CEDAR

BOR (Pinus sylvestris)
December 29, 2015
ČAJEVAC
February 4, 2016

Esencijalno ulje cedra iznimno je cijenjeno i terapeutski vrijedno u aromaterapiji. Aromaterapeuti ga cijene zbog terapeutskih svojstava koja djeluju na razne bolesti i probleme dišnog, limfnog, cirkulatornog sustava i kože. Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – siječanj 2016.

(Cedrus atlantica, Cedrus deodara )

 

CENTRIRANOST I SNAGA

INTEGRACIJA

 

Ime mu potječe od grčke riječi kedron što znači moć. 

Simbol uzvišenosti, snage i trajnosti, plodnosti i dostojanstva. Ono što simbolizira lav u carstvu životinja, to predstavlja cedar u svijetu drveća.Od njegovog mirisnog i bogu dragog drveta izrađivala su se svetišta, kao npr. Solomonov hram, namještaj za kraljevske palače, sarkofazi i faraonski brodovi. Sjevernoameričkim Indijancima to drvo predstavlja most između neba i zemlje, a dim prenosi ljudske molitve bogovima. Ovo esencijalno ulje iznimno je cijenjeno i terapeutski vrijedno u aromaterapiji. Aromaterapeuti ga cijene zbog njegovog prekrasnog mirisa, kemijske stabilnosti i velike energetske vrijednosti. Isto tako i zbog terapeutskih svojstava koja djeluju na razne bolesti i probleme dišnog, limfnog, cirkulatornog sustava i kože. Njegov psihološki i energetski učinak potiče integraciju, centrira i na neki način „garantira“ da će osoba sve ispuniti što želi ili što si je zadala u životu.

Puno događaja i osobnih doživljaja ćemo sabrati i iz njih izvući lekcije, uvide i učenja koja ćemo integrirati u sebe. Tako rastemo, napredujemo i polako ali sigurno stičemo svoj unutarnji mir. Nema boljeg ulja s kojim možete napraviti reviziju, validaciju i evaluaciju nego li sa cedrom.

Integracija je proces spajanja nekih dijelova u cjelinu koja harmonično djeluje u postojanju i postavljanju zajedničkih ciljeva. Integracija može biti psihološka, duhovna, intelektualna, kulturološka… Cedar ima veliku sposobnost unutarnjeg i vanjskog multidimenzionalnog povezivanja. S toga je izvanredan za opraštanje od stare godine (iz koje ćemo izvući važne uvide i postignuća, te ih integrirati u sebe i svoj život) i dočekivanje nove godine ( postaviti nove ciljeve i planove, na kojima ćemo dalje svjesno graditi sebe i svoj život). Cedar predstavlja životne temelje i duhovnu osovinu. Mjesto gdje se oni križaju (a to je srčana čakra / četvrti energetski centar) predstavlja centralni dio našeg bića. Cedar ga čuva i daje mu iznimnu moć postojanosti. Energetski gledano cedar je snaga, moć, postojanost, hrabrost, dostojanstvo! Pomaže nam da sebe izgradimo kao takve, te da budemo dostojanstveni i snažni nosioci obitelji i društva.

Na fizičkoj razini ovo eterično ulje ima sesquiterpena (oko 50%), alkohola (oko 30%), te ketona (oko 20%) i nešto oksida. Stoga djeluje snažno antiseptički, mukolitički, lipolitički, flebotonički i cikatrizantno. Zbog svog kemijskog sastava izvanredno povezuje molekule drugih ulja u terapeutskim kombinacijama i daje sposobnost produženog terapeutskog djelovanja.  U izradi parfema i mirisa koristi se kao fiksator.

Na emotivnoj razini umanjuje osjećaj straha, panike, tjeskobe i nemira, a jača osjećaj mira, hrabrosti i povjerenja. Izvanredan je  uspostavljanju emocionalne stabilnosti i sigurnosti.

Na mentalnoj razini fokusira, koncentrira i strukturira misli. Pomaže u jasnom i mirnom razmišljanju, potiče kontemplaciju . Odličan je za stanja mentalne prenapregnutosti i konfuzije. Stabilizira misli i smanjuje mentalnu napetost.

Na duhovnoj razini vibracija ovog ulja evocira stanje postojanosti, dosljednosti i predanosti. Podiže svijest do razine njenog preobražaja kako bi se mogli stopiti sa sobom / Bogom i doživjeti jednost (stanje jedinstva ).

Na energetskoj razini omogućava i potiče procese integracije i centriranost. Kako u privatnom, osobnom, emotivnom tako i u duševnom životu. Razvija mudrost, staloženost, toleranciju, i ostale socijalne kvalitete i vještine.

 

Osobno iskustvo 

Eterično ulje cedra i njegov miris najčešće koristim u tretmanima anksioznosti, afektivnih poremećaja i ispada, nesigurnosti i nesposobnosti donošenja odluka. Koristim ga kroz masaže, a klijentima savjetujem komprese i kupke jer to najviše prihvaćaju.  Smirivanje psihičkih simptoma postiže se nakon 10 do 20 dana po korištenju ulja. Ostavljam ga u kontinuitetu terapeutskog procesa minimalno 6 mjeseci ( druga ulja mijenjam prema postojećim simptomima) ,  nakon čega se može vidjeti bitno poboljšanje kako na osobnom tako i na životnom planu.

 

NAJSTARIJI PRONAĐENI ŽIČANI INSTRUMENT, STAR VIŠE OD 3500 GODINA, IZRAĐEN JE OD CEDROVINE U EGIPTU. NAJSTARIJE STABLO LIBANONSKOG CEDRA JE 2500 GODINA I SIMBOL JE LIBANONSKE ZASTAVE.

 

URADI SAM

Produbljivanje /podržavanje meditacije ili kontemplacije Mirisna lampica: 6 kapi cedra, 2 kapi tamjana, 1 kap melise

Osjećaj nemira, tjeskobe, rastresenosti – Mirisna lampica: 4 kapi cedra, 2 kapi geranija, 2 kapi slatke naranče

Prehlade, viroze, kašalj, upale dišnih puteva Mirisna lampica, suha i klasična inhalacija: 3 kapi cedra, 2 kapi eukaliptusa (radiata ili globulus), 1 kap čajevca, 1 kap limuna

Njega kože (proširene pore, smanjenje bora) – U 10 ml baznog ulja jojobe ili argana ukapajte: 4 kapi cedra, 2 kapi čempresa, 2 kapi limuna, 2 kapi tamjana

 

ZRINKA JEZDIĆ, Dipl. klin. aromaterapeut

 

Članak je objavljen u časopisu 100% Prirodno – siječanj 2016.

error: Content is protected !!