LAVANDA I ČAJEVAC

Ulje sjemenki maline
November 15, 2015
Maslinovo ulje
November 30, 2015

Lavanda (Lavandula angustifolia) i čajevac (Melaleuca alternifolia) dva su ulja koja čine osnovnu bazu aromaterapije. Njihova terapeutska svojstva pokrivaju brojne simptome, stanja i emocionalne probleme

Lavanda (Lavandula angustifolia) i čajevac (Melaleuca alternifolia) dva su ulja koja čine osnovnu bazu aromaterapije. Njihova terapeutska svojstva pokrivaju brojne simptome, stanja i emocionalne probleme.

Lavanda (Lavandula angustifolia) daje esencijalno ulje koje ima snažno umirujuće djelovanje, nema kontraindikacija za upotrebu, pogodna je za sve dobne skupine, snažna i blagotvorna istovremeno. Esencijalno ulje smije se stavljati nerazrijeđeno na kožu te na nju ima  regenerirajuće, protuupalno, antiseptičko i cikatrizirajuće (umanjuje nastajanje ožiljaka) djelovanje. Na psihu djeluje sedativno, antidepresivno i anskiolitički. Aktivni sastojci su monoterpenski alkoholi (linalol 26-49%) i ester (monoterpenyl linalyl acetate 36-53%), a ostali sastojci su monoterpeni, aldehidi, oksidi, ketoni i laktoni. njeno djelovanje umanjuje i probleme kardiovaskularnog (kardiotonik), endokrinološkog (hormonsko balansiranje) i probavnog (umanjuje grčeve, bolove) sustava. Smatramo je majkom eteričnih ulja.

Čajevac (Melaleuca alternifolia) daje esencijalno ulje koje ima iznimno snažno antiseptičko djelovanje, nema poznatih kontraindikacija za upotrebu, pogodan je za sve dobne skupine. Njegov jak terpenasti miris nekima nije ugodan, no ima sposobnost da u vrlo kratkom roku smiri i centrira osobu. Ulje ima antiseptičko, protuupalno, protuinfektivno, protuvirusno, imunostimulirajuće, neurotoničko i flebotoničko (povećava elasticitet vena) djelovanje. Njegovi aktivni sastojci su monoterpeni (25-40%), alkohol (terpinen-4-ol od 28,6 do 57,9%) i oksid (1,8 cineole 0,5 – 17,7%). Ovi kemijski spojevi u savršenom su balansu i omjeru koji čajevcu daje veliku moć i poštovanje u njegovoj primjeni. Zbog svog antiseptičkog i protuinfektivnog djelovanja primjenjiv je na sve tjelesne sustave, a posebno na kožu sluznice i imunost. Smatramo ga ocem eteričnih ulja.

 

SLUČAJ IZ PRAKSE

 

KRONIČNI BRONHITIS, SINUSITIS I UČESTALE GLAVOBOLJE

B.E. star 38 godina, zaposlen, urednih primanja i socijalnog statusa, oženjen, otac dvoje djece (6 i 8 godina), pušač ima neuredne prehrambene navike i 115 kg.Puno vremena provodi na poslu, nema sportskih ni drugih aktivnosti.

AROMATERAPEUTSKI STATUS: dolazi sa simptomima jakog produktivnog kašlja, otežanog disanja i obilnog sekreta koji izlazi iz sinusa te s čestim, povremeno jakim glavoboljama. Nije febrilan, iscrpljen je i ponekad ga „oblije“ hladan znoj.

Simptomi koje tretiramo su: kašalj, glavobolja, i iscrpljenost

Eterična ulja: čajevac (Melaleuca alternifolia), lavanda (Lavandula angustifolia) i eukaliptus (Eucalyptus radiata).

Biljna (bazna) ulja: 50% kantarion i 50% suncokretovo hladno prešano ulje.

Tehnike primjene eteričnih ulja: parcijalne masaže leđa i prsa dva puta tjedno, kupke cijelog tijela dva – tri puta tjedno, komprese za prsa po potrebi prije spavanja, inhalacije (klasična) dva – tri puta dnevno.

 

Evaluacije:

Nakon tjedan dana opće stanje bitno je poboljšano, manje kašlje, sekret iz nosa više nije „zelen“, sada je „žućkast“, glavobolje su još prisutne, ali sada tenzijskog tipa. Nije pušio taj tjedan.

Nakon dva tjedna opće stanje je sada dobro, i dalje kašlje, ali je sekret bitno smanjen i ima ga ujutro, sekret iz sinusa je smanjen i dalje je „žućkast“, glava ga boli samo na dodir u području sinusa. Počeo pušiti, ali „malo“.

Nakon mjesec dana opće stanje je odlično, nije iscrpljen, kaže da ima energije i snage. Kašalj postoji i dalje ujutro, nakon ustajanja. Sekreta iz sinusa više nema. Glavobolje nestale. Smanjio pušenje na pola kutije. Razmišlja o odlasku u teretanu ili o šetnjama u prirodi.

 

Zaključak:

Primjena aromaterapije kod problema kašlja i sekrecije iz sinusa pokazala je veliku učinkovitost koja se sada očituje u normalnom disanju i podizanju općeg stanja organizma. Kod glavobolje se očituje nestankom bolova. Opće stanje organizma i kvaliteta života vraćeni su u normalu, s pozitivnom tendencijom prema promjeni načina i stila života.

 

Zrinka Jezdić, Dipl. klin. aromaterapeut

 

Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – studeni 2015

error: Content is protected !!