Ulje lješnjaka

Mrkva (macerat)
October 30, 2015
BOROVICA – kada i kako pomaže
November 2, 2015

Lješnjak  (Corylus avellana)

 

Zemlja podrijetla: Francuska

Način dobivanja: hladno tiještenje ploda, nerafinirano

Sastav: oleinska kiselina (omega 9) – 67%; linolna kiselina (omega 6) – 23%; palmitinska kiselina 7%; vitamini B1 i B6, vitamin E

Lješnjakovo ulje, uz ulja makadamije i avokada, spada u brzoupijajuća ulja. Slatkastog je orašastog mirisa i fine teksture, dosta stabilno zbog sadržaja vitamina E.

 

Oralna primjena

Zbog svog sastava ulje lješnjaka ima smisla uzimati oralno, mada to nije uobičajeno – osim u egzotičnijem kulinarstvu. Ovo ulje odlično je za zdravlje srca i krvnih žila.

 

Dermalna primjena

Zbog sadržaja triterpenskih spojeva pogodno je za masnu, slabo prokrvljenu kožu sklonu aknama, kao i za osjetljivu kožu sklonu crvenilu i kožu kojoj nedostaje vlage. Zbog unikatnog sastava fitosterola regulira lučenje masnoće, omekšava, hidratizira, smiruje i opušta kožu.

Jedino je bazno ulje koje ima adstringentno svojstvo – potiče cirkulaciju u koži, pa je naročito preporučljivo za njegu masne kože, a blagotvorno je i za mješovitu kožu i kožu s aknama.  Tonizira i zateže kožu, jača stijenke kapilara i potiče regeneraciju stanica.

Koristi se i kod masaža za ljude masne kože koja ne trpi druga biljna ulja. Masaža djece uljem od lješnjaka pokazala se učinkovita protiv problema dišnih puteva.

 

Kozmetička primjena

Ulje lješnjaka smatra se vrijednim sastojkom kozmetičkih preparata. Otkriveno je da ulje od lješnjaka ima svojstvo filtriranja zraka sunca pa se često upotrebljava u kozmetici za zaštitu od sunca.

Pogodno je za izradu aromaterapeutskih dermalnih pripravaka naročito za njegu masne i mješovite kože, te proširenih vena, popucalih kapilara,  a odličan je saveznik u borbi s celulitom jer zateže i zaglađuje kožu.

Biljno ulje lješnjaka je ulje izbora kod svih terapeutskih mješavina kod kojih je bitno brzo prodiranje eteričnih ulja u organizam. Bilo da se radi o recepturi koja djeluje na gljivice na stopalima, ili o mješavini protiv bolova, lješnjak omogućava brzi učinak.

 

Gastro primjena

Mirisno ulje dobiveno iz lješnjaka ima jaku orašastu aromu i općenito se iz tog razloga kombinira s laganijim i manje aromatičnim uljima. Može se koristiti za pripremu salatnih preljeva, za aromatiziranje umaka, glavnih jela i raznih jela koja se pripremaju pečenjem. Ima snažnu aromu zbog čega je idealno za kolače i deserte.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!