Ulje sjemenki grožđa

Mažuran
September 3, 2015
PALMAROSA – saveznik u ljubavnim bitkama
September 21, 2015

Ulje sjemenki grožđa (Vitis vinifera)

Zemlja podrijetla: Čile

Način dobivanja: tiještenje usitnjenih sjemenki

Sastav: linolna, oleinska, palmitinska i stearinska masna kiselina, vitamini- sadrži veliku količinu vitamina E, te vitamina A, B, C,  minerali, visok udio tokotrienola (snažnijeg antioksidansa od tokoferola).

Ulje sjemenki grožđa je zlatno žute boje, iznimno je fine teksture, bez okusa i mirisa,  brzo se upija i dobro prodire u kožu.

 

Oralna primjena

Ulje sjemenki grožđa sadrži omega-3 masne kiseline i ima zaštitni učinak na krvožilni sustav. Jača krvne stijenke i poboljšava njihovu elastičnost te smanjuje mogućnost od nastanka krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani i moždani udar. Poboljšava cirkulaciju, jača imuno sustav, snižava nivo lošeg kolesterola a povećava nivo dobrog kolesterola.

 

Dermalna primjena

Odlično je za njegu svih tipova kože, a posebno za osjetljivu i dehidriranu masnu kožu te kožu sklonu aknama (sužava pore).  Ima blago adstrigentno djelovanje, te je dobro za reparaciju oštećenih stanica te pojačanu hidrataciju (zadržava vlagu u stanicama). Njegovi sastojci usporavaju proces starenja kože, štite je od infekcija i jakog utjecaja sunca. Preporučuje se i za njegu problematične kože. Odlično je sredstvo za tretman opekotina i rana (antiseptik).

 

Kozmetička primjena

Ulje se primjenjuje i u prirodnim proizvodima za njegu kože. Najmanje masno od svih baznih ulja, pogodno za izradu aromaterapeutskih dermalnih pripravaka, kao dodatak u kremama, losionima, balzamima za usne, posebice za one namijenjenoj suhoj i preuranjeno ostarjeloj koži, te kod ispucalih kapilara i proširenih vena. Za njegu masne kože uglavnom se kombinira s voskom jojobe i uljem lješnjaka.

 

Gastro primjena

Ulje se upotrebljava u kulinarstvu i sadrži obilje antioksidanata i polifenola. Pogodno je za pripremu svih vrsta jela i za kraća prženja i dinstanja. Ulje od grožđanih koštica je idealno je za kuhanje za bolesnike s povišenim krvnim tlakom i arterosklerozom.

Također upotrebljavamo ga u kuhinji u lisnatim salatama (zelena, matovilac…) te uz sireve i gljive kao i u voćnim salatama.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!