MIRTA – uči nas reći “NE” sebi i drugima

Aromaterapija i depresija
October 6, 2015
Ulje koštica marelice
October 15, 2015

Mirta ili mrča je zimzeleni grm koji samoniklo raste po šikarama Mediterana, a ljepoti njezinog cvijeta nisu mogla odoljeti ni antička božanstva, pa ga je u staroj Grčkoj prelijepa boginja ljubavi Afrodita odabrala kao svoj simbol. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – rujan 2015.

 

Kroz povijest cijenjena kao biljka koja simbolizira ljubav, ljepotu, mir i čistoću, mirta se danas koristi kao eterično ulje, ljekoviti pripravak, piće ili začin

Mirta ili mrča (lat. Myrtus communis) je zimzeleni grm koji samoniklo raste po šikarama Mediterana, a ljepoti njezinog cvijeta nisu mogla odoljeti ni antička božanstva, pa ga je u staroj Grčkoj prelijepa boginja ljubavi Afrodita odabrala kao svoj simbol. Ovo i ne čudi, ako znamo da je Afrodita rođena iz morske pjene, a da je i cvijet mirte pjenast. I u starom Rimu je njezina “blizanka po ljepoti” Venera, širila svoje zavodničke moći u okrilju mirtinog grma, koji su se sadili oko hramova posvećenih ovoj božici ljubavi. Legenda kaže i da je Mirta bila omiljena Venerina svećenica koju je, u želji da je zaštiti od napasnih prosaca, pretvorila u mirisan zimzeleni grm. Stoljećima se smatrala i afrodizijakom pa koristila u vjenčanim buketima i sadila u vrtu mladenaca da im osigura mir i ljubav. Iako rafinirana, profinjena i ženskog roda, u simbolici i misticizmu mirta predstavlja cisti muški princip (zreliji i stariji od ružmarina), pa je ona simbol ljepote utemeljen na skladu ženskog i muškog principa. U ljekovite svrhe od davnina se koriste njezini listovi i plodovi. Sadrži eterično ulje, trjeslovine, smolu, gorke tvari, limunsku i jabučnu kiselinu, a esencijalno ulje ove biljke je visoko cijenjeno u aromaterapiji, jer primjena u aromaterapeutskim dozama ne izaziva ikakve kontraindikacije.

mirta_euIma antiseptičko, protuupalno i respiratorno djelovanje, a naročito umirujuće, pri čemu nam pomaže da se učinkovito prilagodimo drugima. Mirta uči umjerenosti i skladu. Umjerenost je vrlina koja donosi zdravlje, sreću i blagostanje, i koja je baza za zdravi emocionalni i duhovni život. Afirmativna je i potvrdna, jača samokontrolu osjećaja, strasti, želje i žudnje. Kao oblik samoodgoja, ali i odgoja, uči nas da kažemo NE sebi i drugima, da postavimo granice u kojima se možemo zdravo razvijati. Sklad je stanje u kojem su naši aspekti postojanja u harmoniji i sinergiji. S tim ciljem potrebno je uskladiti svoje želje i očekivanja, a zatim uskladiti sebe s bližnjima i svijetom u kojem živimo. Vrlina sklada je istovremena sličnost i jednakost s nekom osobom, idejom, okruženjem ili društvom u kojem živimo, donoseći nam mir i ljepotu, unutarnju i vanjsku. Biti u skladu sa sobom znaci uskladiti karakter, ego, običaje, navike, vjerovanja sa svojim nutarnjim bićem. Energetski gledano, sklad i umjerenost balansiraju naše energije i sprečavaju energetske blokade. Dopušta nam da život organiziramo i kreiramo na ugodan način, za sebe i druge. Potiče veliku sposobnost življenja u kojoj ne zaboravljamo na sebe i svoje potrebe, a pritom prihvaćamo tuđe. Kako je uravnoteženo primanje i davanje energije potiče harmoniju, vrlo je ugodno biti u društvu osobne koja emanira vibracije ovih vrlina.

 

ZAŠTITNICA I UČITELJICA ŽIVOTA

Na fizičkoj razini ovo ulje je bogato monoterpenima, a sadrži i nešto aldehida, estera, fenola, te oksida . Ima snažno antiseptičko i antiinflamatorno djelovanje, umiruje kašalj, a ima i hormonalno djelovanje (smanjen rad štitnjae, izostanak menstruacije, bolne menstruacije) i vrlo je dobar dekongestant (proširene vene, zastoj limfe, hemoroidi). Na emotivnoj razini donosi emocije veselja, radosti, bezbrižnosti, povjerenja i prihvaćanja. Izvanredna je kod emocionalne nestabilnosti i nesigurnosti, umanjuje osjećaj zabrinutosti, emocionalno nas otvara i potiče iskrenost. Na mentalnoj razini usklađuje misli, umiruje ih i smanjuje mentalnu napetost, poboljšava učenje i pamćenje i pogodna je za učenje socijalnih vještina kod osoba s posebnim potrebama. Ne duhovnoj razini vibracija ovog ulja razvija povjerenje i strpljivost. Pomaže u iscjeljivanju strahova vezanih uz odbacivanje, izolaciju, neprihvaćanje i gubitak socijalnih odnosa. Posebno je dobra kod ublažavanja stresa zbog „mobbinga“ u radnom okruženju. Miris i ljepota mirte, gotovo beskrajno ugodni, potiču energiju koja omogućuje duhovni rast i razvoj i otvara mogućnost boljitka na svim razinama pa se tvrdi kako je s njom „sve“ lakše. Na energetskoj razini ulje mirte razvija umjerenost i sklad, po karakteru je odgajatelj, pedagog. Daje nam zaštitu, uči nas prihvaćanju i promjenama. Razvija socijalnu inteligenciju, pokazuje nam veliku životnu mudrost, a ta je „nikad ne skači na prvu loptu“ ili „šutnja je mudrost“.

mirta_pup

CVIJEĆE I LISTOVI MIRTE BILI SU GLAVNI SASTOJAK U PRIPREMI SKUPOCJENOG I IZNIMNO CIJENJENOG LOSIONA ZA TIJELO U 16. STOLJEĆU, POZNATOG POD IMENOM „ANĐEOSKA VODICA“.

URADI SAM

ZA OSTVARIVANJE SKLADA SA SOBOM I DRUGIMA – mirisna lampica: mirta 4 kapi, tamjan 2 kapi, geranij 2 kapi

PROTIV PREHLADE I KAŠLJA – mirisna lampica: mirta 4 kapi, čajevac 2 kapi, limun 3 kapi

MENSTRUALNI PROBLEMI – U 10 ml ulja noćurka ukapajte: 5 kapi mirte, 3 kapi ylang ylanga, 2 kapi ruže

LOSION ZA TIJELO – U losionsku bazu od 200 ml ukapajte: 30 kapi mirte, 10 kapi geranija, 10 kapi slatke naranče

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – rujan 2015.

error: Content is protected !!