BOR – iscjeljuje bol od emocionalnog gubitka

Sezamovo ulje
December 1, 2015
Neven (macerat)
December 10, 2015

Iglice bora (Pinus sylvestris L., Pinaceae) daju eterično ulje koje je u aromaterapiji od neprocjenjivog značaja za pročišćavanje dišnih putova i iscjeljivanje infekcija grla, pluća i sinusa, reumatske tegobe i jačanje imuniteta, kao i za osvježavanje i dezodoriranje zraka. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – prosinac 2015.

Prema starom kineskom shvaćanju fini miris borove smole doziva duh pokojnika, koji se vraća i štiti svoje ukućane i rođake.

S dolaskom hladnih zimskih dana raspoloženje pada, a mnogi se žalimo i na umor, slabost, pojačava se sklonost prehladama i virozama. Kako bi ublažili i spriječili ove simptome, od davnina su ljudi, naročito žitelji hladnijih, sjevernih krajeva u pomoć „pozivali“ bor, cijeneći njegova ljekovita svojstva i sposobnost osnaživanja na tjelesnoj i mentalnoj razini. Da ovo iznimno lijepo drvo iscjeljuje i snaži svjedoči već i sama šetnja borovom šumom. Riječ je o iznimno senzibilnom drvetu na svim, pa i na energetskoj razini i smatra se da štiti sva živa bića koja se sklone među njegovo drveće. Da bismo pridobili njegovu zaštitu, dovoljno je već samo da hodamo borovom šumom pošto vibracije koraka potiču stvaranje i otpuštanje mirisa borovine u okolinu.

bor6Iglice bora (Pinus sylvestris L., Pinaceae) daju eterično ulje koje je u aromaterapiji od neprocjenjivog značaja za pročišćavanje dišnih putova i iscjeljivanje infekcija grla, pluća i sinusa, reumatske tegobe i jačanje imuniteta, kao i za osvježavanje i dezodoriranje zraka. Dobiva se destilacijom vodenom parom iglica bora, blijedožute je boje i jakog, reskog mirisa na šumu, a komponente s najvećim udjelom u ulju su: alfa-pinen, beta-pinen, limonen i mircen. Zahvaljujući takvom sastavu idealno je za različite kronične upalne bolesti (astma, alergija, reumatoidni artritis, artroze), a zbog bogatstva monoterpenima (više od 70 posto) smatra ga se najboljim pokretačem funkcija nadbubrežne žlijezde, koji potiče i uravnotežuje lučenje kortizola te se, u tu svrhu, dvaput dnevno na bubrege nanose oblozi od bora i ulja crne smreke. Ulje bora tonizirajuće djeluje na cijeli organizam, što je osobito povoljno kod niskog tlaka, a djeluje i kao antiseptik i olakšava iskašljavanje. Općenito se za dišne tegobe kombinira s uljem eukaliptusa, ravensare ili nekim drugim koje je bogato cineolom, a osim u inhalacijama, koristi se i u uljnim smjesama za lokalno utrljavanje u području pluća.

Kako svojim mirisom i energijom jača i unutarnju stabilnost, snagu i sigurnost, čest je sastojak muških parfema. I ako niste pripadnik „jačeg“ spola, psihički se osnažite i/ili ublažite mentalnu iscrpljenost tako da u mirisnu lampicu ukapate 3 kapi bora, 2 kapi melise i 2 kapi timijana ct. linalol.

Eterično ulje nosi poruku važnosti tradicionalnih vrijednosti, naročito obitelji i širih zajednica. Simbol je strukture i poretka, utočišta i zaštite. Zdrava obitelj temelj je svake zajednice, a bor čuva i štiti svakog njenog člana: bolesne ozdravljuje i snaži, a zdrave upućuje na duhovne vrijednosti suosjećajnosti i oprosta.

 

IZ MALIH ZELENIH ŠIŠARICA PRIPRAVLJA SE I ČAJ ZA ČIŠĆENJE KRVI, A U SJEVERNOJ ŠKOTSKOJ STABLIMA BORA SU SE NEKAD OZNAČAVALA MJESTA POGIBIJE RATNIKA, HEROJA I PLEMENSKIH VOĐA.

 

URADI SAM

BRONHITIS, UPALA PLUĆA

Inhalacija – (ugrijte 1 l vode) i ukapajte: 3 kapi bora (Pinus sylvestris), 2 kapi eukaliptusa globulusa (Eucalyptus globulus). 1 kap timijana ct. timol (Tymus vulgaris ct. timol)

PAD IMUNITETA, JAKI STRES

Mirisna lampica – 3 kapi bora, 3 kapi slatke naranče, 2 kapi tamjana

REUMATSKI BOLOVI I OTEKLINE

U 10 ml kantarionova ulja ukapajte: 10 kapi bora, 3 kapi limuna, 3 kapi geranija

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

 

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – prosinac 2015.

error: Content is protected !!