BOROVICA – kada i kako pomaže

Ulje lješnjaka
November 1, 2015
TIMIJAN za snagu uma i duha
November 3, 2015

Borovica, Juniperus communis (iz porodice Cupressaceae), neizostavno je ulje u aromaterapiji. Tradicionalno se koristi kod problema probave i mokraćnog sustava, kao karminativ i diuretik. Posebno je pogodna za nadutost, crijevne kolike, gastrointestinalne infekcije. Članak je objavljen u časopisu Zdrave vijesti – listopad 2015.

Postoji šezdesetak vrsta borovice, njeno je ulje neizostavno u aromaterapiji, no koje odabrati, kako, kada i u kojim kombinacijama ga upotrebljavati? Kao i u slučaju ostalih eteričnih ulja, ispravan odgovor zna samo aromaterapeut.

Borovica, Juniperus communis (iz porodice Cupressaceae), neizostavno je ulje u aromaterapiji. Tradicionalno se koristi kod problema probave i mokraćnog sustava, kao karminativ i diuretik. Posebno je pogodna za nadutost, crijevne kolike, gastrointestinalne infekcije. Eterično ulje dobiva se iz bobica ili iglica same biljke. Eterično ulje borovice žućkaste je boje, ima svjež, drvenasto balzamičan miris, dobiva se parnom destilacijom. Porijeklom je iz sjeverne Italije, Mađarske, Francuske, Austrije i Češke.

Eterično ulje dobiveno iz iglica od kemijskih sastojaka sadrži monoterpene (50 – 55 %), i tu je najznačajniji alfa-pinen, zatim seskviterpen (oko 20 %) od kojih je najzastupljeniji beta-farnesen, te alkohol (oko 2 %) terpinen-4-ol. Navedeni spojevi imaju analgetičko, protuupalno, antiseptičko, diuretičko i ekspektoransno djelovanje.

Eterično ulje borovice dobiveno iz bobica sadrži monoterpene (60 – 80 %) od kojih su najznačajniji alfa i beta pinen, zatim seskviterpen (8 – 10 %) od kojih je germakren u najvećem postotku, ima monoterpenskih alkohola terpinen-4-ol do 9,5 % te nešto alfaterpineola i geraniola, oksida, estera i kumarina ima u tragovima. Stoga eterično ulje dobiveno od bobica ima sljedeća terapeutska svojstva: analgetik, antidiabetik, antiseptik, diuretik, digestiv. Oba eterična ulja (od iglica i bobica) pokazala su veliku učinkovitost u rješavanju poteškoća nesanice (insomnia). Oprez je potreban. Korištenje eteričnog ulja ne preporučuje se u trudnoći, kod male djece, u slučaju kroničnih i teških bolesti bubrega (insuficijencija bubrega). Nakon šest tjedana upotrebe ovog ulja preporučuje se pauza zbog njegova nefrotoksičnog djelovanja.

 

Iz prakse

B.B., 52 godine, majka dvoje odrasle djece, nezaposlena, ali situirana. Zadnjih nekoliko godina žali se na velike probleme s hemoroidima, proširenim venama na nogama, ispucanim kapilarama također na nogama te na problem besanice. Žali se na neadekvatan odnos sa suprugom i emocionalnu udaljenost, što u njoj izaziva tugu i depresivne faze. Na temelju anamneze i pregleda određeni su sljedeći aromaterapeutski problemi. Glavni problem je besanica, prvi sporedni su hemoroidi i drugi sporedni problem je emocija tuge. U odabiru ulja najveću zastupljenost ima eterično ulje borovice (Juniperus Communis), geranija (Pelargonium graveolens) i lavande (Lavandula angustifolia). U 100 ml baznog ulja od kantariona (Hypericum perforatum) stavljeno je 3 % borovice, 2 % geranija i 1 % lavande. Kombinacija se koristi kod aromaterapeuta na tretmanu. Za kućnu primjenu aromaterapije pacijentici su preporučena ista ulja za kupke (8 kapi borovice, 5 kapi geranija i 3 kapi lavande) koje treba provoditi dva puta tjedno. Mirisna lampica koja se pali predvečer (3 kapi borovice, 2 kapi geranija i 1 kap lavande) i suha inhalacija u stiku prije spavanja (u stik je ukapano 10 kapi borovice, 5 kapi geranija i 5 kapi lavande). Napravljena je krema na bazi shea maslaca od 50 grama, u koju je stavljeno 15 kapi borovice, 10 kapi geranija i 5 kapi lavande. Kremom maže hemoroide i proširene vene i kapilare. Također su joj napravljeni supozitoriji (čepići) na bazi kantariona i jednopostotne kombinacije navedenih ulja, za hemoroide. Nakon tri tjedna rađena je prva evaluacija u kojoj osoba izjavljuje sljedeće: Neugodni simptomi hemoroida, svrbež, peckanje i bol bitno su umanjeni. Za popucane kapilare i proširene vene nema promjena. Besanica je umanjena, brže i lakše zaspim. Lagan san i buđenje kroz noć i dalje su prisutni. Tuga povremeno prelazi u „sjetu“, nije više tako duboka. Nakon šest tjedana rađena je druga, ujedno i završna evaluacija u kojoj osoba izjavljuje sljedeće: – Još povremeno osjećam probleme s hemoroidima, no već tri-četiri tjedna nisu „upaljeni“. Svrbež i pečenje je potpuno nestalo. Povremeno osjetim bol prilikom stolice. Moje najveće iznenađenje je što se osjećam znatno bolje, imam više elana i želje za životom. Kao da mi se otvara životna radost. Želim neke stvari koje već dugo nisam željela. Puno lakše zaspim i spavam daleko kvalitetnije iako se po noći znam probuditi, sada rjeđe. Stik je postao moj najveći „prijatelj“.

 

Osvrt aromaterapeuta

Osoba je vrlo dobro reagirala na aromaterapiju kroz koju su u kratkom roku nestali fizički simptomi (bol, pečenje, svrbež, umor i bezvoljnost). Kroz terapeutski razgovor zaključujem da je emocionalno stabilnija i usmjerena prema sebi na pozitivan način. Pokazuje interes za promjenu i uključivanje u društvena zbivanja. Misli su fokusiranije i jasnije. A opće stanje i stanje duha prožeto je životnom energijom.

 

Zrinka Jezdić, Dipl. klinički aromaterapeut

Članak je objavljen u časopisu Zdrave vijesti – listopad 2015.

error: Content is protected !!