Aromaterapija i depresija

RUŽINO DRVO – olakšava sposobnost uvida
October 1, 2015
MIRTA – uči nas reći “NE” sebi i drugima
October 7, 2015

Aromaterapija kontrolirano koristi eterična ulja kako bi unaprijedila/očuvala zdravlje tijela, uma i duha. Grana je komplementarne medicine i njeni učinci su znanstveno dokazani. U pomoći osobi koja pati od depresije najjače djelovanje eteričnih ulja očituje se u djelovanju mirisa na olfaktorni, autonomni, endokrinološki i limbički sustav. Članak je objavljen u časopisu Zdrave vijesti – rujan 2015.

Nekad alternativna medicina, danas grana komplementarne medicine. Aromaterapija je dragocjena prirodna pomoć u prevladavanju brojnih zdravstvenih i emocionalnih tegoba, pa tako i depresije

Depresija je poremećaj raspoloženja karakteriziran raznim simptomima koji loše utječu na način razmišljanja osobe o samoj sebi ili okolini, ugrožava funkcioniranje pojedinca, odnosno njegovu sposobnost prilagodbe životu društva.

Simptomi depresije su:

  • kognitivni (negativne misli)
  • ponašajni (manjak aktivnosti, povlačenje)
  • tjelesni (gubitak ili povećanje apetita, nesanica)
  • afektivni (osjećaj žalosti, tuge, krivnje)
  • motivacijski (gubitak interesa, odgađanje)

Depresija nastaje kao kombinacija triju skupina čimbenika: genetskih, psiholoških (gubitak posla, supružnika, djeteta, emocionalne prevare) i okolišnih (gubitak posla, fizičke traume, nesreće). Stresni događaji, posebice ako su trajni, u stanju su sniziti razinu nekih neuroprijenosnika (kemijskih posrednika), poput serotonina i noradrenalina, te proizvesti hiperaktivnost osi hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda s posljedičnim povećanjem kortizola u krvi, što znači da promjene nisu samo neurokemijske nego i neuroanatomske (utječu na fizičku strukturu mozga).

 

Pomoć aromaterapije

Aromaterapija kontrolirano koristi eterična ulja kako bi unaprijedila/očuvala zdravlje tijela, uma i duha. Grana je komplementarne medicine i njeni učinci su znanstveno dokazani. U pomoći osobi koja pati od depresije najjače djelovanje eteričnih ulja očituje se u djelovanju mirisa na olfaktorni, autonomni, endokrinološki i limbički sustav. Psihofiziološka reakcija koja nastaje u međuodnosu navedenih sustava bitno može umanjiti stanje depresije, posebno emocije tuge žalosti, tjeskobe i krivnje, pomoći kod nesanice i smanjenog apetita te povećati energetsku razinu i potaknuti osobu na promjene. Eterična ulja koja imaju antidepresivno djelovanje su: timijan ct. timol, lavanda, ylang-ylang, geranij, mažuran, slatka naranča, mandarina, neroli, ruža, jasmin, muškatna kadulja, tamjan i rimska kamilica. Kemijski spojevi koji potiču opuštanje u eteričnim uljima su: ketoni, esteri i aldehidi. Oni koji su stimulirajući su: monoterpenski alkoholi, fenoli, oksidi i monoterpeni. Postoji ulje za svaku tegobu.

 

Postoji ulje za svaku tegobu

Osjećaj tjeskobe, tuge, krivnje… za svaku nelagodu ili osjećaj s kojim se osjećate loše postoji biljka (jedna ili više njih), odnosno eterično ulje. Treba znati koje odabrati i kako ga koristiti.

 

Napad tjeskobe: Suha inhalacija timijana ct. timol, 2 − 3 puta dnevno, 5 − 6 dubokih udaha. Ovo eterično ulje ne preporučuje se osobama s neurološkim dijagnozama bez prethodne konzultacije.

Tuga: Svi navedeni načini upotrebe eteričnih ulja lavande, ylang-ylanga, mažurana, slatke narače, mandarine. Muškatna kadulja može se koristiti kod dubokih tuga na način da se po jedna kap muškatne kadulje (nerazrijeđene) kapne u lakatnu jamicu, a nakon toga se ruka savine u zglobu. Držimo taj položaj minutu-dvije. Postupak se može raditi 1 − 2 puta dnevno kroz dva tjedna, nakon čega se napravi pauza od dva tjedna. Trudnice, dojilje i osobe s endokrinološkim bolestima ne bi trebale koristiti ovaj način bez prethodne konzultacije.

Krivnja: Sva navedena eterična ulja, a posebno eterično ulje timijana, ruže, nerolija, ylang-ylanga i jasmina. Najjači se učinak postiže primjenom kroz kupke i mirisne lampice, što znači dugotrajnije izlaganje djelovanju mirisa eteričnih ulja.

Povećanje motivacije: Eterična ulja timijana, geranija i muškatne kadulje. Koriste se kroz kupku, mirisne lampice i suhu inhalaciju.

 

Zrinka Jezdić, Dipl. klin. aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu Zdrave vijesti – rujan 2015.

error: Content is protected !!