Ulje sjemenki maline

Grejp
November 10, 2015
LAVANDA I ČAJEVAC
November 15, 2015

Malina (Rubus idaeus)

Zemlja podrijetla: Čile

Način dobivanja: ekstrakcija CO2

Sastav : linolenska i alfa linolenska masna kiselina (omega-3 i omega-6) – preko 80%, te visoke koncentracije vitamina E i vitamin A

Ulje je tamno žute do smeđe boje što govori o sadržaju karotenoida koji ima antioksidatvina svojstva. Ugodnog je mirisa po biljnom ulju, ne zadržava se na koži  a upija se relativno brzo.

 

Dermalna primjena

Preko 80% masnih kiselina iz ulja sjemenki maline se odnosi na linolensku i alfa linolensku masnu kiselinu, esencijalnih masnih kiselina važnih za hranjivost i hidrataciju kože, stoga je ovo ulje posebno pogodno za suhu, zrelu i dehidriranu kožu, te za tretiranje bora, strija.

Ima jaka protuupalna svojstva te je veoma pogodno za kožu sklonu iritacijama, osipu, ekcemima i lezijama.

Ima najvišu prirodnu koncentraciju gama-tokoferola u slobodnom obliku koji je ujedno najoptimalniji sastojak za zaštitu kože od slobodnih radikala uslijed UV zračenja, stoga je idealni dodatak u pripravcima za sunčanje. Procijenjeni SPF 25-40. Ulje je također dobro za intenzivnu zaštitu kože od onečiščivača iz okoline. Ulje se može primjenjivati čisto ili razrijeđeno s drugim uljima.

 

Kozmetička primjena

Ulje sjemenki maline može se primijeniti u izradi krema za prevenciju kožnih iritacija, pasta za zube, pripravaka za tuširanje, balzama poslije brijanja, šampona za kosu (hrani, vlaži i jača korijen kose), balzama za njegu usana.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!