Ulje Australiskog oraščića, Makadamija

Ulje Noćurka
September 30, 2015
RUŽINO DRVO – olakšava sposobnost uvida
October 1, 2015

Makadamija (Macadamia integrifolia)

Zemlja podrijetla: Australija

Način dobivanja: hladno tiještenje ploda, nerafinirano

Sastav: oleinska kiselina 55‐65%; palmitoleinska kiselina 15‐30%; male količine omega-6 masnih kiselina dok na zasićene masne kiseline otpada samo 16% ukupnog sadržaja; vitamini E i A te skvalen, koji služi za sintezu vitamina D.

Ulje makadamije zlatne je boje, prepoznatljivog orašastog mirisa i fine teksture. Zahvaljujući svom sastavu, ulje makadamije ublažava upale, poboljšava pamćenje, potiče proizvodnju testosterona i smanjuje simptome astme i alergije. Zbog visokog udjela magnezija pomaže općem zdravlju kostiju, tkiva i stanica, a također stabilizira središnji živčani sustav i srčani ritam.

 

Oralna primjena

Oralno uzimanje ulja makadamije smanjuje razinu LDL/VLDL kolesterola ( lošeg kolesterola). Ovo ulje posjeduje čak 80% zdravih jednostruko nezasićenih masnih kiselina, po čemu je slično kokosovom ulju. Jednostruko nezasićene kiseline su poznate po tome da štite od nekolikih vrsta raka i srčanih bolesti te smanjuju rizik od metaboličkih poremećaja kao što su rezistencija na inzulin i dijabetes. Zahvaljujući svom sastavu, ulje makadamije ublažava upale, poboljšava pamćenje, potiče proizvodnju testosterona i smanjuje simptome astme i alergije. Zbog visokog udjela magnezija pomaže općem zdravlju kostiju, tkiva i stanica, a također stabilizira središnji živčani sustav i srčani ritam. Ulje makadamije potpomaže mršavljenju te smanjuje simptome alergije i astme.

 

Dermalna primjena

Bogato je palmitoleinskom kiselinom (do 25%), koja se nalazi u sebumu mlade kože, stoga je izrazito pogodno za tretiranje suhe i zrele kože, kao i za njegu dječje kože. Hrani kožu te je osobito dobro nanijeti ga na kožu nakon izlaganja suncu jer usporava starenje kože. Također, ono je i svojevrstan melem za opekline, ožiljke, rane i iritacije. Iznimno se brzo upija u kožu  pa je dobro nosivo biljno ulje za eterična ulja, zato ga zovu i ‘’uljem koje nestaje’’.  Zbog svojstva upijanja, koristi se u uljnim mješavinama za mladu kožu.

 

Kozmetička primjena

Ulje makadamije je izrazito pogodno u njezi zrele kože. Također je i svojevrstan melem za opekline, ožiljke, rane i iritacije, pogodno je za izradu macerata. Zbog sposobnosti upijanja, koristi se u uljnim smjesama za mladu kožu. Prikladno je kod svih pripravaka za koje je važno brzo prodiranje eteričnih ulja rastopljenih u biljnom ulju (mješavine protiv celulita, gljivica, za dišne infekcije i sl.).

Ulje makadamije je izvrsno za njegu kose, štiti tjeme i kosu od oštećenja, brzo se upija i prodire duboko te kosi pruža potrebnu vlagu. Odstranjuje elektricitet iz kose, olakšava njeno oblikovanje, daje joj dodatni sjaj, pruža zaštitu od UV zraka te je ostavlja svilenkastom, laganom i glatkom.

 

Gastro primjena

Ulje makadamije daje hrani blag i orašast okus. Zahvaljujući ukusnoj, bogatoj aromi, odlično je kao salatno ulje. Zbog visokog udjela mononezasićenih kiselina podnosi visoke temperature, a pritom ne gubi svoj okus. Ulje makadamije ne smije se koristiti ukoliko postoji alergija na orašaste plodove.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!