Neven (macerat)

BOR – iscjeljuje bol od emocionalnog gubitka
December 2, 2015
BOR (Pinus sylvestris)
December 29, 2015

Neven (Calendula officinalis)

Podrijetlo: Južna Europa

Način dobivanja: maceriranje cvjetova nevena u organskom maslinovom ulju ili suncokretovom ulju

 

Dermalna primjena

Nevenovo ulje štiti i njeguje kako mladu tako i zrelu kožu. Kožu omekšava, tonizira i vlaži, zbog čega je važan sastojak preparata za njegu kože tijela i ruku. Koristi se i za njegu osjetljive i dječje kože.

Sadrži protuupalne spojeve i vitamine. Izvrsno je za njegu kože sklone iritacijama i upalama, kod svrbeža, ispucale i oštećene kože, bolnih i napuklih bradavica kod dojenja, pelenskog osipa, te u njezi dječje kože. Znanstveno je dokazano da terpenski alkoholi i flavonoidi sadržani u nevenu uništavaju različite bakterije, viruse i gljivice, te sprječavaju upale.

Ima izrazito djelovanje na oštećenja kože – snažno potiče regeneraciju stanica i zarastanje rana i ožiljaka (dekubitus, modrice, posjekotine, upala desni, čirevi, rane koje teško zacjeljuju itd.).

Koristi se kod opekotina, u preparatima nakon sunčanja, ali i kod raznih upalnih bolesti kože, od atopijskog dermatitisa, neurodermitisa, psorijaze, seboreje, ekcema, akni te kod uboda insekata i opekotina od meduza.

Također se može koristiti kod tretmana proširenih i ispucalih kapilara, kao i proširenih i upaljenih vena i hemoroida, reumatskih bolova, upala živaca i mišića.

Izvrsno je za izradu raznih krema, balzama za usne, maslaca i ulja za kožu.

U mješavinu baznih ulja ga se dodaje u količini do 25%. U terapeutske svrhe se ulje nevena često miješa s uljem gospine trave s kojim čini mješavinu vrlo širokog spektra djelovanja.

 

Kontraindikacije

Kontraindikacija najčešće nema, no česte su alergije kod osoba alergičnih na ambroziju. Kod trudnica je potreban oprez pri oralnom uzimanju zbog emenagognog djelovanja, te kod estrogen ovisnih tumora (poput nekih tumora dojke i jajnika). Ne koristiti u kombinaciji s barbituratima.

 

SINDY SLIPAC, aromaterapeut

Tekst uredila: Sabina Fureš

error: Content is protected !!