Grejp

TIMIJAN za snagu uma i duha
November 3, 2015
Ulje sjemenki maline
November 15, 2015

Grejp (Citrus Paradisi)

 

Porodica: Rutaceae

Nota: gornja

Zemlja porijekla: Brazil, Izrael, California

Bolja ulja: blijedožućkasta do svijetlo zelena

Miris ulja: svjež, citrusni, varira od veoma kiselog i pomalo gorkog do slatkog i ljutog

Način dobivanja: istiskivanje kore svježih plodova

Kemijski sastav: monoterpeni 96%, alkoholi 1%, alifatski aldehidi 1,5 %,  laktoni i kumarini 0,5%, a ima i nešto ketona i sesquiterpena. Po kemijskom sastavu spada u monoterpene koji imaju lagano analgetičko djelovanje, oni su stimulirajući, tonizirajući, antivirusni, imaju baktericidno, ekspektoransno i dekongestivno djelovanje, izvrsni su za dišni sustav i kožu. Naziv spoja ovog ulja je Limonen.

Djelovanje: diuretičko, detoksicirajuće, stimulira limfni sustav, tonizirajuće, antidepresiv, dezinfekcija zraka.

 

F (fizička razina) – na fizičkoj razini djeluje tonizirajuće, tonizira kožu tjemena, pomaže kod migrene, depresije, klonulosti, stimulira probavu i rad limfe, pomaže kod tegoba s jetrom i bubrezima, pomaže ukloniti celulit i višak tekućine iz organizma, čisti organizam, izuzetan je antiseptik i baktericid, djeluje protugljivično, zacjeljujuće, pomaže kod rana, opekotina, modrica, akni, ekcema, edema, čireva, upaljenih i proširenih vena, popucalih kapilara.

NAPOMENA: Zbog fotosenzitivnosti izbjegavajte koristiti eterično ulje grejpfruta prije sunčanja ili solarija.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi emocije radosti, veselja, sreće, zadovoljstva i entuzijazma. Podiže raspoloženje, podržava odvikavanje od ovisnosti, smanjuje stres, antidepresiv.

M (mentalna razina) – Na mentalnoj razini pomaže uklanjaju negativnih misli i osvježava naše misli.

D (duhovna razina) – Njegove duhovne komponente su povjerenje, prihvaćanje, vjera.

Energija (iscjelitelj): 5. i 6. energetski centar

Eterično ulje grejpa nosi energiju iscjelitelja – ima iscjeliteljsku energiju kojom omogućava ozdravljenje na način da čisti i otklanja toksine, negativne emocije, misli i negativne energije.

 

Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu, nerazrijeđeno se ne smije nanositi na sluznice i treba ga čuvati dalje od djece. Ulje je fototoksično. Nakon masaže ili drugačijeg nanošenja ulja na kožu ne smije se izlagati suncu najmanje dvanaest sati.

 

Zanimljivosti o grejpu

Vjeruje se da je grejp križanac pomela (C. maxima) i ljute naranče (C. aurantium ssp. amara), no usprkos tome već stoljećima uspijeva kao samostalna vrsta. Otkriven je na Barbadosu u 18. stoljeću gdje su ga zvali “zabranjeno voće” i jedan je od simbola ovog otoka. Nakon toga se spominje na Jamajci, a naziv grejp pojavljuje se tek od 1814. Grejp je već dugo poznat kao izvanredno zdravo voće koje pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba. Neki stručnjaci grejpu pripisuju toliku moć liječenja da može zamijeniti čak i Aspirin, stoga nije pametno pretjerivati s konzumiranjem grejpa.

Bogat je izvor vitamina C i drugih vitamina koje naš organizam treba za uravnoteženo djelovanje. Njegovi pozitivni učinci dolaze od vitamina C, te prisutnosti flavonoida i kumarina. No, upravo potonje dvije grupe spojeva pridonose i njegovoj potencijalnoj opasnosti. Utvrđeno je kako sok grejpa može dramatično utjecati na koncentraciju mnogih lijekova u krvi, što se naziva interakcija lijeka i soka grejpa.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!