PALMAROSA – saveznik u ljubavnim bitkama

Ulje sjemenki grožđa
September 15, 2015
Ulje Noćurka
September 30, 2015

Miris i energija ovog esencijalnog ulja vrlo je specifična i izaziva različite osjećaje – od vrlo Ugodnih do vrlo neugodnih. Palmarosa ima snažno pozitivno djelovanje na kožu, probavu i nervni sistem. Na fizičkoj razini djeluje protuupalno, antiseptički, digestivno, smanjuje ožiljke, vlaži kožu te pomaže u snižavanju povišene temperature. Snažno djeluje protiv raznih vrsta gljivica, pomaže prilikom infekcija urogenitalnog trakta, gljivičnih infekcija kože. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – srpanj 2015.

Samonikla trava izduženih listova i jakog mirisa naziva se i turski ili indijski geranij, a njegovo esencijalno ulje nosi energiju koja potiče ljubavne izazove

Ljubavni izazovi su, s jedne strane, izvor uzbuđenja, začin koji životu ucjepljuje draž, osjećaj da živimo punim plućima, okus avanture koja život čini vrednijim življenja. Potiču nas i na razmišljanje o promjenama i njihovo prihvaćanje, ali s druge strane, jačaju i osjećaj nesigurnosti i strah od gubitka. Ovi su elementi i sastavni dijelovi ljubavnog odnosa, nužni za njegov razvoj i produbljivanje, kao i za osobni rast i razvoj pojedinca u odnosu. Razvojni potencijal izazova je u tome što oni nužno preispituju naše stavove, granice, emocije i uvjerenja, bilo da nas učvršćuju u donesenoj odluci i onome što jesmo i gdje jesmo, bilo da nas potiču na rast i promjene, gurajući nas naprijed na stazi života.Kao i bilo koji drugi tip odnosa, i ljubavni je odnos u svojoj osnovi ništa drugo nego razmjena energija. Kad je ta razmjena proporcionalna, odnos je u energetskoj ravnoteži, ili može biti stabilniji i manje stabilan. Zapravo je on u stalnom procesu mijene koja se očituje u uspostavljanju te ravnoteže i gubljenju, zbog čega je pogrešno uvjerenje da je on „vječan i nesalomljiv“. Što god da se dogodi u njemu, tjera nas na promjenu, bilo svakodnevice, navika, stila života, emocija. I sama promjena je po svojoj definiciji nesigurna, s obzirom na to da nameće pitanja kao što su „što će biti“ i „kako ce sve to završiti“. Što je to što ljubavni odnos može uzdrmati, promijeniti, slomiti, učvrstiti ili učiniti uzbudljivijim? To su kompleksi, bilo oni manji ili veći. Ukoliko su na djelu kompleksi manje vrijednosti, u strahu da odnos ne pukne spremno gubimo svoje odrednice, sebe. Ukoliko su na djelu kompleksi više vrijednosti, postavljamo i sebi i partneru visoke ciljeve, a samim time i očekivanja koja znatno pterećuju odnos. Emocije koje se javljaju u ljubavnim izazovima su različite, one mogu biti konstruktivne, destruktivne ili ambivalentne. Najčešće se radi o emocijama nesigurnosti, straha, tuge, tjeskobe, neiskrenosti, ljutnje. One dovode do konfuznih i raspršenih misli te ponašanja koje odskače od uobičajenog. Kad ljubavni odnos gubi na svojoj snazi i dinamici, dolazi do stagnacije, kojoj neminovno slijedi promjena. Ovaj poduži uvod najbolje opisuje prirodu i djelovanje ulja palmarose. Terapeutska svojstva i miris ovog ulja pokazali su se učinkovitima u situacijama kad osobe pate zbog nezadovoljavajuće ili kompromitirajuće ljubavne veze, kad prolaze kroz iskustvo rastave, kad su emocionalno i psihički ovisni o drugoj osobi, kad je toj osobi potrebna pomoć da prekine spone koje je ograničavaju, ali i snažno povezuju s nekim.

love_palmarosa

 

USKLADITE SE S DRUGIMA 

palmarosaMiris i energija ovog esencijalnog ulja vrlo je specifična i izaziva različite osjećaje – od vrlo Ugodnih do vrlo neugodnih. Palmarosa ima snažno pozitivno djelovanje na kožu, probavu i nervni sistem. Na fizičkoj razini djeluje protuupalno, antiseptički, digestivno, smanjuje ožiljke, vlaži kožu te pomaže u snižavanju povišene temperature. Snažno djeluje protiv raznih vrsta gljivica, pomaže prilikom infekcija urogenitalnog trakta, gljivičnih infekcija kože. Izvrsno je kozmetičko ulje koje kožu vlaži, potiče regeneraciju stanica, regulira proizvodnju sebuma. Njime tretiramo akne, ekceme, infekcije, ožiljke, strije, bore, upale, osipe. Na emotivnoj razini umanjuje sve oblike nervoza, anksioznost, osjećaj nesigurnosti. Potiče emocionalnu stabilnost pa je naročito pogodno za osobe koje boluju od anoreksije. Na mentalnoj razini umiruje misli, pročišćava ih i pozitivno usmjerava. Pomaže u stabiliziranju mentalnih konflikata te ublažava preopterećenost. Stabilizira naše razmišljanje i pomaže u usklađivanju s drugima. Na duhovnoj razini potiče požrtvovnost, umjesto žrtvovanja. Usmjerava nas prema predanosti, razumijevanju i brižnosti te iscjeljuje strahove od obmana. Na energetskoj razini usmjerava nas prema iskrenosti i otvorenosti. Upozorava nas da stvari ne činimo iz interesa, bez obzira koliko oni bili snažni, te da ne  zaboravimo i ne izgubimo sebe na putu ostvarivanja ciljeva.

ESENCIJALNO ULJE PALMAROSE NAJVIŠE SE KORISTI U KOZMETICI I PARFUMERIJSKOJ INDUSTRIJI, A PONEKAD SE DODAJE I KAO MIRISNA KOMPONENTA U DUHAN.

 

URADI SAM

Ulje za njegu i pomlađivanje kože: 30 ml ulja jojobe, 8 kapi palmarose, 3 kapi benzoina, 4 kapi slatke naranče

Mirisna lampica

PROTIV PSIHIČKE NESIGURNOSTI: 4 kapi eteričnog ulja palmarose, 2 kapi geranija, 2 kapi slatke naranče

NERVOZA I ANKSIOZNOST: 4 kapi palmarose, 2 kapi melise, 2 kapi cedra

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – srpanj 2015.

error: Content is protected !!