Mrkva (macerat)

Ulje koštica marelice
October 15, 2015
Ulje lješnjaka
November 1, 2015

Mrkva (Daucus carota)

Način dobivanja: maceracija korijena u organskom hladno prešanom suncokretovom ulju

Ima izrazitu narančastu do crvenu boju koja potiče od karotena iz mrkve. Bazno ulje mrkve je visokokvalitetno ulje sa snažnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima.

Pogodno je za njegu suhe, dehidrirane i atrofirane kože kao i kože pušača. Umiruje i regenerira kožu i ima antioksidativno djelovanje.

Bogat karotenoidima, koristi se za njegu kože prije, tijekom i nakon sunčanja, zbog visokog sadržaja karotenoida koji sprečavaju oštećivanje kože izazvano UV zrakama (potiče tamnjenje kože i održavanje tena). Koriste se i za tretiranje ožiljaka, opekotina, i tamnih mrlja.

Sadržaj fenolnih antioksidansa i triterpena čini ga dobrim izborom za njegu masne kože sklone nastanku mitesera i akni. Nježno potiče cirkulaciju i djeluje regenerativno pa se koristi za tretiranje kuperoze (upalna bolest kože gdje su nježni kapilari kože lica dugotrajno prošireni, što dovodi do crvenila kože) i tamnih podočnjaka.

Koristi se za izradu aromaterapeutskih dermalnih pripravaka za njegu oštećene, dehidrirane, zrele kože, te u izradi pripravaka za sunčanje. Koristi se puno i u anti‐age kozmetici. Nikad se ne koristi samostalno jer može na koži ostaviti narančaste tragove. Zanimljivo, koristi se i kao dodatak prehrani kao prirodni izvor vitamina A.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!