje moći davanja.

 

Mjere opreza: Uglavnom je vrlo sigurno ulje, ne preporuča ga se koristiti u trudnoći. Nije za oralnu upotrebu, ne smije se stavljati nerazrijeđeno na kožu i treba ga čuvati od djece.

 

Zanimljivosti o mažuranu

Mažuran potječe iz Indije, a uzgajao se u Egiptu još prije 3000 godina i koristio se za spravljanje parfema, pomada i lijekova. Ime roda Origanum izvedeno je iz grčkih riječi oros i ganos što znači „radost planina“. Mažuran se kao ljekovita biljka koristi od davnina. U starom Egiptu uzgajao se kao sveta biljka boga Ozirisa, boga plodnosti, obilja, vegetacije. U grčko-rimsko doba bio je simbol sreće. Povezan s Afroditom bio je simbol ljubavi i časti. Njegovim cvijetom kitili su se mladenci za bolji i uspješniji početak zajedničkog života. Govori se da je biljci, svojim nježnim dodirom, miris dala Afrodita. Stari Grci su vjerovali da zeleni dijelovi mažurana namočeni u vino povećavaju ljubavnu moć. Grci su ga koristili za liječenje mišićnih grčeva, za probavne tegobe, te kao sredstvo protiv trovanja. Grčki liječnik Dioskorid napravio je melem od mažurana i nazvao ga amaricimum, a bio je namjenjen zagrijavanju i jačanju živaca. Za Grke je divlji mažuran bio pogrebna biljka koju su sadili na grobovima da bi donio duhovni mir umrlima. U Europi se uzgaja od 19. stoljeća.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!