Sezamovo ulje

Maslinovo ulje
November 30, 2015
BOR – iscjeljuje bol od emocionalnog gubitka
December 2, 2015

Sezam (Sesamum indicum)

Zemlja podrijetla: Francuska

Način dobivanja: hladno tiještenje sjemenki

Sastav: oleinska, linolna, palmitinska i stearinska masna kiselina, sadrži dosta vitamina A i E,  i prirodne antioksidanse (sezamol, sezamolinol). Sezamovo ulje jedno je od najstabilnijih ulja, svijetle boje, relativno snažnog mirisa sjemenki sezama.

 

Oralna primjena

Redovnim korištenjem sezamovog ulja u ishrani, sezamovo ulje sprječava i pojavu zdravstvenih problema poput migrene, raka debelog crijeva, artritisa, osteoporoze, raka kože, smanjuje razinu šećera u krvi, smanjuje visoki tlak.

Smatra se da sezamovo ulje sadrži antioksidante koji su dobri u borbi protiv starenja, te je to još jedan razlog zašto se koristi kao lijek kako iznutra tako i za vanjsku upotrebu za njegu kože. Sezamovo ulje je dobro za kožu – kroz ishranu potiče djelovanje vitamina E i niza antioksidanata, te hrani kožu, kao i nanošenjem na samu kožu.

Apsorbira toksične supstance te na taj način vrši detoksikaciju. Sezamovo ulje posjeduje i antibakterijska svojstva, zbog čega se preporučuje utrljati malo ulja u nosnice za vrijeme prehlada i gripa.

Ipak, važno je naglasiti da je sezamovo ulje alergeno, te je prije upotrebe potrebno provjeriti da li je osoba alergična na njega.

 

Dermalna primjena

Pogodno je za njegu zrele i suhe kože, vlaži kožu i vraća joj izgubljenu masnoću.

Prirodni je UV filter, odbija oko 25% sunčevih zraka, te štiti kožu od štetnog utjecaja sunčevih zraka. Sezamovo ulje ima SPF 4, te se može koristiti i za zaštitu od sunca u kasnijim fazama sunčanja, a štiti kožu od ultraljubičastog zračenja. Nedavna istraživanja pokazuju da hladno prešano ulje sezama u kombinaciji s eteričnim uljem smilja može biti dobra zaštita od oštećenja stanica nastalih pretjeranim izlaganjem sunčevim zrakama.

Namijenjeno je tretiranju svih stanja kože, a posebice osjetljive kože sklone upalnim procesima, za tretiranje psorijaze i suhog ekcema, suhe i ostarjele kože, artritisa, proširenih vena  i hemoroida. Sprječava pojavu akni, kao i osipe. Dobro prodire kroz tkivo i pomaže u zacjeljivanju manjih ogrebotina i oštećenja kože.

Često se koristi u masažama (u mješavini baznih ulja za masažu se koristi do 25% sezamovog ulja).

 

Kozmetička primjena

U kozmetici se koristi samo svijetlo sezamovo ulje, najviše za hidrataciju kože. Hrani kožu zahvaljujući vitaminu A i E te se koristi u kremama za lice. Koristi se za izradu aromaterapeutskih dermalnih pripravaka, pripravaka za njegu suhe i osjetljive kože. Često se koristi za spravljanje macerata raznih biljaka. Budući da je i snažan antioksidans, sezamovo ulje se dodaje u brojne kozmetičke pripravke, kako bi produljilo njihov vijek trajanja, kao i pospješilo njihove karakteristike. Sprječava pojavu akni i osipa.

 

Gastro primjena

Sezamovo ulje koristi se uglavnom u kuhinji Dalekog istoka, kineskoj i koreanskoj. Ovisno o tome da li je tamno ili svijetlo, ovisi njegov karakterističan okus, kao i način primjene. Svijetla varijanta dobiva se od sirovih, tj. neprženih sjemenki te se koristi za prženje. Tamnije sezamovo ulje je snažnijeg okusa i dodaje se jelima tek pred kraj kuhanja. Okus tamnog sezamovog ulja odlično se slaže s jabučnim octom za začinjanje kuhanog krumpira i mrkve, za salate i slastice. U dalekoistočnim kuhinjama kombinira se s umeboshi šljivom i svježim đumbirom. Zbog njegovih svojstava, često ga nazivaju “vitaminom E u tekućem obliku”.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!