BOR (Pinus sylvestris)

Neven (macerat)
December 10, 2015
CEDAR
January 3, 2016

Tradicionalno se upotrebljava u slučaju akutnih i kroničnih problema dišnog sustava, reumatskih upala i bolova te hormonskog disbalansa. najjače djeluje kao antiseptik, ekspektorans, analgetik i regulator hormona. Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – prosinac 2015./siječanj 2016.

Najjače djeluje kao antiseptik, ekspektorans, analgetik i regulator hormona

Indijanci su grančice bora palili zajedno sa cedrom i borovicom da bi dobili ritualni dim u kolibama/šatorima za znojenje kojim bi se pročistio duh i olakšalo disanje. Također su borove iglice stavljali u svoj ležaj kako bi odagnali bol i umor.
Ulje bora (Pinus sylvestris iz porodice Pinaceae) iznimno je vrijedno i važno ulje u aromaterapiji. Ima više vrsta, no najviše se koristi Pinus sylvestris. Tradicionalno se upotrebljava u slučaju akutnih i kroničnih problema dišnog sustava, reumatskih upala i bolova te hormonskog disbalansa. najjače djeluje kao antiseptik, ekspektorans, analgetik i regulator hormona. Dobiva se parnom destilacijom iglica i mladih izdanaka te ima prekrasan, svjež, drvenast miris.
Eterično ulje bora sljedećeg je sastava: 70% monoterpena, oko 5% alkohola, do 5% estera, 5% seskviterpena te nešto malo oksida, aldehida, ketona i fenola.
Važno je napomenuti i njegovo djelovanje na hormone, posebno na nadbubrežnu žlijezdu, gdje stimulira kortizone i na gušteraču, gdje balansira izlučivanje inzulina, ali potiče i lučenje testosterona te tako regulira/potiče seksualnu želju.
Za dišni sustav – djeluje na sve upalne procese dišnog sustava, otežano disanje, astmu, KOPB, emfizem i druge bolesti, u kojima bitno olakšava i omogućava disanje.
Za mišićno –koštani sustav – djeluje na način da znatno umanjuje bol i oteklinu (upalnu reakciju) ta na taj načinpodiže kvalitetu života.
Za hormonsku ravnotežu. Pomaže kod dijabetesa, impotencije, kronične iscrpljenosti i stresa.

 

IZ PRAKSE

 

O.B., 46 godina, otac troje djece (4,6 i 12 godina), zaposlen kao inženjer u dobrostojećoj tvrtki. Od puberteta ima problema s astmom, a u zadnjih šest godina ima reumatske bolove u zglobovima i kralježnici, jutarnju zakočenost i bolove posvuda u leđima. Liječnici sumnjaju na ankilozantni spondilitis (Morbus Bechterew), no još nema potvrđenu dijagnozu. Povremeno ima problema sa spavanjem, tj. često se budi noću zbog bolova. Raspoloženje mu je depresivno.
U odabiru eteričnih ulja najveću bodovnu zastupljenost ima bor (Pinus sylvestris), limun (Citrus lemon) te niauli (Melaleuca viridiflora). Ova kombinacija služi za tretman reumatskih problema i za problem astme. U 100 ml kombinacije kantarionova ulja i ulja sjemenki suncokreta (u jednakom omjeru) stavljeno je 2% bora, 2% niaulia i 1% limuna. Jednom tjedno dolazi na tretman masaže, a za kućnu primjenu aromaterapije preporučene su mu kupke, komprese i krema za lokalno utrljavanje (kod bolova). Za problem nesanice i poteškoća pri spavanju napravljen je stik za udisanje s kombinacijom lavande (Lavandula angustifolia) i timijana (Thymus vulgaris ct. linalol). Preporučene su mu i pokazane jutarnje tjelovježbe i vježbe disanja, kao i alkalna prehrana.

Nakon prvog tjedna aromaterapije i raspoloženje mu se osjetno popravilo te izjavljuje da mu je lakše nakon kupki te da uz dodatno korištenje stika lakše zaspi. No bolovi su i dalje prisutni. Osjeća da lakše diše.

Nakon tri tjedna aromaterapije bolovi u leđima i povremeno zglobovima su bitno manji, lakše zaspi i ponekad se probudi noću. Vježbe disanja i tjelovježbu provodi redovito. kaže da mu je „lakše“ i da uviđa koliko mu je važno da bude discipliniran u provođenju aromaterapije. Izgubio je dva – tri kilograma.

Nakon dva mjeseca aromaterapija kaže da normalno spava, bolove u leđima ima i dalje, ali slabije i rjeđe. Vježbe disanja i suha inhalacija putem stika bitno su mu olakšale disanje. U potpunosti je osvijestio važnost pravilne prehrane i tjelovježbi.

 

Zaključak aromaterapeuta

Osoba je prihvatila i provodi dane joj savjete što je u ovom slučaju najvažnije. Proces aromaterapije bio je usmjeren na reumatske bolove i nesanicu, što se dovelo u ravnotežu i povećalo mu kvalitetu života. Ipak, najvažniji pomak dogodio se u svijesti o potrebnosti i važnosti brige o sebi, discipline i promjene razmišljanja o samom životu.

 

Zrinka Jezdić, Dipl. klin. aromaterapeut

 

Članak je objavljen u časopisu “Zdrave vijesti” – prosinac 2015./siječanj 2016.

error: Content is protected !!