Maslinovo ulje

LAVANDA I ČAJEVAC
November 15, 2015
Sezamovo ulje
December 1, 2015

Maslina (Olea europea)

Način dobivanja:  mljevenje (gnječenje) i prešanja zrelih plodova

Dio biljke: zrelih plodovi masline

Sastav: masne kiseline  (više od 95%), od kojih je najzastupljenija mononezasićena oleinska kiselina (65–85%), vitamin E, A, fenoli, hidrokarboni, steroli, aromatične tvari

Kvalitetno ulje je tamnozeleno, prozirno i bez trpka okusa. Maslinovo ulje je lako probavljivo.

 

Oralna primjena

Maslinovo ulje je izuzetno zdravo jer je bogato: klorofilom, lecitinom, karotenom, polifenolom i esencijalnim vitaminom A, D, K i vitaminom E. Antioksidansi iz maslinovog ulja sprečavaju proces oksidacije, koji je odgovoran za preranu smrt stanica. Pomaže u borbi protiv raka, usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidanata koji blokiraju slobodne radikale. Najveća važnost ovoga ulja je blagotvoran utjecaj na srce, krvne žile. Naime zbog visokog sadržaja mono nezasićenih kiselina koje čiste krv i snižavaju krvni tlak, ovo ulje štiti HDL kolesterol (dobri kolesterol koji čisti arterije) a smanjuje loši LDL kolesterol koji može začepiti krvne žile. Najnovija istraživanja su pokazala da svježe ekstra djevičansko ulje sadrži kemijski spoj oleokantal koji djeluje poput lijeka za ublažavanje boli.

Neosporna je i njegova pozitivna uloga u prehrani kod dijabetesa, hipertenzije, sprječavanja nastanka žučnih kamenaca, čira na želucu i dvanaesniku, pretilosti i opstipacije (odavno je poznato i njegovo laksativno djelovanje) .

Maslinovo ulje pomaže kod probavnih tegoba, žgaravice, gastritisa, čireva, kolitisa i zatvora. Osim toga, odlično djeluje na dišne organe, pomaže kod kašlja, promuklosti, povišene tjelesne temperature. Koristi se i kao prirodni lijek za čišćenje organizma.

 

Dermalna primjena

Po kemijskom sastavu najsličnije je sebumu što mu omogućuje dobro i brzo prodiranje u kožu. Maslinovo ulje također jako dobro hidrira kožu, jer sadrži skvalen (on je vrlo efikasan sastojak koji pomaže lučenju masnoće iz kože) tako da maslinovo ulje vlaži suhu kožu, daje joj sjaj, čini ju glatkom i daje joj topli sjaj.

Korisno je za dehidriranu, osjetljivu i upaljenu kožu, sprječava nastanak strija, smanjuje upale, svrbež i osipe, pomaže u sprječavanju pojave akni, djeluje umirujuće na nadraženu i upaljenu kožu, protiv peruti te je izvrstan za rane i ogrebotine. Prirodna je zaštita od sunca (odbija oko 20% sunčevih zraka). Tradicionalno se koristi protiv reumatskih bolova.

Maslinovo ulje je i antialergeno, tako da se može koristi i za osjetljivu kožu. Ovo ulje sadrži antioksidanse kao što su vitamin A, vitamin E, fitosterole, avenasterol i polifenole. Ovi antioksidansi pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala koji su stvoreni od strane štetnih faktora, kao što su zračenje, zagađenje, duhanski dim i alkohol. Pomažu i u obnavljanju oštećene kože i vraćaju joj prirodni sjaj i prirodan izgled. Malo maslinovog ulja se preporučuje i na vlažnu kožu nakon izlaganja suncu, kako bi se ublažila oštećenja kože.

Maslinovo ulje također sadrži klorofil. On je vrlo efikasan u liječenju kože od raznih kožnih problema kao što su psorijaza i ekcemi. Klorofil  također sadrži neke supstance protiv starenja, koje smanjuju bore i zadržavaju fini i mladolik izgled kože.

 

Kozmetička primjena

Maslinovo ulje korisno je za kožu i kosu pa se primjenjuje u brojnim kozmetičkim tretmanima. Njime se mogu ojačati nokti i spriječiti njihovo listanje, može se napraviti pakung za kosu, a sve je popularnija i masaža s maslinovim uljem.

 

Gastro primjena

Maslinovo ulje je jako otporno na visoke temperature u odnosu na druga ulja pa je pogodno za kuhanje i prženje.  Koristi se u pripremi gotovo svih grupa jela, pa čak i deserata. U hladnim jelima upotrebljava se kod ribljih, mesnih i povrtnih salata i namaza.

Nezaobilazan je sastojak tijesta za pizze, pogače i kruh. Sastavni je dio raznih marinada i salatnih preljeva, a izvrsno se slaže sa sirevima kao što su mozzarella i feta, mirisnim začinskim biljem, rajčicom, patlidžanom, tikvicom, radićem, rikulom, lećom i dr.

U toplim jelima primjena mu je daleko kompleksnija, osobito u mediteranskoj kuhinji, od pečenja do završnog glaziranja prije posluživanja, bilo da se radi o ribi ili mesu.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!